У Мороза і Мельниченка будуть проблеми, вважає Рябець

Вівторок, 15 січня 2002, 18:29
У Соціалістичної партії України будуть проблеми з реєстрацією кандидатом у народні депутати по своєму партійному списку колишнього майора державної охорони Миколи Мельниченка, вважає голова Центрвиборчкому Рябець.

"Якщо документи з такими відомостями надійдуть у ЦВК, принаймні, у мене особисто це може спричинити здивування, оскільки я впевнений, що лідери цієї партії знайомі з вимогами закону", - заявив голова ЦВК в інтерв'ю журналістам у вівторок.

Він нагадав, що згідно із законом про вибори народних депутатів, членом парламенту може бути обраний громадянин України, який протягом останніх 5-и років проживає на території України.

"Сподіваюся, що, процитувавши цю норму закону, я повністю відповів на питання про законність і об'єктивність включення колишнього майора Миколи Мельниченка у партійний список соціалістичної партії", - сказав Рябець.

Як повідомлялося, 12 січня з'їзд Соцпартії затвердив виборчий список партії, в якому Мельниченко стоїть під 15-м номером.

Також Рябець розцінив обвинувачення на адресу ЦВК з боку лідерів політичних партій у порушеннях виборчого законодавства як "елемент передвиборної боротьби і чорного піару" з метою привернути до себе увагу.

В інтерв'ю журналістам Рябець повідомив, що до ЦВК надійшли листи від ряду членів комісій, призначених на керівні посади, з проханням зняти з них ці повноваження. Він також нагадав, що всі рішення ЦВК можуть бути оскаржені у Верховному суді.

"Тому не варто піднімати скандал навколо цих проблем. Я рекомендую лідерам політичних партій звернутися до суду і оскаржити рішення ЦВК про створення виборчих комісій", - сказав він.

Як повідомлялося, лідер Компартії Петро Симоненко у вівторок у парламенті зажадав звільнити Рябця з посади голови ЦВК. Як стверджує Симоненко, свої пропозиції про включення до складу окружних комісій подали 42 партії, але тільки 5 з них представлені у керівництві 225 окружних виборчих комісіях. "Партіям, які входять у блок "За єдину Україну" виділено 40,5% посад голів комісій", - сказав він.
Коментуючи звинувачення Симоненка на адресу Центрвиборчкому у непропорційному розподілі керівних посад в окружкомах серед партій, голова ЦВК повідомив, що представники КПУ займають 38 керівних посад в окружкомах, що становить 5,6% від загальної кількості.

При цьому частка представників Компартії у загальному складі окружкомів становить лише 5%.

Голова ЦВК, також підкреслив, що не всі партії "володіють однаково якісним професійним потенціалом", а на керівництво окружкомів будуть покладені великі обов'язки.

"Думаю, це не остання заява під час цієї виборчої кампанії, яка прозвучить з вуст лідерів політичних партій, оскільки на вулиці - гаряча політична боротьба. Вона іноді набирає таких обертів, які не дають можливості гальмувати гарячі голови керівників партій", - підкреслив Рябець.

У той же час Рябець зазначив, що якщо Конституційний суд України визнає неконституційним норму про грошову заставу при реєстрації кандидатів у депутати, Центрвиборчком буде здійснювати реєстрацію кандидатів на основі тих документів, які передбачені законом.

Рябець зазначив, що ЦВК буде діяти відповідно до рішення КС.

"Якщо, наприклад, буде визнано неконституційним положенням закону про грошову заставу як обов'язкову умову для реєстрації списку кандидатів у народні депутати від політичної партії (блоку) або по одномандатному округу, то просто зникне одна з умов для реєстрації цих осіб кандидатами", - відзначив він.

Як повідомлялося, Конституційний суд України у середу, 16 січня, почне розгляд справи про конституційність положення закону "Про вибори народних депутатів України", згідно з яким кандидати у депутати повинні вносити грошову заставу.

Справа розглядається за поданням 63-х народних депутатів, які вважають, що стаття 43 закону про вибори, за якою вводиться грошова застава, тобто, майновий ценз для громадян, чиї кандидатури можуть висуватися для балотування на виборах, не відповідає положенням статей 5 і 24 Конституції України, які забороняють встановлювати привілеї і обмеження конституційних прав і свобод за ознаками майнового положення.

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування