Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Львів отримає "спеціальний статус"?

Понеділок, 14 січня 2002, 17:46
Цiлком ймовiрно, що 31 березня, коли усi громадяни України обиратимуть новий парламент та мiсцевi органи влади, мешканцi Львова вiзьмуть участь ще й у дорадчому референдумi щодо статусу мiста Лева. На пропозицiю директора Iнституту розвитку мiста Андрiя Садового, в окремий бюлетень слiд внести питання "Чи потрiбно, на вашу думку, надати мiсту Львову спецiальний статус в порядку, передбаченому п.16 статтi 92 Конституцiї України, прийнявши Закон України "Про мiста спецiального статусу".

Незабаром почнуть створюватися iнiцiативнi групи по збору пiдписiв львiв'ян за проведення референдуму, однак остаточно питання його проведення повинно вирiшити найближча сесiя мiськради.

У випадку позитивного результату плебiсциту, його iнiцiатори сподiваються добитися вiд нової Верховної Ради прийняття документу, аналогiчного чинному закону "Про столицю України", який би надав найбiльшому мiсту Захiдної України особливий статус, вiдповiдно до чисельностi його населення, ролi та впливу у регiонi.

Окрiм Львова, пiдпасти пiд його дiю, на думку Садового, могли б також Харкiв та Одеса. До речi, саме законотворчiсть харкiв'ян, якi вже вирiшили провести референдум з аналогiчного питання, директор Iнституту мiста ставить у приклад, називаючи її зразком народження громадянського суспiльства в Українi.

Що ж до матерiальної користi для Львова вiд надання йому спецiального статусу, то вона, як обiцяють iнiцiатори референдуму, може бути доволi значною. Адже в такому випадку практично усi податки, зiбранi на територiї мiста, залишатимуться в ньому. Як було заявлено, у разi ухвалення закону про Львiв, його бюджет зросте майже в чотири рази i ставитиме майже 800 мiльйонiв гривень.

УП, Львів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування