Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Газ піде іншим шляхом?

Середа, 16 січня 2002, 19:29
Чутки про те, що Росія все ж готується будувати другу гілку газопроводу "Ямал - Західна Європа" через Польщу в обхід України, стали просочуватися в засоби масової інформації ще на початку цього тижня.

У середу вони отримали остаточне підтвердження - президент Росії Володимир Путін під час візиту в Польщу заявив журналістам, що між сторонами вже досягнуто домовленість про споруду польської дільниці газопроводу. На думку російської газети "Звістки", дорога ініціатива Москви, насправді, є "лякалом" для неплатоспроможної та нестабільної України.

Керівництво російського "Газпрому" давно обіцяло, що частина газу, що транспортується через Україну, буде перенаправляти на нову гілку. Мабуть, що через цю газову магістраль в Західну Європу будуть постачатися і додаткові обсяги газу. Польським партнером "Газпрому" стане корпорація PGNiG.

Польська гілка газопроводу з'єднає газові мережі Білорусії та Словаччини за межами України. Згідно останніх даних, нова магістраль пройде через Жешов і Горлице, розташовані в південно-східній Польщі, потім поверне на південь і буде прокладена до Велке Капусани в Словаччині.

З екологічної точки зору цей маршрут кращий, ніж перший варіант, згідно з яким трубопровід проходив через гори Бещади. Однак, і в цьому випадку газопровід перетинає Магурський національний парк, а це може викликати протести з боку екологів. Крім того, новий газопровід не зможе задовольнити потреби місцевих споживачів газу.

За різними оцінками, прокладка другої гілки обійдеться Росії в $700-800 млн. А це означає, що економічної вигоди від її споруди немає і для російської сторони, адже щорічно через неї вдасться проганяти тільки до 30 млрд. кубометрів газу. Резерв же існуючого українського трубопровода - 50 млрд. кубометрів. Крім того, в Україні є сховища для газу, яких немає в Польщі.

А це означає, що польська гілка газопроводу "Ямал - Західна Європа" є своєрідним покаранням України за несанкціонований відбір газу з російської труби.

Польща довгий час відмовлялася від цього проекту через "солідарності з братським слов'янським народом". Судячи з усьому, тепер під натиском Росії вона поступилася. Так, наприклад, аналізуючи можливі результати візиту Володимира Путіна в Польщу, колишній міністр закордонних справ Польщі Броніслав Геремек зазначав, що від цієї події потрібно чекати прояснення "газових" питань взаємовідносин між двома країнами. Причому не тільки в плані прокладення нового газопроводу, але й відносно постачання газу самій Польщі.

Володимир Путін вважає, що Польща від нової операції тільки виграє, оскільки поляки отримають в своє розпорядження дешевий російський газ. У свою чергу міністр економіки Польщі Яцек Піхота у вівторок заявив, що Польща хотіла б переглянути свої газові контракти з Росією ще до кінця нинішнього року.

Про реакцію української сторони на газову домовленість Росії і Польщі відомо трохи. Жалкує про ситуацію, що склалася, Віктор Ющенко. Як передає Інтерфакс-Україна, екс-прем'єр України заявив, про те, що країни не змогли знайти переваг в енергетичній співпраці, але все ж сподівається на відновлення співробітництва в цій сфері.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...