США підвищують ставки на імпорт українських товарів

Понеділок, 14 січня 2002, 20:13
Торговці неподалік головної вулиці Хрещатик у центрі української столиці Києві помітно нервують. Перед ними на розкладних столиках у картонних коробках лежать стопки компакт-дисків і відеофільмів.

Коробки швидко ховають у величезні сумки, щоб у разі небезпеки вмить сховатися. Нові компакт-диски із записом музики, які коштують на Заході від 15 до 20 євро, тут можна придбати за чверть ціни. Те ж саме стосується новітнього програмного комп'ютерного забезпечення. Навіть художні фільми, які не ще демонструвалися навіть на Заході, тут можна купити за смішною ціною.

Такий бізнес скоро може влетіти Україні у копієчку. Після зняття у серпні минулого року торгових пільг США тепер ввели санкції стосовно імпортних товарів з України. Санкції повинні набути чинності 23 січня. Американці хочуть покарати таким чином Київ за його півзаходи у боротьбі з контрабандним виробництвом компакт-дисків і одночасно компенсувати свої власні втрати.

За оцінками експертів, американські підприємства втрачають щорічно через українське відеопіратство 75 мільйони доларів США. Що стосується музичної індустрії, то мова йде навіть про суми розміром від 250 до 300 мільйонів доларів США.

Однак можливі втрати внаслідок введення санкцій, щорічний розмір яких глава уряду оцінює у сумі 470 мільйонів доларів США, судячи зі всього, мало непокоять український парламент - Верховну Раду. Після того, як депутати ще у грудні блокували прийняття нового Закону про авторське право, документ був провалений на минулому тижні у черговий раз, навіть незважаючи на втручання президента країни Леоніда Кучми.

З 406 депутатів 169 проголосували "за" і 110 "проти" при тому, що інші стрималися. Утрималися 126 народних представників.

Стримана позиція парламентаріїв недивна. Комуністи, що мають у парламенті найбільшу фракцію, бачать у запланованій зміні закону лише вираження "західного тиску", якому потрібно протистояти. Вони не хочуть втрачати свій електорат: 31 березня цього року в Україні відбудуться парламентські вибори.

Однак за цією позицією може переховуватися і щось інше: багато хто з депутатів самі займаються бізнесом або можуть намагатися використати санкції у збиток своїм конкурентам.

Переклад ІноСмі.Ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News