Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Уряд Афганістану профінансують таліби

Понеділок, 14 січня 2002, 19:14
Американський сенатор Джозеф Байден пропонує "розморозити" рахунки талібів для фінансування будівництва нової афганської армії. Схоже, це один з небагатьох каналів надходження грошей до бюджету Афганістану, який може бути відкритий негайно. Поки ж, за визнанням нової афганської влади, "фінанси країни рівні нулю".

Тимчасова адміністрація Афганістану приступає до створення власних збройних сил. Нова армія країни буде нараховувати близько 200 тисяч чоловік, а будуватися вона буде за добровільним принципом з числа колишніх професійних військовослужбовців і моджахедів, які мають досвід ведення бойових дій проти радянської армії і талібів. Про це повідомив сьогодні представник міноборони країни.

Разом з тим сьогодні надійшло повідомлення про те, що глава тимчасової адміністрації Хамід Карзай схвалив пропозицію уряду про прийняття нового закону, згідно з яким всі юнаки будуть призиватися на військову службу. Тобто мова йде фактично про загальну військову повинність. Але розповсюдиться вона, схоже, лише на категорію юнаків зі світською освітою.

Стало також відомо, що кістяк ВР Афганістану складе "регулярна частина" чисельністю до семи тисяч чоловік. Формуватися вона буде за "загальнонаціональним принципом": від кожної провінції буде виділено по 200-300 бійців.

Командувати цією частиною, судячи зі всього, буде узбецький генерал Рашид Дустум - питання про його вирішальний вплив на формування ВР країни було узгоджене місяць тому, коли він підтримав перехідний уряд і прийняв на себе обов'язки заступника міністра оборони Афганістану.

Одночасно набирає оберти процес роззброєння всі ще діючих військових формувань, які в основному побудовані за кланово-етнічними ознаками.

А минулої доби почалася масова кампанія по збору зброї у населення у Кандагарі й ряді інших сусідніх районів Афганістану, головним чином пуштунських. Власті встановили жорсткі терміни добровільної здачі зброї і боєприпасів - три доби.

"До ранку четверга той, хто не зробить цього, буде арештований", - заявив начальник поліції Кандагара Джамал Акрам. Він повідомив, що спецпідрозділ "вартових порядку" буде проводити регулярні рейди-облави у житлових кварталах у пошуках збройових складів.

Тим часом у прикордонному з Пакистаном місті Спінбулдак, де склалася надзвичайно небезпечна криміногенна обстановка, в суботу була проведена операція по конфіскації зброї у груп моджахедів, які живуть розбоєм. У ній взяли участь загони морських піхотинців США.

Про число затриманих афганців не повідомляється. Ліквідовані також щонайменше вісім блок-постів, самовільно встановлених племенами на трасі Кандагар - Спінбулдаг для незаконного "збору данини" з проїжджаючих автомобілів і возів.

На відміну від ситуації у Спінбулдаці, у Кабулі місцеві озброєні формування цілком коректно взаємодіють з миротворчими силами.

Так представник Міжнародних сил безпеки в Афганістані (ISAF) Гай Річардсон заявив сьогодні, що озброєні формування Об'єднаного антиталібського фронту (ОАФ) залишили столицю у п'ятницю 11 січня - відповідно до вимоги нової влади Афганістану. "Ми задоволені діями тимчасової афганської адміністрації по реалізації досягнутих у Бонні домовленостей", - підкреслив Річардсон.

Нагадаємо, що минулої середи уряд Афганістану видав розпорядження, згідно з яким всім озброєним особам було наказано у триденний термін залишити Кабул і знаходитися на військових базах. Ця міра покликана створити умови для демілітаризації столиці. Розпорядження влади не розповсюджується на співробітників поліції і служб безпеки.

Страна.Ру

Читайте також:

* Уряд Афганістану профінансують таліби
* Пакистан відмовився від війни
* Пуштуни відпустили на свободу головних ідеологів руху "Талібан"
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...