Американець-таліб, знав про теракти, які готувалися, але за не він буде страчений

Середа, 16 січня 2002, 19:29
16 січня агентство AP повідомило про те, що генеральний прокурор США Джон Ешкрофт зробив заяву, яка стосується подальшої долі американського громадянина, що воював в Афганістані на боці талібів. Зі слів генпрокурора, адміністрація президента США не збирається вимагати для Джона Уокера смертної страти.

Зі слів Джона Ешкрофта, талібу загрожує довічний ув'язнення у обвинуваченні у змові з метою вбивства громадян США і допомозі терористам, яке буде пред'явлене в окружному суді міста Александрія штату Віржінія найближчим часом. Генеральний прокурор також зазначив, що "молодість Джона Уокера не є виправданням для зради".

Нагадаємо, громадянин США у листопаді 2001 р. був захоплений у полон американськими військовими і відразу зізнався, що воював на боці талібів і пройшов навчання у терористичних таборах організації "Аль-Каїда".

Як повідомило міністерство юстиції США, колишній таліб - американець Джон Уолкер Лінд - знав про підготовку бен Ладеном терактів у Сполучених Штатах ще за три місяці до 11 вересня.

20-річний житель Каліфорнії Джон Уолкер Лінд приїхав в Афганістан, де приєднався до талібів, у минулому році. Він декілька разів особисто бачив "міжнародного терориста номер один" Осаму бен Ладена, коли у таборах підготовки бойовиків "Аль-Каїди" вчився поводитися з різною зброєю і вибухівкою.

15 січня міністерство юстиції пред'явило йому обвинувачення. Взятого у полон в Афганістані таліба-американця звинуватили у допомозі терористичної організації і у співучасті у змові з метою вбивства американських громадян. Як повідомив повіреного з Сан-Франциско Джордж Харріс, найнятий сім'єю Уолкера, обвинуваченому не дозволили поговорити з адвокатами.

Свої обвинувачення мінюстиція США заснувала на результатах допиту Уолкера. З його відповідей на допитах стала ясна послідовність подій, що відбулися з ним з 1997 р., коли він прийняв іслам. Мінюстиція особливо відзначила той факт, що обвинувачений залишився з "Аль-Каїдою", знаючи про підготовку терактів, направлених проти тисяч людей. Уолкер визнав, що чекав більшого числа терактів у США.

КоммерсантЪ

Читайте також:

* Родичі загиблих 11 вересня американців побували в Афганістані
* Американець-таліб, знав про теракти, які готувалися, але за не він буде страчений
* ЦРУ вважає, що бен Ладен залишив Афганістан
* Муллу Омара переховують пуштунскі вожді
* Уряд Афганістану профінансують таліби
* Пакистан відмовився від війни

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування