Що чекає на Мельниченка в Україні?

Понеділок, 28 січня 2002, 13:07
Вечірній ефір радіо "Свобода" з лідером Соціалістичної партії України Олександром Морозом від 25 січня 2002 року

Ведуча: У прямому ефірі Радіо "Свобода" з нами працюють ведучі – Надія Степула - у Києві і у Празі я – Ольга Буряк.

Ведуча: У справі Гонгадзе з'явилися нові подробиці. Генеральна прокуратура нарешті дала згоду на чергову експертизу "таращанського тіла". Її проведуть українські експерти із залученням німецьких фахівців. Вони оглянуть тіло і візьмуть зразки в Україні, а досліджуватимуть їх у Німеччині. Експерти повинні будуть дати остаточну відповідь на запитання – чи належить "таращанське тіло" журналістові Георгію Гонгадзе. У київській студії поруч із Надією Степулою народний депутат Олександр Мороз.

Пане Мороз! Ви пильно стежите за справою Гонгадзе. Це, здається, буде вже четверта експертиза. Але чи зміниться щось від того, що ми довідаємося, кому належить "таращанське тіло"? Чи допоможе це слідчим розкрити цей злочин?

О.Мороз: На це запитання можна відповісти детально, або менш детально. Я вважаю, що це – не суть важливо. Справа вся в тому, що всі знають, а в Генеральній прокуратурі – найперше знають, що Георгій Гонгадзе вбитий. Вони знають, як це все робилося, які були передумови для того. Причому майор Мельниченко, на якого раз по раз посилаються, зафіксував ці речі абсолютно точно. Більше того, ці речі підтверджуються багатьма фактичними доказами по перебігу тих подій, які супроводжували цю трагедію. І сьогодні прокуратура, дочекавшись майже півтора року після того, як це все було відомо, вдалася до ще однієї нібито експертизи.

Я розумію - чому. Їм треба зараз, під час виборчої кампанії весь час відсилати до того, що ось, бачите, проходить іще одна експертиза. Виникає питання: чому ж не звернулися через місяць, через два місяці, як це пропонували, а затягували на півтора роки? Я думаю, що це все не має до розслідування справи жодного відношення, бо вона відома із самого початку і відома всім тим, хто зараз вдає чи імітує розслідування.

Ведуча: Сьогодні, до речі, Печерський районний суд не задовольнив скаргу матері журналіста на рішення прокуратури. Раніше Генпрокуратура відмовилася притягти до відповідальності Президента Кучму, Володимира Литвина і Юрія Кравченка, як цього вимагала пані Гонгадзе. Посилаючись на плівки майора Мельниченка, вона звинувачує цих трьох в причетності до зникнення її сина. Суду над Президентом прагне не лише мати журналіста Гонгадзе, а й колишній президентський охоронець Микола Мельниченко.

Пане Мороз! Саме задля встановлення справедливості майор збирається повернутися в Україну і прагне депутатського мандату. Скажіть, будь-ласка, це була ідея Мельниченка повернутися і балотуватися до парламенту?

О.Мороз: Звичайно, це була ідея майора Мельниченка. Більше того, сьогодні багато хто навмисне розгортає дискусію навколо одного фрагменту цієї ситуації – щодо реєстрації Миколи Мельниченка, аби надати рішенню нашої партії екзотичного, скандального відтінку. А це зовсім не так, бо ми - серйозна партія, у нас є з чим йти до виборців.

А майор Мельниченко звернувся до з'їзду з проханням допомогти йому стати депутатом, щоб добитися правди, зокрема щодо вбивства Георгія Гонгадзе. І ми не маємо права йому відмовити, бо і самі, як і переважна більшість людей, хочемо знати істину. Я переконаний, що присутність Мельниченка, та ще в статусі депутата, допоможе встановити істину. Ось відповідь на Ваше запитання.

Ведуча: Щодо реєстрації п.Мельниченка ми знаємо, що наша Конституція гарантує право кожного громадянина виїхати і повернутися назад. А закон про вибори гарантує право бути обраним. У світлі того, що перераховано у статті 8, пункті 2 закону про вибори, у п.Мельниченка все ж є шанс бути зареєстрованим кандидатом у депутати.
Пане Мороз! Як Ви ці шанси розцінюєте.? І відразу ж – якщо ЦВК не зареєструє Мельниченка, чи будете Ви намагатись змінити ситуацію і в який спосіб?

О.Мороз: Ми будемо робити все, що передбачено нашим законодавством, для того, щоби Микола Мельниченко був зареєстрований кандидатом у депутати в нашому списку. Ви праві, коли сказали, що гарантії йому дають наша Конституція, Декларація прав людини, де говориться про те, що кожна людина має право на в'їзд і виїзд зі своєї країни і на територіальний притулок. Те ж саме передбачено в Європейській Конвенції з прав людини. Ці обидва документи ратифіковані Україною, треба це мати на увазі. Те ж підтверджує закон про вибори, у ст.8 якого говориться, що перебування за межами України на основі чинних міжнародних договорів не є підставою нереєстрації кандидатом у депутати.

Чомусь не виникає питання щодо кандидатів у депутати – Олега Блохіна, мого улюбленого футболіста, який проживає за межами України, але на підставі міжнародних договорів, чи, наприклад, Юхима Зв'ягільського. Він два з половиною роки перебував за межами України у ситуації, аналогічній, чи майже аналогічній, майорові Мельниченку. Ніхто не піднімає сьогодні цих питань. Більше того, стосовно Юхима Зв'ягільського Центральна виборча комісія давно вже – ще в 1998 році, але вже після прийняття Конституції, давала підтвердження – існує документ за підписом члена ЦВК Гашицького, що все правильно і Зв'ягільський буде зареєстрований, і ніхто до нього претензій не може мати.

Ведуча: Давайте, будемо чекати рішення ЦВК. А тепер, спробуємо спрогнозувати, якщо воно буде негативним – якими будуть ваші дії?

О.Мороз: Наші дії відповідатимуть Конституції України і ми будемо добиватися всіма конституційними засобами, щоб Микола Мельниченко був зареєстрований. Я Вам мушу сказати, що цих аргументів буде достатньо для Рябця, який сьогодні протизаконно діє, оголошуючи про неможливість реєстрації ще до засідання комісії, і прокуратури, яка розгорнула істерію. Це все минеться. Є правові основи і відповідно до них ми будемо діяти.

Ведуча: Ми звернулися за юридичною порадою до фахівця. Це незалежний київський адвокат Віктор Ніказаков. Він вважає, що ЦВК не має підстав відмовляти Мельниченкові в реєстрації кандидатом у народні депутати. Ось його аргументи.

Голос В.Ніказакова: Було публічно сказано Рябцем про те, що Мельниченко, мовляв, не проживає на території України. Тут є принаймні два заперечення, на які не можна не зважати. Перше – це те, що він перебуває за кордоном на підставі міжнародних договорів, бо інакше він би не отримав візу.

Друге – це існуючий прецедент із Зв'ягільським, який дозволяє, власне, звертатися до суду кожному, кому відмовлять на таких підставах. Тому, що Конституція гарантує право кожного громадянина, рівне застосування прав. Якщо це право було застосоване до Зв'ягільського свого часу, який перебував декілька років за кордоном і який був визнаним таким, що має право бути зареєстрованим, якщо до Зв'ягільського були застосовані ті ж самі положення, то як можна пояснити, не порушуючи закону, коли до іншого громадянина ці положення не застосовуються.

Ведуча: Це говорив Віктор Ніказаков. Ми ще звернемося за його порадами далі в програмі. Генеральна прокуратура має намір затримати Мельниченка в разі його повернення до України. Як повідомив радіо "Свобода" заступник генерального прокурора Олексій Баганець, проти Мельниченка Миколи Івановича порушено три кримінальні справи – за перевищення службових повноважень, розголошення державної таємниці та за підроблення документів. Прокуратура заявила, що Мельниченко буде одразу затриманий, як тільки з'явиться в Україні. Говорить заступник генерального прокурора Олексій Баганець.

