Питання створення міжнародної комісії по справі Гонгадзе не знято з порядку денного - Репортери без кордонів

П'ятниця, 25 січня 2002, 21:28
Протест "Репортерів без кордонів"

25 січня 2002 року в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна заступник Генерального прокурора України Олексій Баганець сказав, що експерти Ради Європи погодилися з українською стороною в тому, що законних підстав для створення міжнародної слідчої комісії з розслідування кримінальної справи Гонгадзе немає і що, начебто, Рада Європи вирішила її не створювати.

Таке твердження є хибним. Репортери без кордонів вважають, що така заява є нічим іншим, як стратегією, до якою все частіше вдається українська влада, аби затягнути встановлення вбивць Георгія Гонгадзе. Антанас Валіоніс, голова Комітету міністрів Ради Європи і міністр закордонних справ Литви визнав те, що на сьогодні в Україні немає правового поля для роботи іноземних слідчих, але він не заявляв, що Рада Європи вирішила не створювати міжнародну слідчу комісію. Три українських депутата підготували проект Закону, який визначає, зокрема, статус та повноваження міжнародних експертів (слідчих), які працюватимуть на території України.

Більше того, Ханне Северинсен, співдоповідач моніторингового Комітету ПАРЄ по Україні, направила 24 січня листа до Кабінету міністрів Ради Європи з вимогою прискорити створення міжнародної комісії з розслідування справи Гонгадзе.

Репортери без кордонів нагадують, що 27 вересня 2001 року Рада Європи розробила рекомендацію щодо створення міжнародної комісії з розслідування справи Гонгадзе, і з тим, аби втілити ідею в життя, звернулася до Кабінету міністрів РЄ.

Пан Олексій Баганець заявив також, що німецькі і український фахівці за клопотанням Генпрокуратури, спрямованим у Німеччину, проведуть в Україні спільну експертизу "таращанського тіла", не уточнюючи ні дати, ні установи, яка зробить це.

"Репортери без кордонів" вважають, що необхідно здійснити нову експертизу тіла, але ця експертиза не може замінити справжнє незалежне розслідування причин та обставин загибелі журналіста.

IMI

NB Про всі подробиці ефіру Тимошенко та Медведчука, про те, як Тимошенко агітувала офіцерів, а хлопці Ахметова - за "Єду", кого Ющенко веде на своєму імені до парламенту, а також списки фаворитів - про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування