Труба в обхід України не потрібна

П'ятниця, 25 січня 2002, 12:40
Принаймні, так вважає "Газпром"

Нове керівництво "Газпрому" вирішило переглянути не тільки свою фінансову стратегію, але і експортну. Як випливає з матеріалів до запланованої на 4 лютого наради директорів, монополія збирається відкласти будівництво газопроводу в обхід України. Польща з цим вже змирилася.

Портфель довгострокових експортних контрактів "Газпрому" зараз становить 2,3 трлн куб. метрів газу. Контрактні зобов'язання газової монополії за річними поставками газу до Європи повинні вирости зі 156,5 млрд куб. м в 2002 р. до 195,9 млрд куб. м в 2010 р.

Для прокачування цих об'ємів "Газпрому" потрібно у майбутньому побудувати один з трьох газопроводів: Північно-Європейський - через Фінську затоку і Балтійське море до Німеччини, газопровід в обхід України "Кобрин - Велке Капушани" або другу нитку "Ямал - Європа". На газотранспортну систему у цьому році "Газпром" має намір витратити 82 млрд крб.

У матеріалах до наради директорів "Газпрому" зазначається, що обсяги експорту компанії до 2008 р. повинні становити 170 млрд куб. м газу на рік. Для виконання цих контрактних зобов'язань досить буде запуску експортних проектів "Ямал - Європа" (1-а нитка) і "Блакитний потік", а також розширення газопроводів на території України, Румунії і Болгарії для постачання газу до Туреччини. Тільки від двох перших "Газпром" буде отримувати більше $3 млрд на рік.

Будівництво газопроводу-перемички "Кобрин - Велке Капушани" в обхід України вирішили пригальмувати. "Беручи до уваги досягнуті останнім часом домовленості з Україною, реалізація даного проекту може бути перенесена на більш пізній період", - пропонується у матеріалах до наради директорів.

Проте, це не було самостійним рішенням "Газпрому". Як повідомив учора "Ведомостям" торгівельний представник Росії у Польщі Микола Захматов, зараз розглядається питання про доцільність будівництва цієї перемички взагалі. Російсько-польська робоча група по співпраці у газовій сфері буде перерозраховувати параметри газопроводу, який виявився на 40 - 60 км довшим, ніж планувалося.

"Це дуже правильне рішення, - вважає аналітик "АТОНа" Стівен Дашевський. – Будування газопроводу в обхід України, фактично, це викинути гроші на вітер. Обсяг експорту він би не збільшив, а від того, що через Україну піде на 60 млрд куб. м газу менше, відбирати його менше не будуть".

Інший перспективний експортний проект "Газпрому" - друга нитка газопроводу "Ямал - Європа" - також під питанням. Як зазначає Микола Захматов, його будівництво, мабуть, буде відкладене на дев'ять років. А судячи з документів, запланованих до ради, віддання переваги "Газпрому" віддає Північно-Європейському газопроводу.

Хоч, за оцінками самого "Газпрому", будівництво цього трубопроводу обійдеться більш ніж у $10 млрд і триватиме шість років. Як пояснює один з топ-менеджерів компанії, Північно-Європейський газопровід найнадійніший з точки зору транзиту. "У появі цього газопроводу зацікавлені країни Євросоюзу. Також і наші західні партнери - Ruhrgas, Wintershall і Gasuni - готові допомогти нам його побудувати", - пояснив він "Ведомостям".

До речі, як відзначається у матеріалах до ради директорів, через високий ступінь ризику в умовах лібералізації європейського газового ринку "Газпрому" потрібно створювати міжнародні консорціуми для просування нових проектів.

РЕКОРД "ГАЗПРОМУ"

У минулому році експорт російського газу до далекого зарубіжжя знизився на 1,6% і становив 126,9 млрд куб. м. Але це не стало на заваді "Газпрому" отримати рекордну експортну виручку за весь час існування компанії - $14,5 млрд. За попереднім даними, постачання газу до Західної Європи в 2001 р. скоротилося на 3,9% і становило 86,7 млрд куб. М.

У тому числі: до Німеччини - 32,9 млрд куб. м, Італії - 20,2 млрд куб. м, Франції - 11,1 млрд куб. м, Туреччини - 11,1 млрд куб. м, Фінляндії - 4,6 млрд куб. м, Австрії - 4,9 млрд куб. м, Греції - 1,5 млрд куб. м, Швейцарії - 0,3 млрд куб. м і Голландії - 0,1 млрд куб. м. Експорт газу з Росії до країн Східної Європи у минулому році збільшився на 4,1% до 40,2 млрд куб. м, а до країн СНД і Балтії знизився на 8,3% до 39,8 млрд куб.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:58
відеоДілки два місяці "маринували" ухилянтів у прикордонні в очікуванні трансферу до Угорщини
13:43
футболШевченко вірить у перспективи Судакова в чемпіонаті Італії чи Англії
13:40
фотоЗ Литви до України прибула партія бронетранспортерів M577
13:39
Європейські компанії шукають лазівки для продовження роботи в РФ після скасування винятків із санкцій
13:39
відео"Ціль знищено": Олещук показав роботу зенітників по ворожих "Шахедах"
13:30
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш". Про що говорили на заході "Відбудова України"
13:25
фотоРосіяни скинули авіабомбу на Костянтинівку: постраждали 5 людей в цивільному авто
13:24
"Держоператор тилу" за невиконання контракту відсторонив постачальника продуктів для армії
13:24
Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії
13:20
СБУ повідомила про підозру гауляйтерам ЗАЕС, які від’єднували її від енергосистеми України
Усі новини...