О.Баганець: Ми зацікавлені в тому, щоб Микола Мельниченко з'явився, щоб він був затриманий у встановленому законом порядку, щоб відносно нього, як відносно обвинувачуваного, були виконані всі можливі слідчі дії, щоб встановити істину по справі. Єдине завдання прокурора – щоб була встановлена істина, щоб дотримувався принцип: ні одна винна особа не могла уникнути відповідальності і ні одна невинна не повинна бути притягнута до кримінальної відповідальності. Відносно Миколи Мельниченка порушена кримінальна справа тоді, коли мова про його участь у виборах не йшла. Це раз.

По-друге, що Микола Мельниченко виїхав з України незаконно, підробивши документи. Так у чому зацікавленість органів прокуратури, які розслідують цю справу, щоб Микола Мельниченко не був повернутий на територію України?

Ми зверталися до правоохоронних органів США, щоб його сюди передали для притягнення до відповідальності у якості обвинувачуваного, але нам відмовили. Так у чому наша зацікавленість, щоб він тут не з'явивися? Хай приїжджає на територію України, ми будемо з ним спілкуватися. Але знову ж таки, в першу чергу ми будемо з ним спілкуватися, як з обвинувачуваним у справі. Але звичайно під час цих спілкувань ми з'ясовуватимемо всі обставини, в том числі ті, які можуть бути йому відомі щодо вбивства Георгія Гонгадзе.

Ведуча: Так в інтерв'ю радіо "Свобода" сказав заступник генерального прокурора Олексій Баганець. Отже, прокуратура затримає Мельниченка одразу, як він повернеться в Україну. Затримає, але не заарештує, адже санкцію на арешт видає лише суд. А затримати прокуратура може лише на три доби. Роз'яснює адвокат Віктор Ніказаков.

В.Ніказаков: Прокуратура може затримати його, але вона повинна водночас звернутися за санкцією на арешт до суду. Суд оголошує подібні санкції публічно. При цьому, коли вирішується питання про арешт, то на судове засідання викликається адвокат. У Миколи Мельниченка, наскільки мені відомо, є адвокат. Але ми нічого не чули про санкції. Значить, якщо, навіть, є така судова санкція і вона прийнята за відсутності адвоката, то вона, звичайно, не може мати жодних юридичних наслідків.

Це порушення. Хоча з огляду на те, як це робиться, то можна припустити, що прокуратура вже домовилася з якимось судом і отримала санкцію, що можна припустити з великою долею ймовірності. Все, що говорить прокуратура, виглядає, як залякування. Тому, що не оголосили публічно, що вони мають санкцію, вони погрожують затриманням і арештом. Це скоріше блеф, ніж оголошення про якісь правові наміри. Їх проголошення антиконституційне.

Ведуча: Я нагадаю, що це говорив юрист Віктор Ніказаков. Ви слухаєте вечірню "Свободу". У нас в студії народний депутат Олександр Мороз. Засоби масової інформації повідомили, що найближчим часом майор Мельниченко збирається до Варшави для зустрічі з журналістами. Генпрокуратура порушила проти нього кримінальну справу. Він перебуває в розшуку і, очевидно, знає про це.

Виникає запитання, як діятимуть польські власті, чи видадуть вони майора, якщо таке клопотання надійде з України? Видача перебуваючих у розшуку передбачена міжнародною угодою - між Україною й Польщею. Але в одному з положень цієї угоди є таке застереження: одна із сторін може відмовитися видати підозрюваного, якщо його злочин має політичний характер. Важко сказати, як поведуться поляки. Але в інтерв"ю радіо "Свобода" шеф Бюро національної безпеки Польщі Марек Сівець сказав, що вважає "касетний скандал" провокацією проти Президента України Кучми.

Пане Мороз! Ви організовуєте прес-конференцію. Ви не боїтеся, що польська сторона одразу видасть майора українській владі.

