Мельниченка арештують, як тільки він приїде?

Четвер, 24 січня 2002, 14:21
Генеральна прокуратура України збирається затримати екс-майора Миколу Мельниченка у разі його повернення в Україну, як до отримання депутатського мандата, так і після закінчення терміну його повноважень, якщо він буде обраний, повідомив заступник генерального прокурора країни Олексій Баганець.

Він нагадав, що в Україні проти Мельниченка порушено карну справу і рогзпочато слідство.

"Екс-майор звинувачується в здійсненні двох тяжких злочинів - перевищенні влади і службових повноважень та розголошуванні державної таємниці", - відзначив Баганець. (Новий Карний кодекс України передбачає покарання у вигляді позбавлення свободи від 7 до 10 років за перший злочин і від 5 до 8 років позбавлення свободи - за другий). Також Мельниченко звинувачується в підробці документів.

Баганець повідомив, що екс-майору "інкримінувався ще один злочин - наклеп". "У зв'язку з декриміналізацією цього злочину новим Карним кодексом, який набрав чинності з 1 вересня, слідчий виніс постанову про закриття справи в цій частині", - сказав він.

Заступник генпрокурора зазначив, що "при появі Мельниченка в Україні будуть застосовані передбачені законом заходи до осіб, стосовно яких порушено кримінальну справу; винесено постанови про притягнення його в якості звинувачуваного та розшукуваного".

"Мельниченка буде затримано, після чого йому пред'являть звинувачення, проведуть розслідування і, у разі наявності достатніх доказів провини, його справу буде направлено до суду", - підкреслив Баганець.

У разі обрання Мельниченка народним депутатом, Генпрокуратура "вчинить згідно із законом". "Ми звернемося до Верховної Ради з поданням про згоду на притягнення його до карної відповідальності", - сказав заступник генпрокурора.

Відповідаючи на питання, чи буде розсліджуватися карна справа, якщо парламент не дасть згоди на притягнення Мельниченко до карної відповідальності, Баганець зазначив, що прокуратура "буде вимушена припинити слідство у справі, якщо на той час всі необхідні слідчі дії будуть виконані, і чекати або згоди Верховної Ради, або закінчення депутатських повноважень Мельниченко".

"Через чотири роки ми вчинимо згідно із законом - будемо вирішувати питання про притягнення його до карної відповідальності", - підкреслив заступник генпрокурора.

Він уточнив, що термін давності, за яким може бути закрита ця карна справа, закінчиться тільки в 2010 році. "До цього часу справа за терміном давності закритою бути не може", - відмітив Баганец.

Як повідомлялося раніше, лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз заявив про намір Мельниченка прибути до України в березні після реєстрації його кандидатом в народні депутати за партійним списком Соцпартії України. 12 січня з'їзд СПУ затвердив виборчий список партії, в якому Мельниченко стоїть під 15-м номером.

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News