Мільйон голосів у шлюбній корзині "ЗаєдУ!"

Понеділок, 14 січня 2002, 15:06
Блок харчовиків – блок президентський, цього ніхто не заперечує і не приховує. Цікаво інше – ніхто так і не насмілився боротися з ним, як з конкурентом. Думку про те, що всім іншим силам, які залишились осторонь "єди", слід принаймні намагатися протистояти харчовому монстру, висловив на прес-конференції у понеділок Володимир Полохало.

Політолог, шеф-редактор журналу "Політична думка" відверто говорить про те, що "ЗаєдУ!" витісняє конкурентів не тільки з "електорального поля, а й з поля політичного". Саме тому, здавалось би "всі конкуренти "ЗаєдУ!" у цих виборах зацікавлені в обмежені амбіцій пропрезидентського блоку". Ан нєт, всі "добровільно віддають свої відсотки "ЗаєдУ!", вважає Полохало. Навіть комуністи, зі своїми однояйцевими братами, грають на руку "ЗаєдУ!"

Зрозуміло, Кучмі конче необхідно мати більш керовану та передбачувану команду, ніж та, яка є зараз. Тому і надходить вказівка згоди навіть для тих політичних сил, які бачили ці вибори "у гробу, у бєлих тапках", йти на вибори. Вони чудово розуміють, що більше 0,1% не наберуть, але щоб надкусити електорат конкурентів Литвина їх, як гарматне м'ясо, посилають у бій. Прикладів – море: Слов'янська партія, партія "Прагматичний вибір", Партія реабілітації тяжкохворих, Партія мусульман, не кажучи вже про новостворені.

Такі партії, на думку Полохала, - "політжебраки". Їх мета - "відбирання голосів у непрезидентських блоків", "створення зручного електорального поля для висуванців блоку "ЗаєдУ!". До таких можна віднести і Демократичне об'єднання (Демсоюз та Демпатрія), "Жінок за майбутнє", "Команду Озимого Покоління", а також партію київського мера Омельченка "Єдність".

Щодо останніх, "однозначних "політжебраків", Полохало відзначив, що "ЗаєдУ!" аж ніяк не зацікавлений віддавати адмінресурс у регіонах, а єдиний реальний адмінресурс для "Єдності" знаходиться у Києві". Але навіть при великому київському адмінресурсі, що завадить Литвину зібрати всіх голів районних адміністрацій напередодні виборів і "порадити" не дуже оригінальничати 31 березня?

На думку інших учасників понеділкової прес-конференції, на харчовій базі Кучма має намір за прикладом Путіна створити "політичну сім'ю" (загалом на українських виборах махровим цвітом проступає слід виборів російських). "Політична сім'я" у Росії, створена на базі "Єдінства", чітко та злагоджено функціонує, то ж чому б не перейняти досвід старшого брата?

"Політична сім'я" може вирішити практично все - імплементацію рішень референдуму, перехід влади від Кучми до Кучми або від Кучми до Литвина. Головне завдання цієї сім'ї - "утримання вже існуючої політичної влади".

Інша справа, що на даний момент видимість "політичної родини" в Україні ніби є. От тільки родичів дуже багато, і вони не можуть поділити, кому спати на підлозі, а кому біля печі, кому першим сідати за обід, а кому недоїдки дістаються. От і сваряться…

Скидається на те, у "політичній сім'ї" Кучми з'явився пасинок – СДПУ(О). Зараз дуже чітко простежується зменшення політичної ваги есдеків. Полохало зазначає, що "СДПУ(О) просто довели, що вони не є рівновеликими з блоком "ЗаєдУ!".

У тій же родині Ющенку відведена "ніша обережної дії", а маневреність його блоку суттєво обмежена. Взагалі, на думку Полохала, "Наша Україна" тримається виключно на чесному обличчі, точніше, на "особистісному ресурсі Ющенка". В цілому його команда демонструє просто непрофесійне та некомпетентне використання політтехнологій й адмінресурсу.

Про це свідчить навіть касетний скандал №2. Ніхто не здогадався по-мудрому повернути толерантність та терпимість, з якими Ющенко відповідав на матюки Омельченка, на необхідні та наявні якості українського політика.

Але на думку Володимира Полохала, найголовніша мета "зимового" касетного скандалу – дезавуювати перший. Про нього всі підзабули, хоча він несе більше "цікавого та повчального матеріалу", а тому, щоб привернути увагу до подій насущних, тобто виборчих, та їх головних дійових осіб і був зініційований другий.

Не дають розслабитися й іншим. Порушення кримінальних справ за фактом незаконного відкриття рахунків поза межами України цілим рядом "прібліжених" осіб, як то Волков, Жеваго, Бакай, свідчать про те, що на всіх є компромат, і більше того, він має цілком ясну судову перспективу. Додайте до цього справу незаконної торгівлі зброєю Деркачів та Марчука.

Щодо ворогів "сім'ї", то з ними потрібно боротися. На думку політолога, "президентська влада почала саме план (саме план, а не акцію!) по обмеженню і зменшенню рекламних можливостей лівих та напівлівих сил – "Блоку Юлії Тимошенко" та Соціалістичної партії Мороза". "Поставлена чітка мета – вкрасти 1 мільйон голосів у цих блоків", - відмітив політолог (здогадайтеся, кому призначається цей мільйон).

Але з цієї халепи кожен вибирається як може. Полохало закцентував увагу, що на останньому з'їзді "БЮТи" чітко простежувалася тенденція "нейтралізації Тимошенко щодо Кучми, а тому можна припустити факт домовленості Юлії Володимирівни з АП". Можна і так.

А от Мороз вирішив задавити електоратом. Саме для збільшення прихильників соціалістів, на думку Полохало, Мороз і домовився з Мельниченком. "Майор Мельниченко є символом відкритості, а тому певна частина електорату доєднається до стабільної частки виборців соціалістів". Можна і так.

А зрештою, у більшості випадків не важливо, хто у кого вкраде мільйон голосів. Головне - не провалити тест на довіру владі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:48
Кадиров намагається спростувати повідомлення про важку хворобу: показав засідання і тренування
11:43
Росіяни дещо змінили тактику і запускають по кілька дронів із різною періодичністю – ПС
11:26
В енергосистемі дефіцит: "Укренерго" другий день залучає аварійну допомогу майже цілодобово
11:22
У Києві не планують відкривати пляжний сезон
11:10
Обстріл телевежі: Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ
11:00
"Ми несли вбитого чоловіка, а в нього постійно дзвонив телефон". Історії очевидців трагедії у Чернігові
10:50
"Газпром" через повінь закрив десятки газових свердловин
10:43
В результаті російських обстрілів на Донеччині загинули дві людини
10:40
Президентка Єврокомісії: Схвалення у США допомоги Україні спонукає ЄС до активнішої підтримки
10:37
Кількість гривень в обігу України за I квартал зросла на 16 мільярдів
Усі новини...