Чи хоче СДПУ(О) союзу з Росією та Білорусією?

Субота, 26 січня 2002, 13:50
Заяву прес-служби СДПУ (О) ми отримали у зв'язку з публікацією матеріалу Тараса Кузьо "Росія простягає руку допомоги Україні - для виборів". Йдеться про декілька тез, висунутих автором, з якими соціал-демократи погодитися аж ніяк не можуть. Тому прес-служба просить УП опублікувати їхнє спростування, що ми й робимо.

Заява прес-служби СДПУ(О)

23 січня інтернет-газета "Українська правда" розмістила статтю співробітника Центру російських і східноєвропейських досліджень Університету Торонто Тараса Кузьо під назвою "Росія простягає руку допомоги Україні – для виборів".

Стаття рясніє безпідставними звинуваченнями на адресу Соціал-демократичної партії України (об'єднаної), автор бездоказово маніпулює інформацією й виголошує низку тверджень, що не відповідають дійсності. Визнаючи свободу дискусій, висловлювання різних думок та оцінок, ми, зі свого боку, просимо опублікувати наше спростування низки тверджень із даного матеріалу.

Твердження перше: нібито питаннями іміджу СДПУ(О) займається московський Фонд ефективної політики, а десять співробітників ФЕПу працюють із СДПУ(О).

Партія заявляє, що співробітництво з Фондом ефективної політики дійсно мало місце, але виключно стосовно інтернет-проектів СДПУ(О). Воно припинилося з того моменту, коли були введенi в дію, розроблені за допомогою спеціалістів ФЕПу, інтернет-сайти. Що ж стосується десяти співробітників Фонду, які, начебто, працюють на СДПУ(О), то, очевидно, пан Кузьо обізнаний краще за нас, адже партія ніяких свідчень про згаданих «працiвникiв» в своєму розпорядженні не має.

Твердження друге: нібито СДПУ(О), поряд із комуністами, виступає за вступ України до альянсу з Росією та Білорусією.

СДПУ(О) нагадує пану Кузьо та "Українській правді", що партія ніколи не виступала за входження України до російсько-білоруського альянсу. Це твердження повністю залишається питанням сумління автора. СДПУ(О) є переконаним прибічником незалежності України, яку бачить рівноправним членом європейської спільноти. Більше того, один із лідерів нашої партії – Леонід Кравчук- зробив вагомий внесок у справу здобуття незалежності України.

Твердження третє: нібито СДПУ(О) стоїть за обома "касетними скандалами", що спалахнули в Україні.

СДПУ(О) розглядає це твердження як провокацію, що має на меті підірвати напередодні виборів авторитет партії та довіру до неї, що зростає, посіяти в суспільстві зерна взаємної підозри.

Що стосується ще декількох тверджень пана Кузьо, висловлених у його матеріалі, то СДПУ(О) нагадує, що партія дійсно вела, веде й буде вести до переможного кінця боротьбу за прийняття Закону про мови на основі Європейської хартії регіональних мов та національних меншин. Без ухвалення такого закону, що гарантує мовні права національних меншин, Україна в принципі не може вважатися європейською країною.

Твердження про те, що СДПУ(О) здійснює підтримку партії "Народний Рух України" (за єдність) та організації "За чесність у політиці" навіть не потребують спростування з приводу їхньої абсолютної абсурдності.

СДПУ(О) вважає появу даної статті не випадковою. На превеликий жаль, пан Кузьо переступив межу, за якою закінчується журналістика і починається пропаганда. Із тексту ясно виходить, що автор симпатизує Вікторові Ющенку, передвиборча конкуренція між яким та лідером СДПУ(О) Віктором Медведчуком є очевидною. Звинувачення СДПУ(О) в усіх можливих гріхах, прив'язка партії до скандалів української політики має просту й виразну мету - спробувати підірвати до неї довіру виборців та послабити її позиції напередодні виборів.

СДПУ(О) заявляє, що будь-яким подібним спробам, з якого б боку вони не надійшли, буде жорстко й рішуче покладено вiдсiч, як зараз, так і надалі.



P.S. Втім, ми також не можемо не вдатися до коментарів, адже деякі зауваження СДПУ (О) просто-таки вимагають відповіді.

Отже, з самого початку. Остогидла тема зв'язків ФЕПу та СДПУ(О)… Всі поінформовані люди для себе висновок зробили вже давно: якщо не сам Фонд, то його співробітники, якщо не офіційно, то неформально, якщо не за гроші, то "на громадських засадах", але ДОПОМОГАЮТЬ соціал-демократам у цій передвиборчій кампанії. І байка про сайт – це лише легальний статус для перебування ФЕПівських радників у Києві.

"Ми консультуємо їх з точки зору виборчої кампанії і поточної політичної ситуації. Консультуємо щодо загальних речей, щодо сценарію [передвиборчої] кампанії", - зізналася у листопаді 2001 щира дівчина Марина Литвинович.

Після цього у неї дійсно були проблеми – принаймні, так випливає зі слів Марата Гельмана в інтерв'ю УП, яке буде розміщено на сайті "Української правди" наступного тижня. Однак Литвинович, хоч і отримала за ці слова по голові від Павловського, досі очолює правління Фонду ефективної політики.

Тоді ж Литвинович розповіла, що консультації проходять по телефону, а також ФЕП готує для СДПУ(О) "папери". Вона зазначила, що "як такого контракту" не існує, а "є домовленості" між першими особами.

На частих зустрічах з пресою Медведчук також щоразу повторював, що з ФЕП був контракт тільки про інтернет-сайт. Однак, зазначимо: це не виключає, що деякі технологи ФЕПу підживлюють ідеями СДПУ(О) просто як фізичні особи. І Кузьо в статті для Radio Free Europe/Radio Liberty не казав про існування якогось контракту, а розповів про домовленість щодо консультування. І, як видно з контексту, до цього він дійшов саме після інтерв'ю Литвинович. Тому якщо Кузьо якусь помилку і допустив, то тільки у формулюваннях: треба було писати не "ФЕП", а "співробітники ФЕПу".

Теза автора Radio Free Europe/Radio Liberty про десять фахівців ФЕПу також, очевидно, є наслідком читання інтерв'ю Литвинович. Загалом зазначимо, що зізнання цієї керівниці ФЕПу ще не один раз зламають аргументацію СДПУ(О).

Зауваження друге - про те, що СДПУ (О) ніколи не виступала за входження України до союзу Росії та Білорусії. Власне у своєму матеріалі Тарас Кузьо посилається на те, звідки він взяв інформацію про такі наміри есдеків – йшлося про звіт Мережі незалежних аналітичних центрів України, викладений в останньому числі журнала "Новий кур'єр".

Це видання, що створюється в рамках Української освітньої програми ринкових реформ, було адресоване громадянам України, які збираються 31 березня зробити свідомий вибір. Тому у зведеному вигляді в журналі представлено основні положення, які відстоюють провідні політичні сили України. Слід зауважити, що всю інформацію – стислий виклад ідеології та відповіді на поставлені питання - надавали самі партії та об'єднання. В тому числі й СДПУ (О).

Отже, як видно з скріншоту – на питання про те, чи варто Україні приєднуватися до союзу Росії та Білорусії, ствердну відповідь дали лише КПУ та СДПУ (О). В інтернеті ця табличка знаходиться тут.Тому, якщо соціал-демократи мають якісь заперечення, то вони мають звертатися або до тих, кто відповідав від імені СДПУ (О), або до редакції журналу.

 
 
Проте, в останньому "Дзеркалі тижня" у зведеній таблиці програм партій представники СДПУ(О) нічого не кажуть про союз з Росією та Білорусією, просто пишуть, що виступають за розвиток відносин з країнами СНД.

Третє зауваження стосується непричетності СДПУ (О) до обох касетних скандалів та до створення НРУ (є). Зазначимо, що Тарас Кузьо у статті робив лише припущення про можливість ланцюжку між есдеками та касетними скандалами. Крім того, про ймовірні зв'язки СДПУ (О) та НРУ (є) писали й інші видання, наприклад, Part.org.ua у статті "Бойкие" руховцы выступили в роли предвыборного рупора".

Втім, аргументи та контраргументи можна наводити до нестями. Варто лише пам'ятати про те, що кожен автор має право висловлювати свою думку. Тим більш, якщо в нього для цього є грунтовні підстави.

NB Про всі подробиці ефіру Тимошенко та Медведчука, про те, як Тимошенко агітувала офіцерів, а хлопці Ахметова - за "Єду", кого Ющенко везе на своєму імені до парламенту, а також списки фаворитів - про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування