Торговим санкціям бути?

П'ятниця, 18 січня 2002, 15:46
У четвер українські парламентарії нарешті прийняли законопроект про "лазерні диски", але, як виявилося, не зовсім такий, як хотілося б США, а також іншим міжнародним організаціям.

Як відомо, 23 січня Україну можуть чекати обіцяні Вашингтоном торгові санкції на $75 млн., якщо до цього часу не буде ухвалений закон, регулюючий виробництво оптичних дисків для лазерних систем зчитання. За деякими розрахунками для українських виробників цей крок США може вилитися у втрату $450-470 млн. щорічно. Так це чи ні, зараз відповісти складно, оскільки спори, що ведуться навколо цього питання, мають, як правило, вигляд передвиборної риторики.

Отже, 17 січня 233 депутати Верховної Ради України проголосували за законопроект "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів господарювання, пов'язаної з виробництвом, експортом та імпортом дисків для лазерних систем зчитування". Однак йшлося не про жорстку версію, запропоновану прем'єром Анатолієм Кінахом і схвалену президентом, а про більш м'який варіант, запропонований самими депутатами.

У своєму теперішньому вигляді законопроект регулює тільки виробництво дисків із записами, в той час як у "вільному польоті" залишається поширення сировини, матриць та обладнання для їхнього виробництва. Крім того, мова йде про більш м'які заходи, застосовні до порушників.

Комуністи та пропрезиидентські сили - прихильники більш жорсткого закону, який би поставив Україну в залежність від іноземних виробників носіїв цифрової інформації, виступають під знаменам захисту вітчизняної промисловості, насамперед металургії.

Їх опоненти вважають інакше. Наприклад, лідер соціалістів Олександр Мороз зазначає, що санкції будуть мати місце в будь-якому випадку, оскільки США зараз необхідно захищати своїх сталеливарників.

На думку коментаторів Бі-бі-сі, випадки подібної "непокори" наполегливим рекомендаціям уряду і президента, можуть почастішати в зв'язку з виборами, що наближуються. Крім того, противники жорсткого контролю за виробництвом компакт-дисків можливо є пов'язаними з піратською індустрією або сподіваються, що санкції США нанесуть збитку їх конкурентам.

Покищо невідомо, чи підпише Кучма законопроект в такому вигляді. Неясна і реакція Вашингтона. Проте журналістам Reuters вдалося зібрати коментарі тих, чиї права, за задумом, новий закон покликаний захистити.

"Ми гірко розчаровані, що Україні не вдалося провести дійовий закон, і тепер вона судорожно просуває закон недійовий", заявив Ерік Шварц, віце-президент і спеціальний радник Міжнародного альянсу інтелектуальної власності, в який входить і "потерпіла" Асоціація звукозаписуючих компаній США.

За словами представників Міжнародної федерації фонографічної індустрії, "Україна упустила можливість уникнути торгових санкцій США".

Торговий представник США Роберт Зеллік попередив, що невдача у розв'язанні проблеми піратства може стати на шляху вступу України до Всесвітню торгову організації.

Про те, що прийнятий законопроект не відповідає вимогам США, відмітив в інтерв'ю журналістам "Інтерфакс-Україна" і колишній міністр економіки України Віктор Суслов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:06
Інтерв'юВ.о. міністра спорту: Якщо взяти абсолютне значення, то кількість заброньованих футболістів – це невелика частина
08:58
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник РФ – носій ракет Х-22
08:55
фото, доповнено Ракетний удар росіян: у Дніпрі 2 загиблих, у Синельниковому – 6, серед них 2 дітей
08:32
Росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ на 6-ти напрямках: за добу 82 боєзіткнення
08:17
Речницю Сил оборони півдня Гуменюк звільнили
08:14
ЗСУ знешкодили ще 870 окупантів, знищили 9 танків та 21 артсистему – Генштаб
08:14
Туск закликав фермерів зупинити блокаду кордону України: "Вирішується доля війни"
07:43
CNN: США не підтримали Ізраїль, який вдарив у відповідь по Ірану
07:10
фото, відео, доповнено У Росії впав бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3
06:25
У Дніпрі влучання: горить багатоповерхівка, дев'ятеро постраждалих. В області загинула жінка
Усі новини...