Протягом місяця буде проведена ще одна експертиза "плівок Мельниченка"

Четвер, 17 січня 2002, 15:23
Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування обставин вбивства журналіста Георгія Гонгадзе звернеться до однієї "закордонної структури" для проведення експертизи плівок із записами, ніби зробленими колишнім майором держохорони Миколою Мельниченком у кабінеті президента України Леоніда Кучми.

Рішення про це прийнято у четвер на засіданні комісії, повідомив її голова народний депутат Олександр Жир.

9 членів комісії підтримали рішення направити листа з проханням про проведення експертизи записів Мельниченка у частині, яка стосується нападу на народного депутата Олександра Єльяшкевича, замаху на помічника народного депутата Сергія Головатого Олексія Подільського, а також "справи Гонгадзе" і записів розмови з головою Центрвиборчкому Михайлом Рябцем.

В інтерв'ю журналістам Жир повідомив, що прохання буде направлено "іноземній структурі", однак відмовився повідомити назву цієї організації, підкресливши, що "свідомо не називає" її координат.

Відповідаючи на запитання журналістів, які фінансові кошти будуть використані для оплати послуг цієї структури, голова комісії підкреслив, що всі дані стануть відомі тільки після результатів проведення експертизи. Жир висловив надію, що протягом місяця експертиза буде проведена, і її результати будуть надані слідчій парламентській комісії.

Він також повідомив, що для внесення у повістку дня сесії у четвер стоїть законопроект, який визначає статус тимчасової слідчої комісії з розслідування обставин вбивства журналіста Георгія Гонгадзе і статус міжнародних експертів, які співробітничають з комісією. Він також зазначив, що звернеться до депутатів з проханням підтримати його у першому читанні з тим, щоб він був допрацьований до другого читання.

Як раніше повідомлялося, цей законопроект, внесений народними депутатами Сергієм Головатим, Віктором Шишкіним і Анатолієм Матвієнком, визначає додаткові заходи, направлені на з'ясування основ і обставин зникнення і загибелі Гонгадзе. Документ покликаний "узаконити статус" слідчої комісії і міжнародних експертів, які співробітничають з нею, згідно з відповідними рішеннями, які прийняті Радою Європи з питань розслідування резонансних справ.

Як повідомлялося, 15 січня цього року на засіданні комітету ПАРЄ обговорювалася тема розслідування зникнення Гонгадзе. Представники України підтвердили готовність надати "таращанське тіло" для міжнародної експертизи, а також висловили прагнення співробітничати з міжнародною комісією з розслідування вбивства Гонгадзе, якщо така буде створена.

Також комісія збирається звернутися до Генеральної прокуратури з проханням запросити на засідання комісії осіб, які брали участь у проведенні експертизи останків, які були знайдені у Таращанському лісі у листопаді 2000 року, й були ідентифіковані як тіло журналіста Георгія Гонгадзе.

Пропозицію запросити на подальші засідання посадових осіб Генпрокуратури, які ухвалювали рішення про проведення експертизи ДНК в Україні і за кордоном, а також українських експертів, які проводили експертизу останків, знайдених у Таращі вніс на засіданні комісії у четвер депутат Сергій Головатий.

Крім того, він запропонував запросити на засідання осіб, які виконували рішення слідчих органів по проведенню експертизи за кордоном і експертів німецької лабораторії, які також проводили експертизу останків.

Зі слів Головатого, результати експертизи, проведеної в Німеччині, не були такі, що бралися до уваги українським слідством. Пропозиція Головатого про напрям відповідного листа в Генпрокуратуру була підтримана розділом слідчої комісії Олександром Жиром.

Також Головатий вважає, що комісія повинна забезпечити контроль за реєстрацією Мельниченка кандидатом у народні депутати.

Як заявив Головатий, Мельниченко "не поривав юридичних зв'язків з державою і є громадянином України". Україна для Мельниченка - "країна проживання", а США - "країна притулку", підкреслив депутат.

Він назвав безпідставним заяви глави Центрвиборчкому України Михайла Рябця про те, що Мельниченко не буде зареєстрований кандидатом у депутати, передбачивши, що у голови ЦВК є свої підстави не бажати повернення майора Мельниченка "і того, щоб він сказав те, що він хоче сказати".

Народний депутат Олександр Єльяшкевич нагадав на засіданні комісії, що у четвер Верховна Рада ухвалила рішення про створення парламентської комісії з контролю за дотриманням прав громадян на виборах 2002 року (голова комісії Єльяшкевич).

Він також повідомив, що на засіданні комісії буде запрошуватися Рябець, де йому можна буде задати ці та інші питання.

Раніше голова ЦВК Рябець заявив, що у Соціалістичної партії України будуть проблеми з реєстрацією кандидатом у народні депутати по своєму партійному списку колишнього майора державної охорони Мельниченка.

"Якщо документи з такими відомостями надійдуть до ЦВК, принаймні, у мене особисто це може спричинити здивування, оскільки я впевнений, що лідери цієї партії знайомі з вимогами закону", - заявив голова ЦВК в інтерв'ю журналістам у вівторок. Він нагадав, що згідно із законом про вибори народних депутатів, членом парламенту може бути обраний громадянин України, який протягом останніх 5-и років проживає на території України.

Як повідомлялося, 12 січня з'їзд Соцпартії затвердив виборчий список партії, в якому Мельниченко стоїть під 15-м номером.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...