Окружкоми комп'ютеризують

Середа, 16 січня 2002, 15:29
У порівнянні з усіма попередніми виборами в Україні на окружні виборчі комісії будуть покладені "якісно інші завдання" щодо інформаційно-аналітичного забезпечення виборів.

З цією метою в кожному окружкомі до виборів повинна працювати хоча б одна робоча комп'ютерна станція, заявив в середу у Києві голова ЦВК Михайло Рябець, проводячи нараду з головами і секретарями окружних виборчих комісій з питань організації і проведення виборів народних депутатів.

За словами голови ЦВК, за 5 днів до виборів в окружкомах має бути стільки комп'ютерних станцій, щоб на кожну з них припадало 7 виборчих дільниць. Для цього окружкоми повинні набрати і провести навчання необхідної кількості операторів комп'ютерів.

Крім того, Рябець нагадав керівникам окружкомів про їх обов'язки, а також відповідальності за порушення норм виборчого законодавства. Зокрема, з його слів, окружкоми мають створити виборчі дільниці і сформувати дільничі комісії. При цьому, згідно із законом, кандидати, зареєстровані в даному округу, мають право на пропорційне представництво в керівництві дільничих комісій.

Голова ЦВК відмітив необхідність надання рівних можливостей для ведення передвиборної агітації політичним партіям, блокам і кандидатам, зареєстрованим в окрузі. Він також нагадав, що після парламентських виборів в 1998 році і президентських в 1999 ряд керівників окружкомів було притягнуто до карної відповідальності за нецільове використання бюджетних коштів.

Як відмітив Рябец, закон про вибори народних депутатів передбачає ряд заборон і обмежень, порушення яких спричиняє за собою адміністративну і карну відповідальність.

Так, згідно з новим Карним кодексом, видача членом окружкома виборчих бюлетенів особі, не внесеній в список виборців, карається позбавленням свободи на термін до 3 років. За фальсифікацію документів член окружкома може отримати від 3 до 5 років, явно неправдивий підрахунок голосів або оголошення явно неправдивих результатів голосування - від 5 до 8 років позбавлення свободи.

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...