"Райдуга" для мафії?

П'ятниця, 18 січня 2002, 14:58
Третій "касетний скандал", пов'язаний з іменами Вадима Рабіновича і Дмитра Понамарчука, відвернув увагу громадськості від іншого проекту невгомонного Вадима Зіновьєвича. Страшенно "Серйозна розмова", яку Рабінович вельми настирливо провів з Понамарчуком, а потім оперативно оприлюднив у "Столичних новинах" (традиційному рупорі нашого легального "олігарха") дещо затьмарила інформаційні повідомлення про з'їзд об'єднання "Райдуга: зелені, блакитні і вільні".

Адже ці заходи об'єднує багато чого - і головний редактор "СН" Володимир Кацман, внесений у першу п'ятірку "блакитних і вільних", і сам Вадим Рабінович. До речі, лідер "Райдуги" Михайло Гуцол не тільки підтвердив зв'язок свого об'єднання з Рабіновичем, але і відповів журналістам, що даний підприємець є заступником начальника власної партії Гуцола "Захист" (питання про те, чия насправді ця партія і хто з них там начальник, а хто - заступник, - залишається на совісті пана Гуцола).

Але головне, що об'єднує з'їзд "Райдуги" і касетний скандал №3, - це спільна інтрига. Дійсно, неважко здогадатися, що запис бесіди (м'яко кажучи) Рабіновича і Понамарчука і був тією самою "сенсацією", яку обіцяла "Райдуга" напередодні з'їзду. Й абсолютно зрозуміло, чому Рабінович поспішав з оприлюдненням цієї бесіди (і для чого вона, очевидно, і проводилася).

Бізнес-друзі "олігарха" вельми залежні від примх столичного мера Олександра Омельченка, а сам "олігарх" не так давно "влаштувався" у друзі до Віктора Ющенка. Судячи зі всього, організатори "касетного скандалу №2" почали настирливо "переводити стрілки" на Рабіновича, і Вадиму Зіновьєвичу довелося швидко, рішуче і публічно порвати з минулими партнерами по "холдінгу".

Ні, напряму він у розмові не згадав ні СДПУ(о), ні Суркіса з Медведчуком. (він же "не чинить підло… тому що - порядна людина"!). Правда, він назвав "групу Гельмана"…

Питання полягає у наступному - чому було ухвалене рішення відмовитися від такого логічного і простого рішення – оприлюднити запис на спеціально анонсованій зустрічі Гуцола з представниками преси перед з'їздом? Відмовитися, незважаючи на те, що журналісти відправилися на захід "Райдуги" головним чином саме в очікуванні обіцяних "викриттів" (не дивитися ж на Гуцола з Кацманом і Стасом Науменко, - на справді ж!)?

Відповідь може бути тільки одна - в останню хвилину хтось (Рабінович?) вирішив, що краще зачекати з викриттями ще один день, але не "підставляти" зайвий раз Гуцола, - оскільки лідер "Райдуги" потрібен для вирішення більш важливих задач. Яких?

Передусім потрібно відкинути версію, яка неначе лежить на поверхні мол, Рабінович збирається завести собі, нарешті, власне парламентське лоббі і не хоче бруднити світле депутатське майбутнє своїх підопічних.

Ні Гуцол, ні його "Райдуга" абсолютно не пристосовані для передвиборчої боротьби і не мають абсолютно жодних шансів ні на подолання 4-х процентного бар'єра або навіть на просто пристойний процент. Адже, навіть виходячи з того, що країна і народ знаходяться у глибокій… задниці, важко передбачити, що виборці жадають зафіксувати своє розуміння цього безрадісного положення, віддавши голоси "блакитним і вільним".

Адже проголошена ставка на громадян нетрадиційної сексуальної орієнтації цілком може бути всього тільки епатажним прикриттям для реалізації абсолютно інших, чисто комерційних задач. Головний козир "Райдуги" - вимога легалізації торгівлі легкими наркотиками, зокрема марихуаною.

Саме цю тему "райдужники" будуть розкручувати, не жаліючи сил - здоровенна замітка у "Столичних новинах" і парламентський виступ Гуцола - тому свідчення. Зрозуміло, голосів виборців "пристрасті по марихуані" принести не можуть. Показово, що навіть відоме своєю любов'ю до скандалів і епатажу "Яблуко" поквапилося вигнати Гуцола зі своїх рядів відразу ж після його "наркоспіча". Тобто, що не станеться внаслідок виборчої кампанії "Райдуги" - очевидне. Дане об'єднання ні на крок не наблизиться до жаданих парламентських мандатів.

А що ж станеться? Фактично на гроші Центрвиборчкому (тобто, держави і платників податків) у рамках передвиборної кампанії будуть проведені масштабні (загальнонаціональні) соціологічні і маркетингові дослідження по вивченню потенціалу ринку наркоторгівлі і ставлення громадян України до легалізації цього ринку.

Замах у Вадима Зіновьєвича, дійсно, не слабенький! І планів своїх він, власне і не приховує. На власному сайті Рабіновича mignews.com був вивішений симптоматичний матеріал. Кореспондент, який ексклюзивно висвітлював закритий захід щодо створення блоку "Райдуга", акцентував увагу на тому, що лідери об'єднаних партій вважають український ринок легких наркотиків вельми ємним (не менше 15 млрд. доларів - тобто, як мінімум, у два рази більше за всю прибуткову частину держбюджету України).

Важко переоцінити розмах українського наркобізнесу й апетити "бізнесменів", зрозуміле їх бажання "промацати грунт". Зазначимо також, що, як вважають фахівці, Україна - транзитна країна, і за десять років після розвалу Союзу налагоджені стабільні маршрути "перекидування" наркотиків у Росію і на Захід, що сфери впливу у цьому бізнесі давно і міцно поділені.

Цілком ймовірно, що хтось вирішив, що прийшов час оформити цей бізнес, додати йому респектабельності і оснастити легальним політичним дахом. Таке припущення цілком переконливо пояснює, чому виборча кампанія "Райдуги" будується на рекламі легалізації наркотиків (для початку - легких).

Не на виборців вона розрахована - саме на тих громадян, які вже поділили між собою наркоторгівлю. Саме їх намагаються переконати у тому, що "Райдуга" - проект перспективний, а його організатори - люди з розмахом і, головне, без комплексів. І, зрештою, як співається у відомій пісні - "наша криша – нєбо голубоє".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...