Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Почався процес над американським талібом

Четвер, 24 січня 2002, 14:14
У США починається перший показовий процес у справі про теракти 11 вересня. На лаві підсудних - громадянин США Джон Уокер, який не тільки воював в Афганістані на боці талібів, але не попередив владу про теракти 11 вересня, хоч знав про їх підготовку.

Разом з ним будуть судити й одного з безпосередніх виконавців кривавої акції. Однак вже відомо, що смертна страта їм не загрожує. Більш того американська влада близька до прийняття рішення про відправку всіх талібів, що перебувають на базі Гуантанамі, по домах

20-річний таліб був захоплений у полон солдатами американських загонів спецпризначення у кінці листопада під час облоги Кундуза. На перших допитах він спочатку приховував своє справжнє ім'я, представляючись Абдулом Хамідом. Але зрештою співробітникам ЦРУ вдалося добитися, щоб Джон Уокер Лінд почав співробітничати зі слідством.

З'ясувалося, що звернений в іслам американець спочатку відправився до сепаратистів в індійський штат Кашмір (він партизанив в угрупуванні "Харакат-уль-Моджахедин"), а влітку минулого року перебрався до Афганістану, щоб вступити до лав "Талібана". З чуток, на допитах Уокер зізнався і у тому, що йому було відомо про плани терористів направити літаки на хмарочоси Нью-Йорка. Крім того, за відомостями телекомпанії CNN, американський таліб зустрічався з бен Ладеном на одному з тренувань і був удостоєний його похвали за участь у джихаді.

Допити проходили спочатку на базі загонів спеціального призначення під Кандагаром, а потім на борту корабля ВМС США "Батаан", що дрейфує в Аравійському морі. Протягом останніх двох діб полоненого американця повернули у Кандагар і звідти військово-транспортним літаком С-17 відправили в США. Літак приземлився у вашингтонському аеропорту імені Даллеса. Уокера передали до рук судового приставу. До нього не підпустили ні батьків, ні адвоката, якого найняли батьки. Адвокат скаржився, що у нього є дозвіл на бесіду з Уокером, але йому заперечили, мовляв, побачитеся на процесі.

Уокера могли б судити військовим трибуналом, указ про створення якого підписав Джордж Буш у кінці минулого року. У такому випадку обом загрожувала б смертна страта. Однак сам же президент Буш на минулому тижні оголосив, що Уокера буде судити цивільний суд.

Відповідно, сьогодні йому будуть зачитано обвинувачення з більш м'якими формулюваннями: по-перше, причетність до вбивства американських громадян за межами США, по-друге - надання матеріальною підтримки терористичним організаціям "Аль-Каїда" і "Харакат-уль-Моджахедин", по-третє - контакти з рухом "Талібан". Найбільш серйозні два останніх обвинувачення, оскільки вони фактично мають на увазі тероризм.

Швидше за все, Уокеру інкримінується те, що він знав про теракти 11 вересня, але не попередив про них.

Але за жодним з пред'явлених Уокеру обвинувачень цивільний суд не передбачає в якості покарання смертної страти.

Проте якщо він буде визнаний винним хоч би за одним з цих пунктів, йому гарантоване довічне ув'язнення.

Американський таліб повинен бути вдячний президенту США і за те, що той особисто розпорядився не відправляти його Кубу, де полонені бойовики "Талібана" і "Аль-Каїди" сидять у клітках під палючим сонцем.

Газета.Ру

Читайте також:

* Миротворці зіграють в футбол зі збірною Афганістану
* В Афганістані створюється армія на гроші Японії за допомогою Великобританії
* США заперечують негуманне ставлення до талібів
* В Афганістані розбився американський вертоліт
* Троє американських солдат поранені, а один австралієць підірвався на міні в Афганістані
* В Афганістані заборонили вирощувати мак
* У Кабулі з'явився мобільний зв'язок
* Колишній сподвижник бен Ладена оголосив про його смерть

* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...