Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кримських татар закликали боротися за перемогу блоку Ющенка

Субота, 19 січня 2002, 18:52
В суботу в Симферополі відбулася 2-ая сесія Курултаю (національного з'їзду) кримськотатарського народу, що визначила стратегію кримських татар на виборах.

Незважаючи на пропозиції окремих делегатів бойкотувати вибори, Курултай ухвалив рішення брати участь у виборах в ВР України, Криму і місцеві органи влади. Ініціатори бойкоту пояснювали свою точку зору тим, що український парламент так і не ухвалив закону про вибори в ВР Криму, в якому б закріплялося гарантоване представництво кримських татар.

У заяві Курултаю "Про участь кримськотатарського народу у виборах 2002 року в Україні" сказано, що "участь у виборах всіх рівнів має продемонструвати консолідовану волю народу, що бореться за відновлення своїх політичних прав мирними конституційними методами, і не дати можливості антикримськотатарським силам у державі скористатися нашою пасивністю для досягнення повного контролю над ситуацією".

У зверненні до кримськотатарського народу, прийнятого на Курултаї, його делегати закликали під час виборів до українського парламенту "віддати голоси за перемогу "Нашої України", а під час кримських виборів до ВР автономії і органи місцевого самоврядування підтримати на мажоритарних округах кандидатів в депутати, запропонованих Курултаєм.

Список цих кандидатів був затверджений на з'їзді. Всі вони повинні підписати зобов'язання виконувати рішення Курултаю і Меджлісу (вищого представницького органу кримських татар - УП).

Як заявив у своїй доповіді голова Меджлісу Мустафа Джемілєв, затверджені Курултаєм кандидати в депутати користуватимуться підтримкою Меджлісу і місцевих органів національного самоврядування. З іншого боку, підтримка інших, крім Курултаю і Меджлісу, структур на виборах буде, за його словами, розцінюватиметься, як "дія, направлена проти…єдності нашого народу".

В інтерв'ю журналістам Мустафа Джемілєв заявив, що, незважаючи на те, що Україна не зробила кроків до того, щоб кримські татари могли розраховувати на гідне представництво у кримському парламенті, бойкот виборів "безглуздий". "Ми не можемо дозволити, сказав Джемілєв, - щоб представницький орган влади в Криму був без представників корінного народу півострова".

З іншого боку, Джемілєв заявив, що після виборів буде проведено черговий Курултай, і якщо кількість обраних від кримських татар депутатів буде надто мала, він не виключає, що національний з'їзд відкличе їх із складу ВР Криму і ухвалить рішення про початок акцій протесту.

pravda.com.ua

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування