Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Київський "тато" своє відсидів? Український авторитет пересварив спецслужби трьох країн

Середа, 23 січня 2002, 18:19
Читайте також:

"Господар" Києва знайшов вихід з російської в'язниці

Скандал з міжнародним розшуком Віктора Авдишева - в минулому відомого на Україні спортсмена, громадського діяча і тіньового господаря Києва - розростається як снігова лавина. В різний час він потрапляв під варту в Україні, в Азербайджані і Росії, однак за гратами він ніде не затримався.

Як наслідок - тепер спецслужби трьох країн остаточно заплуталися в тому, що з Авдишевим робити: у Києві вважають, що він повинен сидіти у в'язниці, в Баку упевнені, що своє спортсмен відмотав. Російське МВС і суди з приводу Авдишева також ніяк не можуть домовитися. Міліціонери на прохання українців його арештовують, а судді на прохання вже азербайджанців відпускають.

Покинувши бірцівський килим на початку 90-х, Віктор Авдишев перейшов на тренерську роботу (деякі його вихованці навіть займали призові місця на Олімпіадах) і обійняв посади президентів київських баскетбольного клубу "ЦСКА-Ріко" і спортклубу "Меркурій".

Практично на всіх великих суспільно-спортивних заходах Авдишев був головним героєм. Українські ж спецслужби стверджували, що спортсмен відомий за прізвиськом Авдей і є лідером наймогутнішого у Києві асирийського злочинного угрупування. Як встановили слідчі, Авдей зі своєю бригадою обклав даниною більшість великих бізнесменів, примушуючи їх називати себе "татом". Щомісяця кожний комерсант повинен був платити Авдишеву від 10 до 100 тисяч доларів. Незгодних Авдей лякав своїм авторитетом в Україні, а якщо і це не допомагало, бив на міському стадіоні.

Арештували Авдея і його команду в 1995 році, потім у Києві відбувся суд. За тиждень до вироку він умовив суддю відпустити його на похорони матері і за підробленим паспортом втік до Азербайджану. Тоді Авдишева заочно засудили до чотирьох років і оголосили про міжнародний розшук. У 1999 році Авдея піймали в Баку, але місцева влада відмовилася віддавати його українцям. Пояснили це тим, що перший радянський паспорт Авдишев отримав в Азербайджані, і на цій основі влади республіки визнали його своїм громадянином.

Минулого літа Авдишев разом з підопічними азербайджанськими борцями відправився на збори до російських Мінвод, але неподалеку від П'ятигорська його затримали вже російські міліціонери. З'ясувавши, що борець знаходиться в міжнародному розшуку від України, його відправили до СІЗО. Однак коли з Києва прийшли необхідні для екстрадиції матеріали, в ізоляторі Авдишева не було.

З'ясувалося, що суддя п'ятигорського суду Ніна Журба ухвалила рішення відпустити Авдея на свободу, після чого він зник.

Поступово скандал дійшов до верхів МВС РФ, де написали запит на ім'я замголови Верховного суду Анатолія Меркушева з проханням дати оцінку діям Ніни Журби. Днями надійшла відповідь, яка не тільки не внесла ясності у всю цю історію, але і виявився дещо комічною. Як повідомив Анатолій Меркушев, виявляється, Авдишев вже відсидів все йому встановлене, що, на думку замголови ВС, складає... трохи більше одного місяця.

Історія у викладі судді виглядає таким чином. Коли в 1999 році Авдея затримали власті Баку, Україні його видавати відмовилися, але вирішили краще покарати своїми силами. Правда, правосуддя по-азербайджанському виявилося своєрідним. Місцевий суд засудив Авдишева за використання підробного паспорта до року в'язниці, до якого додав ще чомусь тільки два роки від терміну, визначеного спортсмену вироком у Києві.

При цьому повідомити власті України про те, що відбувати свій "київський" строк Авдей буде в Азербайджані, Баку забув. Так і поняття "відсидка" там трактують інакше, чим в інших країнах: засудивши Авдишева до трьох років, суд тут же відправив спортсмена на примусове лікування до психлікарні. А вже через місяць лікарі оголосили про його чудове одужання та відпустили на свободу. Таким чином, власті Азербайджану (а слідом за ними і Верховний суд Росії) визнали, що тепер спортсмен чистий перед законом.

На Україні ж як і раніше упевнені, що Авдей повинен відсидіти встановлене, і дуже незадоволені, що Росія його відпустила. Знімати Авдишева з міжнародного розшуку спецслужби Києва також поки не збираються. А керівництво російського МВС вже направило протест голові Вищої кваліфікаційної колегії суддів Валентину Кузнецову.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...