МІЖНАРОДНІ ЮРИСТИ ДОЗВОЛИЛИ ПОРУШУВАТИ ЗАКОН ПРО ВИБОРИ?

Вівторок, 22 січня 2002, 10:15
Закон про вибори народних депутатів України суперечить міжнародним правовим нормам і є кроком назад на шляху України до демократії, передусім у сфері мас-медіа. Такий головний висновок аналізу цього юридичного документу, який провела відома у світі юридична фірма Соvington & Burling ,штаб-квартирякої знаходиться у Вашингтоні. Юристи співставили, наскільки цей документ відповідає 10-ій статті Європейської конвенції з прав людини, яка гарантує свободу слова.

Як повідомляє українська служба радіо "Свобода", є дві причини для такого невтішного висновку. По-перше, текст закону є дуже нечітким. Оскільки поняття передвиборчої агітації в документі не визначено, то і її заборона є порушенням прав людини. А, по-друге, обмеження, які встановлює закон для преси, непотрібні в демократичному суспільстві. Громадяни повинні мати змогу отримувати повну інформацію про діяльність кандидатів і партій цілий рік, а не лише протягом 50 днів до виборів.

Варто пояснити, що в згаданому законі про вибори народних депутатів України передбачена навіть кримінальна відповідальність за передвиборчу агітацію до 9 лютого. А такою агітацією може стати все - від інтерв’ю політика до "круглого столу" за його участю. Водночас закон не називає агітацією так звану "інформацію" державних органів влади.

Це означає, що можновладці, які йдуть на вибори, отримують додаткову трибуну ,а а їхні політичні суперники не мають права їм відповідати. Заборона журналістам в Україні вести дискусії про вибори підриває основи демократичного суспільства,- мовиться в аналізі західних юристів.

Які ж наслідки може мати цей висновок?
Пояснює Мері Мицьо, експерт американської програми IREX-Промедіа, котра якраз і замовляла аналіз українського законодавства за кордоном: "Я б не радила нікому порушувати закон. Але якщо би так трапилося, що журналіст чи засіб масової інформації чи, скажімо, навіть іноземний громадянин, який має бажання брати участь у політичній дискусії довкола виборів, якби вони несли правові наслідки, тоді вони повинні піднімати якраз ті положення Європейської конвенції, і у разі якщо вони програють справу у найвищому суді в Україні, то мають право апелювати до Європейського суду. І в тому випадку, є дуже висока ймовірність, що вони би виграли".

Українська служба радіо "Свобода"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування