Про проведення додаткової експертизи "плівок Мельниченка"

Четвер, 17 січня 2002, 17:28
Прес-реліз, 17 січня 2002 року

Тичасова слідча комісія Верховної Ради у справі Гонгадзе та з інших резонансних справ на своєму засіданні у четвер, 17 січня, ухвалила рішення про проведення експертизи аудіозаписів розмов в кабінеті Президента України, зроблених майором Держохорони Миколою Мельниченком, які стосуються журналіста Георгія Гонгадзе, народного депутата України Олександра Єльяшкевича, помічника народного депутата України Олексія Подольського.

Голова парламентської комісії Олександр Жир наголосив, що експертиза, проведена структурою, яка дала на це згоду, "не викличе жодних сумнівів у жодної авторитетної міжнародної інституції, перш за все у Ради Європи".

У зв‘язку з тим, що своє побиття Єльяшкевич пов‘язує з діяльністю, направленою на викриття фальсифікацій під час президентських виборів 1999 року та референдуму 2000 року, члени комісії також проголосували за те, щоб експертиза охопила і епізоди з голосом голови Центральної виборчої комісії Михайла Рябця.

Під час засідання було порушено тему заяви Рябця щодо неможливості реєстрації Мельниченка кандидатом у народні депутати. У зв‘язку із словами члена комісії, народного депутата України Сергія Головатого - про відсутність у ЦВК правових підстав для нереєстрації Мельниченка, а також про причини небажання Рябця бачити майора в Україні, визнано за доцільне провести спільне засідання комісії з новоствореною тимчасовою слідчою комісією парламенту з розслідування випадків порушень Закону України "Про вибори народних депутатів України" (голова Єльяшкевич). На це засідання запропоновано запросити Рябця для дачі пояснень.

Тимчасова парламентська комісія у справі Гонгадзе також ухвалила з‘ясувати коло осіб, залучених правоохоронними органами до проведення в Україні та в Росії ДНК-експертиз рештків "таращанського тіла".

На початку засідання у четвер Жир поінформував про лист президента Парламентської Асамблеї Ради Європи лорда Рассела-Джонстона, в якому глава Асамблеї повідомляє комісії про те, що передав всі її звернення до Моніторингового комітету ПАРЄ та до Комітету ПАРЄ з питань культури, науки та освіти.

За словами Головатого, який є членом Моніторингового комітету ПАРЄ, на засіданні Комітету Міністрів РЄ, яке має відбутися днями, "ми спробуємо задати запитання, чому Комітет Міністрів досі не виконав рекомендацій вересневої сесії ПАРЄ". Малися на увазі пункти, які стосувалися справи Гонгадзе, Александрова, Єльяшкевича.

Прес-секретар Тимчасової комісії Верховної Ради Ганна Тимченко

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування