Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США почали допитувати талібів

Четвер, 24 січня 2002, 14:14
Сьогодні в імпровізованому концтаборі на базі Гуантанамо почалися перші допити. Адвокати на них, зрозуміло, не присутні.

"Допити проходять у формі бесіди і не є у прямому значенні допитами", виправдовуються американські військові. Хоч раніше вони не соромилися заявляти, що з полоненими бойовиками взагалі церемонитися ніхто не збирається.

Але після бурхливих протестів правозахисників у Пентагоні почали стверджувати, що хоч і не вважають талібів військовополоненими, які мають права на гарантії Женевської конвенції, з ними все ж будуть поводитися надзвичайно гуманно. Вчора, наприклад, всім їм роздали по примірнику Корану, а на бетонній підлозі кліток намалювали стрілки, вказуючі, в якому напрямі знаходиться Мекка (щоб знати, куди направляти погляд під час молитви).

Напередодні стало відомо, що військово-транспортні літаки припинили рейси на Кубу. Американські військові заявили, що хочуть краще облаштувати приміщення, де містяться ув'язнені, яких на даний момент 158 чоловік. Однак раніше у Пентагоні заявляли, що на Гуантанамо легко поміститься дві тисячі полонених.

Припущення журналістів про те, що перекидання талібів припинилося через протести правозахисників або через судовий процес у Лос-Анджелесі, військові спростовують. Говорять, що вся справа затримується тільки через ремонт. Однак дехто з військових вже робить обережні припущення про те, що велика частина бранців Гуантанамо після "бесід-допитів" буде відправлена по домах.

Єдина умова, яка при цьому буде виставлена американською владою - на батьківщині їх обов'язково повинні взяти під слідство, а вже винні вони чи ні - нехай вирішують місцеві суди. А оскільки велика частина в'язнів - араби з Ближнього Сходу, багато хто з них у разі висилки з Куби дуже скоро опиниться на свободі.

Газета.Ру

Читайте також:

* Миротворці зіграють в футбол зі збірною Афганістану
* В Афганістані створюється армія на гроші Японії за допомогою Великобританії
* США заперечують негуманне ставлення до талібів
* В Афганістані розбився американський вертоліт
* Троє американських солдат поранені, а один австралієць підірвався на міні в Афганістані
* В Афганістані заборонили вирощувати мак
* У Кабулі з'явився мобільний зв'язок
* Колишній сподвижник бен Ладена оголосив про його смерть

* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування