Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ветерани до бою готові...

П'ятниця, 18 січня 2002, 10:15
І хто б що не говорив, ветерани політичної сцени гідні пошани. Звісно, йдеться не про "геронтократів", які доходили до старечого маразму на "довічних" посадах у Політбюро ЦК КРПС. Йдеться про політиків, які, попри поважний вік, готові включитися у виборчі змагання, вірячи, що їхній досвід і розважливість іще потрібні українському суспільству.

Втім, саме для ветеранів у парламенті Конституцією відведено важливу символічну роль. Найстарший за віком депутат зачитує при відкритті першої сесії новообраної Верховної Ради присягу, яку згодом скріплюють підписами всі його молодші колеги. Відмова від підпису згідно з тією ж Конституцією автоматично означає втрату депутатського мандату.

У нинішньому, третьому (чи, по старому, чотирнадцятому) скликанні Верховної Ради цим найстаршим депутатом була і є пані Слава Стецько (1920 р.н.), голова Конгресу українських націоналістів, удова по Ярославові Стецьку, який протягом двох тижнів очолював у Львові 1941 року Українське державне правління.

І дарма що Ярослав Стецько за відмову скасувати акт відновлення української державності був заарештований гестапо й до кінця війни пробув у концтаборі, а згодом - під поліційним наглядом. Для комуністів від завжди залишався "фашистським посіпакою" і "найлютішим ворогом", - то ж коли Слава Стецько навесні 1998 року прямувала до трибуни, щоб прочитати присягу, це супроводжувалося огиднім і образливим демаршем з боку комуністів.

Цього разу керівництво КПУ вирішило, здається, "перестрахуватися", і під №3 включило до партійного списку генерала Івана Герасимова, голову "офіційної" Організації ветеранів України. Нагадаємо - на минулих виборах генерал виконував роль номінального лідера "віртуального" "лівого" блоку "Трудова Україна", який за задумом сценаристів з Банкової мусив забрати трохи голосів у тих-таки комуністів, - не плутати з сьогоднішньою однойменною партією, що входить до блоку "ЗаЄдУ".

Але, схоже, включивши до списку свого вчорашнього конкурента, лідери КПУ не переможуть у "перегонах сеньорів". Герасимов (1921 р.н.) на рік молодший за Славу Стецько. А 11-те місце в списку "Нашої України", попри раптове "пониження" на три позиції буквально в останню ніч перед міжпартійним з’їздом "НУ", гарантує незламній націоналісті депутатське крісло і в новій Верховній Раді.

Є серед "списочників" "НУ" й декілька інших "знакових" ветеранів української політичної сцени. Щоправда, всі вони опинилися на місцях далеко позаду від відомого "ліберала" Щербаня (№44), чи менш відомих загалові Ющенка (№45) та Омельченка (№57), другий з яких є сином київського мера, а перший - рідним братом самого лідера блоку.

Але, з огляду на реальний рейтинг "НУ", навіть №68 академіка Юхновського (1925 р.н.), лідера парламентської демократичної опозиції у 1990-91 рр., може за певних обставин виявитися прохідним. Зате гарантовано непрохідним є №101 Павличка (1929 р.н.). Незрозуміло лишень: навіщо колишній засновник ТУМу й РУХу, поет, чиї тексти, вже ввійшли до "золотої скарбниці" української поезії, погодився на таку принизливо-декоративну роль...

Втім, у такій самій декоративній ролі, схоже, виступає й знаменитий колись баритон київської опери Гнатюк (1925 р.н.), - №80 списку "ЗаЄдУ". Хіба що "блок влади" таки візьме обіцяні його лідером Литвином 25%. Хоча, - чого не буває в державі, де править "його величність Адмінресурс".

Тому реально конкурувати з пані Славою Стецько за місце старійшини депутатського корпусу зможе, очевидно, тільки славетний київський хірург Шалімов (1918 р.н.), включений до першої "п’ятірки" "Єдності" Омельченка (цього разу вже не сина, а батька). Але, як вказують результати всіх соціологічних досліджень, проходження цього списку досі аж ніяк не можна вважати гарантованим.

Місця "аксакалів" у більш "рейтингових" списках посідають натомість довголітня заступниця голови Ради Міністрів УРСР Марія Орлик (1930 р.н.) - №2 у "Жінок за майбутнє", редактор "Сільських вістей" Сподаренко (1931 р.н.) - №5 списку СПУ, і голова УРП, легендарний дисидент з 27-річним стажем ув’язнення Лук’яненко (1927 р.н.), - №5 списку БЮТи. У тому ж таки списку є і ветеран екологічного руху, легенда української науки академік Ситник (1925 р.н.). Але за проходження його 20-го номера Блокові Юлії Тимошенко треба буде ще поборотися...

Взагалі ж - не спішімо відмахуватися від ветеранів. Вони - дуже різні за поглядами і біографіями. У чомусь вони не встигають за нашим стрімким часом. Але всі вони прожили у свідомому віці більшу частину такого трагічного й важливого для України ХХ століття. І в першому складі українського парламенту, який цілком працюватиме в ХХІ столітті, вони не будуть зайвими. Дай тільки Боже їм сил та здоров’я.

Максим СТРІХА, доктор фізико-математичних наук, письменник

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування