Генпрокуратура не подарує Тимошенко імунітету

Понеділок, 21 січня 2002, 14:59
Генпрокуратура України звернулася до Апеляційного міського суду Києва з поданням про скасування рішення Печерського місцевого суду столиці, яким були заборонені які-небудь дії правоохоронних органів відносно лідера "Блоку Юлії Тимошенко", що порушує статус народного депутата.

Про це повідомив заступник генерального прокурора України Микола Обиход, підкресливши, що "стосовно Юлій Тимошенко продовжується розслідування карної справи".

Зі слів Обихода, Тимошенко 9 січня "пред'явила у прокуратуру копію рішення Печерського районного суду, прийнятого по її позовній заяві" про визнання "необгрунтованою" постанову Верховної Ради про припинення її депутатських повноважень

Він назвав "дещо дивним" це рішення Печерського суду, що "вперше зустрічається у судовій, слідчій та іншій юридичній практиці". Воно, зі слів Обихода, "скидається на неприродне" Генпрокуратурі. У зв'язку з цим Генпрокуратура на наступний день (10 січня) звернулася до Апеляційного міського суду Києва з поданням, в якому просить відмінити це рішення.

Суть самого рішення Печерського райсуду, яке було ухвалене ще 28 листопада минулого року і аж до 9 січня не надходило у спеціальному порядку до Генпрокуратури, зі слів Обихода, зводиться до того, що суд зобов'язує Генпрокуратуру заборонити дію постанов Генпрокуратури від 12 лютого 2001 року стосовно Тимошенко про залучення її як звинуваченої і постанови про обрання їй запобіжного засобу.

Рішенням Печерського райсуду також забороняється проведення яких-небудь процесуальних дій стосовно Тимошенко, передбачених Карно-процесуальним кодексом України, які обмежують статус народного депутата України, відзначив Обиход.

Це означає, підкреслив заступник генпрокурора, що має місце рішення суду, яке підлягає виконанню. Однак воно оскаржене Генпрокуратурою.

Відповідаючи на питання з приводу того, чи діє зараз стосовно Тимошенко підписка про невиїзд, Обиход повідомив, що Генпрокуратурою поставлено це питання перед відповідним апеляційного судом. У залежності від його рішення і буде оцінюватися статус лідера "Блоку Юлії Тимошенко" "як людини, яка або ж перебуває, або ж не перебуває на підписці про невиїзд".

Як повідомив раніше адвокат Тимошенко Віктор Швець, у цей час предметом судового розгляду є встановлення факту можливої фальсифікації заяви Тимошенко до парламенту України про припинення її депутатських повноважень. Адвокат повідомив, що чергове судове засідання по цій справі призначене на 15 лютого.

Вдень у понеділок лідер "Блоку Юлії Тимошенко" збирається виїхати до Львова з робочою поїздкою.

В інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня" Тимошенко повідомила, що до остаточного рішення суду стосовно законності позбавлення її депутатського статусу, на неї не розповсюджується дія постанови Генпрокуратури про запобіжний засіб - підписку про невиїзд. А значить - лідер "БЮТ" починає передвиборні поїздки по Україні.

Тимошенко була віце-прем'єром в уряді Віктора Ющенка у 2000 році. Коли вона була призначена на цю посаду, вона, відповідно до вимоги законодавства, написала заяву про складання з себе депутатських повноважень.

Генпрокуратура звинувачує Тимошенко, зокрема, у фальсифікації документів, ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах. Зокрема, мова йде про "фальсифікацію документів і контрабанду у 1996 році російського природного газу в об'ємі близько 3 млрд. кубометрів на суму 445 млн. грн. через митний кордон України у складі організованої групи шляхом використання фіктивних документів".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування