Суд у справі Александрова коштує всього 5,5 тисяч. Але їх немає. Донецькі судді змушені ночувати на вокзалах

П'ятниця, 18 січня 2002, 10:46
У четвер згідно з законом апеляційний суд Донецької області повинен був почати розгляд справи по звинуваченню Вередюка у вбивстві Александрова. Але слухання не почалося. І все через те, що апеляційний суд Донецької області знаходиться у надто скрутному фінансовому становищі.

Причина відстрочки одна - відсутність належного фінансування апеляційного суду - з цього почав свою прес-конференцію у Донецьку голова апеляційного суду області Олександр Кондратьєв.

З його слів, тенденція на утворення "залишків карних справ", тобто порушення законних термінів розгляду, почала проявлятися з 1998 року, і на даний момент в апеляційному суді Донецької області зібралося ще з минулого року 198 справ на 390 підсудних. І як правило, це вбивства із важкими обставинами.

"З 1998 року ми гатимо у двері міністерства юстиції, Верховного суду, вповноваженого з прав людини, до вищої ради юстиції. Однак, якої-небудь допомоги ми не можемо добитися", заявив Олександр Кондратьєв. З його слів, 25 квітня 2001 року облсуд ініціював проведення засідання президії Верховного суду і ради суддів України з цього питання. Однак прийняті заходи обмежилися тим, що міністерство внутрішніх справ посилило військову частину, яка займається конвоюванням підсудних на судові засідання. На даний момент вони можуть забезпечити розгляд 9 процесів протягом тижня: три у приміщенні апеляційного суду і 6 на виїзді.

Голова Донецького апеляційного суду повідомив журналістам, що у справі Вередюка вже є заява потерпілої, яка просить у зв'язку з відсутністю у неї грошових можливостей розглянути справу у Слав'янську.

"Але на даний момент я винен своїм суддям командировочних на суму 16,.5 тис. грн. У нас судді вже забули, коли вони мали змогу жити у готелі. Грошей на це нам ніхто не виділяє. Судді живуть у гуртожитках. Беруть з собою у відрядження картоплю, цибулю, хліб і їдуть туди розглядати ці справи", сказав Олександр Кондратьєв. А голова судової палати суду з карних справ Леонід Ржемовський навіть обмовився, що суддям доводиться спати на вокзалах. "На сьогодні ми недофінансовані на 701 тисячу… У даний момент у Донецькому апеляційному суді немає жодної копійки і жодного листочку паперу", закінчив свою моторошне оповідання голова суду.

У той же час, він повідомив, що суд має можливість розглянути справу Вередюка протягом прийнятних термінів: "Нещодавно у мене відбулася телефонна розмова, після всіх цих публікацій у пресі, з міністром юстиції пані Станнік. І вона у мене попросила кошторис витрат на те, щоб розглянути цю справу. Але, повірте мені, я не хочу штучного розгляду справи. Я хочу вам сказати, що по тих справах, які зараз призначені до жовтня місяця, крім Александрова, загинули 219 чоловік. Скажіть, їх родичі знаходяться у кращому чи гіршому положенні стосовно Александрова чи ні? Або у них не таке горе?".

"Ми б призначили справу Александрова на більш ранній період, але будуть попрані права й інтереси інших підсудних і потерпілих", додав Леонід Ржемовський. Знову явна спроба влади перетворити справу журналіста на банальне вбивство - мовляв, чим воно відрізняється від всіх інших.

Олександр Кондратьєв сказав, що справи, які суд слухає зараз, призначалися ще у квітні-травні минулого року. Він завірив, що "жодної зацікавленості суддів, керівництва апеляційного суду у тому, щоб цю справу "заволокитити", або приховати від громадськості, немає". На прес-конференції також прозвучало, що у 2000 році суд був профінансований на 62%, у 2001 році на 60%, на 2002 рік планується таке ж фінансування.

Почувши про такі безрадісні перспективи, кореспондент УП запитав Кондратьєва, як же добитися того, щоб справа Александрова була розглянута у встановлені законом терміни?

- Єдиний вихід - це профінансувати апеляційний суд. І я впевнено скажу: ми призначимо цю справу у прийнятні терміни, які встановлені Європейською конвенцією з прав людини.

- В якій сумі його потрібно профінансувати?

- 5 тисяч 508 грн. Це виїзд двох суддів і судового секретаря у Слав'янськ. І якщо Вередюк захоче, щоб ми використали технічні засоби, тобто записували процес, ми вимушені будемо відкласти справу на невизначений термін, поки не буде забезпечений зал судового засідання у Слав'янську технічними засобами.

- А ви можете прийняти ці кошти від політичних або соціальних структур?

- Ні, ми не маємо права. Нас повинна забезпечувати держава. Ми не можемо користуватися спонсорськими коштами. На це поширюється закон про корупцію.

На зауваження про те, що прив'язка справи Александрова до матеріального положення суду виглядає як шантаж, Олександр Кондратьєв нагадав, що підіймає це питання з 98 року, але визнав: "Я думаю, я не шантажую. Хоч справа Вередюка зверне увагу на те, в якому стані знаходиться фінансування судів України. Ми готові розглянути справу у найкоротші терміни. Єдине, для чого я вас і запросив, щоб зрушити це з мертвої точки. Тому що, якось, інші справи, вони не знаходять інтересу. А ось ця справа - воно дійсно отримала актуальність..."

У той же час голова Донецького апеляційного суду висловив упевненість, що необхідні п'ять з половиною тисяч йому дадуть, але, на жаль, не більше. З його слів, справа розрахована на півтори місяця роботи.

Цікаво відреагував на заяву голови СЖУ Ігоря Лубченка, який запропонував покарати суддю і зібрати необхідні для розгляду справи гроші, суддя у справі Іван Корчистий. На його думку, заява Лубченка - цей тиск на суд. Більш того "Лубченко вирішив зібрати гроші - це не тільки образливо, але смердить, пробачте за відвертість, провокацією хабаря… Якщо дійсно суддя, у цьому випадку я говорю про себе, буде покараний, я буду заперечувати це покарання. І якщо не знайду взаєморозуміння у відповідних органах України, я буду апелювати до Європейського суду".

Іван Корчистий закликав потерпілих у справі Александрова, тобто дружину і сина покійного, припинити цю, як він висловився, "істерію": "Всім зрозуміло, як зі справою Гонгадзе, про якого зараз вже все забули, що до виборів ви будете всіх нас відволікати від всіх можливих робіт, називати нас як бажано. Але вибори пройдуть, і, вибачте за таке прозріння, я у залі суду протягом півтори місяців якщо побачу одного-двох журналістів, то це буде навіть дуже багато. Тобто, цікавить справа зараз тільки до 31 березня, що образливо для пам'яті Александрова, який загинув настільки страшною і важкою смертю".

У той же час, суддя у справі Александрова - Іван Корчистий заявив, що все висновки відповідної парламентської будуть враховуватися у ході розгляду справи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News