У середу, найімовірніше, наберуть чинності торгові санкції США

Вівторок, 22 січня 2002, 17:27
Найвірогідніше, торгові санкції США стосовно України наберуть чинності 23 січня і будуть діяти доти, доки в Україні не буде ухвалено закон про виробництво лазерних дисків, адекватний вимогам американської сторони.

Як повідомив у вівторок керівник торгово-економічної місії в складі посольства України в США Ярослав Войтко, заява про це, швидше за все, буде міститися в прес-релізі Офісу торгового представника США, який готується і буде оприлюднено у вівторок.

За словами Войтка,"закон (про виробництво лазерних дисків ), що його прийнято, не задовольняє американську сторону і міжнародну федерацію фонографічної промисловості".

Як повідомлялося раніше, Верховна Рада України в четвер ухвалила закон про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів господарювання, пов'язаної з виробництвом, експортом, імпортом і зчитуванням лазерних дисків. Крім того, в ході засідання робочої групи були узгоджені позиції і внесені зміни в закон, зокрема, одна з його норм передбачає, що перевірку підприємств- виробників дисків проводять органи ліцензування за участю фахівців з питань інтелектуальної власності, які можуть складати протоколи.

У законі визначення "виробництво дисків" торкається тільки дисків із записом, тобто дисків, що містять об'єкти авторського права і суміжних прав. Крім того, дія закону не розповсюджується на диски для лазерних систем зчитування, які переміщаються через територію України транзитом, або ввозяться або вивозяться фізичними особами для власного використання, а також пересилаються в міжнародних поштових відправленнях.

Закон містить положення про відповідальність за порушення авторських і суміжних прав замовником і відповідальність заявника, що вимагає проведення переперевірки органами державного контролю над виконанням ліцензійних умов у випадку, якщо наведені факти не підтверджуються.

Крім того, законом доповнюється новий Карний кодекс України статтею, що передбачає карну відповідальність за порушення законодавства, що регулює виробництво, експорт і імпорт дисків для лазерних систем зчитування, експорт та імпорт обладнання або сировини для їх виробництва, якщо ці дії "скоєні у великих розмірах". Цією статтею УК передбачається обмеження свободи терміном до 5 років.

Президент України Леонід Кучма заявив у вівторок, що, швидше за все, підпише закон.

Раніше США заявили про те, що у разі неприйняття відповідного закону, спрямованого проти "піратства" в сфері лазерних дисків, до України будуть застосовані, починаючи з 23 січня, торгові санкції, в частині обмеження на імпорт українського металу і іншій продукції на суму $75 млн.

Прем'єр України Анатолій Кінах заявляв, що, у разі введення США торгових санкцій відносно українських експортерів через недотримання Києвом прав інтелектуальної власності збитки вітчизняних підприємств складуть як мінімум $470 млн. в рік.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...