Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В "Єдності" – прихована сила Омельченка?

Неділя, 20 січня 2002, 17:43
В "Єдності" – прихована сила Омельченка?

Здається, міжпартійний з'їзд виборчого блоку "Єдність" був найдовшим серед усіх партійних заходів такого роду, що відбувалися останнім часом. Він тривав більше тижня – перша частина відбулася 12 січня, а друга – 20 січня.

Пояснюючи таку перерву, лідер блоку Олександр Омельченко зауважив, що все треба робити на "п'ятірку", навіть визначати "п'ятірку" виборчого списку. Політраді знадобився тиждень, щоб передивитися, як складають свої передвиборчі списки інші політичні сили. Вивчивши "передовий досвід" конкурентів, у неділю "Єдність" нарешті визначилася із власними списочниками та мажоритарщиками.

Першу, "іміджеву" п'ятірку блоку створено за найпопулярнішим в цій виборчій кампанії сценарієм "4+1". Загадковою "справжньою жінкою-українкою" виявилася народна артистка України Ніна Матвієнко, яка минулого разу входила до передвиборчого списку Народного руху. На цей раз мовчазна співачка посіла третє місце.

Перше місце, зрозуміло, за київським головою, друге – також за головою, але вже Верховного суду України, Віталієм Бойком. Четвертим став Сергій Червонописький, також голова – Української партії "Справедливість" – СВІЧА. Ще одна знакова неполітична постать "Єдності" – головний хірург України Олександр Шалімов (п'ята позиція).

Одначе головна сила "Єдності" – це вміння поєднувати: інвалідів та підприємців, будівників та бджільників. Лише обіцяні Омельченком ще в грудні "жінки" в загальному списку блоку так і не з'явилися.

Отже, до першої двадцятки блоку Омельченка входять президент ЗАТ "Прем'єр –Палац" (єдиний справжній п'ятизірковий готель в Києві) Олександр Литвин та президент СП "Арго-Трейдинг" (мережа магазинів модного одягу в Києві та в Україні) Володимир Дейнега.

На 13 позиції осів Олег Таранов, який зараз є директором інституту стратегічних проблем економіки, а за кілька років до цього – один з фундаторів харківського "Укрсиббанку", керівник оргкомітету з проведення зустрічі директорів ЄБРР, голова Національного агентства з питань управління державними корпоративними правами.

В передвиборчому списку блоку Омельченка фігурує й один з вітчизняних "агроолігархів" Володимир Бортник, триразовий народний депутат України.

Є й кілька "колишніх": на шостому місці опинився колишній прем'єр Віталій Масол, на 15 – нардеп Сергій Поляков (колишній губернатор Донецької області та міністр вугільної промисловості), на 22 – ще один депутат та колишній міністр оборони Валерій Шмаров.

Кидаються в очі й "свої люди" з команди Омельченка: президент "Київміськбуда" Володимир Поляченко (№7), віце-президент Асоціації міст Мирослав Пітцик (№9), радник Омельченка Олександр Яковенко (№22), голова правління "Київметробуд" Володимир Петренко (№28), начальник Київського метрополітену Микола Балацький (№52).

Крім Матвієнко до першої тридцядки "Єдності" увійшли ще два народних артисти України – колишній міністр культури Богдан Ступка (№ 8) та Ніла Крюкова (№26). До знакових соратників Омельченка також можна віднести багатократного чемпіона світу Юрія Чижа (№62), який готовий заради Омельченка кинути тренувати збірну Іорданії, професора Володимира Свінціцького (№39) та член-кора НАН Миколу Якимчука (№40).

Крім того, всебічну підтримку чинять київському мерові й столичні освітяни, адже ректорів вузів, здається, у списку "Єдності" більше, ніж народних депутатів. Тут ви знайдете під номером 42 ректора Національного економічного університету Анатолія Павленка, під 44 – ректора Університету будівництва та архітектури Анатолія Тугая, під 46 – ректора Університету цивільної авіації Віталія Бабака, під 50 – ректора Київського торгівельно-економічного університету Анатолія Мазараки.

Курйоз криється під номером 48 – зазначений на цій позиції ректор Академії внутрішніх справ Ярослав Кондратьев тиждень тому був висунутий на з'їзді "За ЄдУ" по мажоритарному 215 виборчому округу.

А ще у першій частині списка – міські голови Сум, Рівного та Чернігова, директор Інституту бджільництва та члени різноманітних інвалідських організацій. Є кілька діючих нардепів, але відлик народних обранців починається лише з 10 позиції списку, а левова частка їх – за межами першої двадцятки.

Лідер блоку цілком спокійно ставиться до досить невисокого рівня популярності "Єдності" на цей день та не вважає, що блок треба перейменовувати в "Блок Олександра Омельченка "Єдність", аби набрати додаткові "бали". Принаймні, у неділю він не погодився з такою ініціативою Сергія Червонописького. Крім того – очевидно, що між мандатом депутата та посадою мера Києва Омельченко обере останнє.

Тоді що означає повільне просування політичної сили під маркою "Єдність"? Накопичення сил перед наступним великим випробуванням, що постане перед Україною в 2004 році? Адже, деякі політики, що йдуть від "Єдності" на мажоритарні округи, виглядають більш прохідними, ніж перша десятка загального списку. Омельченко, в свою чергу, постійно підкреслює молодість його партії та блоку, начебто натякаючи, що часу в них ще достатньо.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування