Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦРУ вважає, що бен Ладен залишив Афганістан

Вівторок, 15 січня 2002, 12:45
ЦРУ вважає, що відомому екстремісту Усамі бен Ладену вдалося залишити територію Афганістану. Про це стало відомо з направленого на минулому тижні керівництву спецслужби аналітичної доповіді, передає американська телекомпанія ABC. Передбачається, що бен Ладен покинув регіон морським шляхом.

Аналітики ЦРУ вважають, що міжнародний терорист втік з печерного комплексу Тора-Борв на сході Афганістану на початку грудня.

"Я думаю, що більшість аналітиків розвідувального управління впевнені у тому, що бен Ладену вдалося вислизнути з оточення і залишити Афганістан і Пакистан", - сказав Вінс Канністраро, аналітик і колишній начальник антитерористичного відділу ЦРУ.

Крім того, на думку аналітиків ЦРУ, відеоплівку із звертанням, яка була показана в ефірі, бен Ладен записав до того, як залишив межі Афганістану. Таким чином, голові "Аль-Каїді" вдалося заплутати своїх переслідувачів і "замісти сліди".

Крім того, офіційні джерела повідомили АВС, що один із захоплених у полон бойовиків "Аль-Каїди" зазначає, що став свідком того, як бен Ладен передав керівництво операціями одному з своїх заступників.

Пентагон також визнав, що пошук бен Ладена й інших лідерів "Аль-Каїди" ведеться і за межами Афганістану, відмічає АВС. "Було б нечесно говорити, що кожний з нас виконує тільки цю задачу і що всі сили, які зараз знаходяться в Афганістані або будь-якій іншій країні, де ми ведемо боротьбу з тероризмом, сфокусовані тільки на цьому", - сказав представник об'єднаного командування контр-адмірал Джон Стафлбім.

Також свою думку про місцезнаходження лідера "Аль-Каїди" у вівторок висловив держсекретар США Колін Пауелл. "Я не можу говорити, що він знаходиться безпосередньо у тому чи іншому регіоні. У нас немає конкретних підтверджень того, що він в Афганістані, Пакистані або де-небудь ще".

Пауелл повідомив, що американські, німецькі, британські і французькі сили перевірили безліч судів в Аравійському морі протягом останніх двох місяців, намагаючись знайти бен Ладена, але марно. Тим часом секретна доповідь ЦРУ підтверджує припущення, що Усама бен Ладен покинув територію Афганістану саме морським шляхом.

"Для нас це погані новини", - відмітив аналітик ЦРУ. Оскільки тепер бен Ладен і його найближчий помічник Аль-Завахірі можуть з'явитися в тих місцях, де у "Аль-Каїди" є бази, приблизно у Південно-Східній Азії або на східному побережжі Африки.

Із висновків аналітиків ЦРУ, у той час як сама терористична мережа "Аль-Каїди" практично зруйнована, а більшість її лідерів або убиті, або захоплені в полон, сам бен Ладен залишає американців завжди на крок позаду. Він як і раніше цілий і неушкоджений і є реальною загрозою.

НТВ.Ру

Читайте також:

* ЦРУ вважає, що бен Ладен залишив Афганістан
* Муллу Омара переховують пуштунскі вожді
* Пуштуни відпустили на свободу головних ідеологів руху "Талібан"
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...