На Кучму чекає суд. Нехай навіть через кілька років

П'ятниця, 25 січня 2002, 11:46
Кучму поки що не будуть притягувати до відповідальності. У п'ятницю Печерський суд Києва, не довго вагаючись, відмовив у задоволенні скарги Лесі Гонгадзе на постанову Генеральної прокуратури України про відмову у притягненні до карної відповідальності президента Кучми, глави його адміністрації Володимира Литвина і міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка за смерть її сина.

Мама Георгія повідомила УП, що на цьому не зупиниться. На Кучму чекає Європейський суд. Напевно, так буде навіть краще.

Тим часом прокуратура повідомляє про нові аспекти в справі про вбивство Георгія Гонгадзе. Натякнувши на можливі нові сенсаційні дані, заступник генерального прокурора України Олексій Баганець, проте не назвав нових даних слідства, пославшись на законодавство, яке "забороняє розголошувати інформацію".

"Ми продовжуємо працювати по всіх версіях, які висувалися раніше, але з'являються нові обставини, які нам необхідно перевіряти по тій або іншій версії. Це - не нові версії, а їх новий нюанс".

Як з'ясувалося, голову "таращанського тіла" безліч часу шукала посилена слідчо-оперативна група "із застосуванням техніки і навіть авіації". "В матеріалах це зафіксовано, і прийде час, коли стане відомо про той титанічний труд, який затратили слідчі прокуратури і оперативні працівники міліції… Робота по справі продовжується, мине час, і ви побачите, що я не брешу, а говорю правду. Я переконаний, що цей злочин буде розкрито".

Нарешті прокуратура визнала, що версія про причетність до вбивства кримінального авторитету по кличці "Циклоп" не підтвердилася. "Якби вона підтвердилася, ми б вже закрили справу. Ці особи не мали відношення до вбивства".

Як відомо, Генеральна прокуратура відпрацьовує три версії вбивства журналіста - побутову, професійну і випадкову. Чи пам'ятаєте ви, як у травні 2001 року міністр внутрішніх справ Юрій Смірнов заявив, що вбивство журналіста розкрито, воно носило випадковий характер і було скоєно через хуліганські мотиви. За словами міністра, обидва виконавці загинули, "а організаторів - немає, тому що ситуація була спонтанною, раптовою".

Правоохоронці виявили трупи вбивць Гонгадзе. "Ті, хто вбивав, затримані і сидять у відповідних місцях", - заявив міністр. Смірнов також повідомив, що до цієї справи має пряме відношення кримінальний авторитет по кличці "Циклоп" (один з вбитих). Пізніше, коли над ним насміялися, він зазначив, що дане висловлювання було "його особистою позицією".

У п'ятницю же стало відомо, що Генеральний прокурор України Михайло Потебенько розпорядився провести третю експертизу "таращанського тіла" за участі німецького фахівця. Про це також розказав Баганець. При цьому, він уїдливо додав, що в генпрокурора "не було підстав сумніватися у достовірності висновку експертизи, проведеної раніше".

"Ухвалюючи таке рішення, Михайло Олексійович Потебенько враховував неодноразові звернення потерпілої сторони про призначення такої експертизи, обговорення цього питання у Раді Европи, засобах масової інформації". Тобто все ж таки під тиском громадськості і, до речі, президента, який ще минулого року дав несподіване доручення звернутися до Німеччини з проханням про допомогу у проведенні додаткової експертизи. Довго ж довелося чекати! Чи, може, це навмисна демонстрація "неслухняності" з боку Генпрокурори - мовляв, не підкоряємось ми президенту, нехай каже, що хоче, а ми самі з вусами!

Судячи з заяви Баганця, експертизу доручено Головному бюро судово-медичної експертизи, тобто українській структурі, але із залученням зарубіжного - німецького - експерта. "Ми підготували лист, в якому вказали, що у зв'язку з такою ситуацією і вимогами, вони мають право залучити до проведення експертизи фахівця-експерта з Німеччини".

Зараз по дипломатичних каналах у ФРН "підшукують" компетентного у проведенні таких експертиз фахівця з відповідним досвідом, потім німецький і українські фахівці в Україні оглянуть тіло і відберуть зразки, а власне експертизу проведуть на німецькому обладнанні у Німеччині. "Вони фактично пройдуть той шлях, який пройшли наші експерти спільно з росіянами, а потім з американськими колегами".

Фахівцям належить відповісти на питання, чи належить "таращансько тіло" Георгієві Гонгадзе. Це буде вже четверта експертиза. На початку минулого року "російська експертиза" спочатку визначила приналежність "таращанського тіла" Гонгадзе в 99,6%. Через місяць російські вчені самостійно продовжили дослідження і довели результат до 99,9%.

Вже через місяць німецька експертиза дала негативний результат щодо приналежності Гонгадзе шматочків тканини, наданих колегами журналіста і тимчасовою парламентською слідчою комісією. Навесні минулого року, експерти американського ФБР, отримавши аналізи слини дітей Георгія, добилися точності 99,9998%. Однак, під час огляду тіла мати Георгія стала сумніватися в тому, що це дійсно його тіло.

Паралельно Генппрокуратура цікавиться обставинами проведення німецької експертизи, проведеної минулого року Сергієм Головатим. "Ми хочемо, щоб наші німецькі колеги вилучили і надали нам ті зразки, які надав Головатий для експертизи у Німеччині, тоді б з'явилася можливість провести порівняння, чи того це тіла зразки чи ні".

До речі, українська прокуратура продовжує наполягати на тому, що законних підстав для створення міжнародної слідчої комісії з розслідування даної кримінальної справи немає. Тим часом не упереджені фахівці стверджують, що українське законодавство не забороняє створення таких комісій, а це означає, що нічого не заважає створити міжнародну групу. Нічого - за винятком доброї волі.

Чиновники Ради Європи повелися на цей прийом і тепер голова Комітету міністрів Ради Європи Антанас Валіоніс говорить, що його організація не стала формувати міжнародну слідчу комісію з цієї справи, оскільки це не передбачено українським законодавством. Все це супроводжувалося чисто політичними заявами про важливість прозорого розслідування вбивства Гонгадзе.

Генпрокуратура продовжує свою гру. Вона демонструє ніби то прогрес у розслідуванні, але нічого не може про це сказати, оскільки це заборонено. Вона піддається на тиск громадськості і погоджується на проведення додаткової експертизи, але через кілька місяців після затвердженого президентом рішення. Це означає, що результати експертизи, про всяк випадок, їм краще отримати після виборів, а не під час цього й без того складного політичного процесу.

Нарешті, Генпрокуратура безсоромно водить за ніс міжнародне співтовариство. А міжнародне співтовариство, виховане на повазі чужих законів, просто не може вчиняти інакше, крім як довіряти заявам офіційних осіб.

Так що змінилося, панове?

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Про всі подробиці ефіру Тимошенко та Медведчука, про те, як Тимошенко агітувала офіцерів, а хлопці Ахметова - за "Єду", кого Ющенко веде на своєму імені до парламенту, а також списки фаворитів - про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування