Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Харківські єдуни

Середа, 16 січня 2002, 16:41
Начальник Харківського обласного штабу блоку "ЗаєдУ", зам губернатора Олександр Кривцов оповістив на прес-конференції імена кандидатів мажоритарщиків по округах області. Але про те, хто буде у Харкові балотуватися від "єдунів" стало ясно ще 1,5-2 місяці тому.

Саме стільки часу не сходять з екранів комерційних каналів матеріали про досі невідомих широкому колу місцевих жителів президента фонду "Харківські правові ініціативи" Станіслава Косинова, президента корпорації "Автоїнвестстрой" Дмитра Святаша і президента обласної федерації дзюдо Олега Каратуманова. Ну а діючі депутати Олександр Бандурка, Степан Гавриш і президент концерну "АВЕК" Олександр Фельдман регулярно з'являлися на них завжди, тільки зараз роблять це частішим.

Ті з кандидатів, які досі політикою не займалися, про неї, як правило, досі не говорили, як і про власні передвиборчі наміри. Просто влаштовували добродійні акції і спортивні змагання. Станіслав Косинов доповнив традиційний набір передвиборних фішок ідеєю надання Харкову особливого статусу у рамках України.

Як відомо, сесія міськради проголосувала, що це питання буде винесене на референдум 31 березня. Але юридично це голосування - декларація про наміри. Згідно із законом, між призначенням референдуму і його проведенням повинно бути від 30 до 60 днів. Тобто, офіційно він повинен бути призначений у лютому. Однак Косинов цей закон знає слабо, оскільки недавно переконував пресу, що ніякого нового голосування у раді не потрібно. Дивно для доцента юридичної академії і зятя її ректора Василя Тация. Остання обставина, очевидно, головна причина підтримки Косинова.

Іміджем цієї симпатичної молодої людини займаються кращі харківські політологи. А плакати з його зображенням з'явилися на кожній пошті у центрі міста. Поки що Косинов, який мовчить, виглядає більш переконливо ніж тоді, коли говорить. І незважаючи на весь медійний і адміністративний ресурс, його шанси дуже залежать від того, хто буде його суперником. Зокрема, від того, чи піде знову по цьому округу нинішній депутат Інна Богословська.

Дмитро Святаш і Олег Каратуманов роблять ставку на спорт. Відкриття найсучаснішого спорткомплексу, побудованого у місті протягом останніх років - центра східних єдиноборств "Пересвіт" у Московському районі відбулося у кінці листопада з великим розмахом. Побудований центр однойменним фондом, який очолює Святаш.
Відразу після його відкриття пройшов слух, що палац єдиноборств відвідає 14 грудня і Володимир Путін, який зустрінеться з Святашем і Каратумановим. Але у російського президента не знайшлося у Харкові часу для улюбленого спорту і реклами харківських мажоритарщиків.

За Святашем, який йде по Московському району Харкова, де нинішній депутат - Сергій Потімков, стоїть серйозний, відомий у місті бізнес. А чим займається очолюване Каратумановим підприємство "Регіон", яке тримається при управсправами президента невідомо. Сам я про це підприємство дізнався тільки з УП.

А на ТВ Каратуманова підписували у титрах то "радником керуючого справами адміністрації президента", то "президентом обласної федерації дзюдо". Балотується він по округу, де інтереси харків'ян після загадкової смерті Юрія Кононенка ніхто не представляє вже рік.

Коли інші кандидати стали світитися на телебаченні, нинішній депутат Василь Салигин з'явився на бігбордах з написом "Щастя вам, харків'яни". Офіційно це не розцінюється як політична реклама. Просто, кампанія "Перша столиця" ніби обрала його як фотомодель. Інших фотомоделей-політиків на міських бігбордах немає. Оскільки побажання щастя від Салигина зустрічаються у різних місцях, можна подумати, що балотується він у мери. Але бігбордів значно більше у його рідному округу, і саме там він буде знову випробовувати долю.

Символом Харкова індустріального стали для "єдунів" директор заводу "Електротяжмаш" Володимир Тимощенков і начальник метрополітену Леонід Ісаєв. Перший очолює підприємство, яке може похвалитися регулярною виплатою зарплати, проте, невеликий. За інтеграційною риторикою він нагадує нинішнього депутата від цього округу Володимира Алексеєва. А ось Ісаєву, хоч він і набув досвіда як депутат облради, важко нагадувати парламентарія, який до цього 8 років представляв у Раді Дзержинський район Харкова.

Виборці звикли чути від Володимира Семиноженка, що головне - це наука, тепер їм, очевидно, доведеться дізнатися, що головне - це метро, дві станції якого побудують у районі у 2004 році. Такий термін закінчення будівництва назвав ще рік тому губернатор Кушнарьов, але наявність у парламенті Ісаєва повинна стати додатковою гарантією фінансування будівництва зі столиці.

Проте, судячи по тому, що Тимощенков і Ісаєв з'являлися у ЗМІ помітно рідше ніж Косинов і Святаш, штамп радянських часів - "індустріальний Харків" стає анахронізмом. І, дійсно, на Барабашівському промтоварному ринку зайнято у 2.5 рази більше чоловік, ніж у метрополітені і "Електротяжмаші" разом взятих.

Володіє ринком концерн "АВЕК". У його президента, а заодно і президента футбольного клубу "Металіст" і голови асоціації національно-культурних товариств при президенті України Олександрові Фельдмані репутація місцевого олігарха, який близький до губернатора.

Заснована вона на тому, що Кушнарьов ще коли був мером ліквідував промтоварний ринок у центрі міста і переселив торговців у район станції метро Барабашова, на територію "АВЕКа". Фельдман - депутат міськради від одного з округів Жовтневого району. У цьому районі, де по мажоритарці у 98-му у парламент потрапив комуніст Тищенко, він буде балотуватися до Верховної Ради.

Єдиною несподіванкою у висуненні кандидатів від "єдунів" по Харкову стала поява серед них зама начальника Південної залізниці Олександра Кандиби. Досі в округу, де місто представляв Валерій Шмаров, він не був помічений, проте депутат міськради Михайло Добкин світився у ЗМІ не рідше ніж Косинов, на пару з яким і висунув ідею референдуму про статус Харкова.

В області ж, поряд з Каратумановим, від "єдунів" будуть балотуватися нинішні депутати Степан Гавриш, Олександр Бандурка, Іван Діяк, а також заст. губернатора колишній мер Купянська Василь Потапов. У двох округах кандидатів з'їзд не висунув, але реально вони є.

Валентину Гошовську висувати на новий термін форум не міг, оскільки вона очолює партію "Солідарність жінок України", яка не входить у блок, але в округу харчовики її підтримають. А ось чому з'їзд не став формально висувати іншого неформального кандидата "єдунів" - главу фонду "Турбота" і члена НДП Давидову, Олександр Кривцов пояснив лише словами, що на це були причини.

І без Давидової народні демократи переважають серед кандидатів блоку по мажоритарці. Висуванцями НДП вважаються 9 чоловік, у тому числі і Степан Гавриш. Партію регіонів представляють Ісаєв і Потапов, а аграріїв - Олег Каратуманов. Проте, і він, й інші кандидати, які частіше за все світилися на телебаченні своїх партійних симпатій до цих не демонстрували.

Їх особиста кампанія не підкріплялася агітацією за блок. Олександр Кривцов висуванців за це не критикував, але нарікав на те, що назва "За єдину Україну" - нова, а тому не так відома, як комуністів, соціал-демократів та інших учасників виборчої гонки. Такими відомими партіями, на його думку, і вигадана 40-денна заборона на агітацію, яка, як вважає Кривцов, його блоку роботу ускладнює. Очевидно, він так завантажений штабною й адміністративною роботою, що просто не помічав розвішених по місту і розклеєних у метро новорічних привітань заєдинщиків.

P.S. Після закінченні прес-конференції, в якій Кривцов брав участь разом з регіональними лідерами всіх партій, що входять в блок, фуршету не було. Може, "За єдину Україну" вирішив спростовувати своє прізвисько. До речі, Володимир Тимощенко раніше говорив, що згодний з назвою "За єду", оскільки цей блок нагодує Україну.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...