О.Мороз: По-перше, я б не хотів як аргумент брати думку приватної особи із Польщі. То її справа – давати оцінку.

Ведуча: То не приватна особа. Це - шеф Бюро національної безпеки Польщі.

О.Мороз: Так. Але шеф Бюро національної безпеки може говорити тільки на підставі результатів розслідування. А він в даному випадку висловлює абсолютно кон"юнктурну з політичної точки зору думку.

Ведуча: Але Президент Польщі Квасьнєвський вважається другом Леоніда Кучми…

О.Мороз: Ви знаєте, у нашого Президента багато друзів є. Але я не хочу по друзях його характеризувати, бо до нього їм ще треба тягнутися. То – інша справа. Бо інакше я, начебто, буду виступати проти улюбленого всіма нашого Президента. Не про те мова. Я ще не займався детально прес-конференцією і не думаю, що це буду я її організовувати. Організовуватиме прес-конференцію, скоріш за все, сам Микола Мельниченко.

Де він її організовуватиме, я ще теж переконливо сказати не можу. Інформацію я чув таку, що нібито в Польщі. Але чи це буде в Польщі, чи в Штатах, чи в якійсь іншій зарубіжній країні, чи в Україні… Я б хотів, щоб така прес-конференція проходила в Києві. І буде ще така прес-конференція свого часу. Але мене в такому випадку не те, що турбують, але вже й не дивують такі багатозначні і різнопланові висловлювання з боку Генеральної прокуратури, зокрема Баганця.

То він забуває, що генеральний прокурор з трибуни Верховної Ради говорив, що все "лож і хвальш", а то раптом виявляється, що розголошується державна таємниця. То він звертається до Міністерства юстиції, щоб видали сюди Миколу Мельниченка, а Микола Мельниченко звертається до Генеральної прокуратури України так само, як і до Президента, інших посадовців України: "Зверніться до Мінюсту, щоб не брали у мене записи, бо там є якісь свідчення про державну таємницю".

І ці в кущі сіли й мовчать. Якщо когось підозрювати у зраді, то зрадниками нашими є сьогодні високі посадовці в Україні, а не Микола Мельниченко, з якого сьогодні вимагають передати матеріали, а він хоче, щоб ці матеріали розслідувалися об"єктивно в Україні. Відмовляють Лесі Гонгадзе в порушенні кримінальної справи за безпідставністю, або за недоказовістю, а з іншого – підтверджують автентичність записів через те, що там, нібито, йдеться про розголошення таємниці.

Я думаю, що тут плутанина отака не випадкова, бо продовжується попередній сценарій – заплутування справи по суті. Причому ми говоримо тільки про одну справу – про вбивство Георгія Гонгадзе, і відповідь на це запитання, яке задають тисячі й тисячі людей, все одно буде одержана, від того не відкрутиться ніхто, де б він не знаходився – чи в Генеральній прокуратурі чи в інших структурах влади.

Ведуча: Пане Морозе! Крім прокуратури, хто ще з нетерпінням чекає на приїзд Мельниченка в Україну? Опозиційні політики в Україні висловлювали побоювання, що своїми записами майор наступив на мозоль багатьом олігархам. Як Ви гадаєте, пане Мороз, чи загрожує щось життю Миколи Мельниченка, якщо він повернеться?

О.Мороз: Відверто кажучи, мене ця тема найменше турбує.

Ведуча: Чому?

О.Мороз: А тому, що це - питання слідства, питання прокуратури, питання взагалі правоохоронних органів. Мене цікавить одне питання – хто замовляв, хто вбив Георгія Гонгадзе, хто нестиме за це відповідальність? А про корупцію, про хабарництво, про переслідування преси - хто про це не знає? Мені здається, що і політики, і журналісти, і політологи, в тому числі представники бізнесу, зацікавлені в тому, щоб послухати Миколу Мельниченка, якщо він матиме потребу щось говорити. Мене це, відверто кажучи, менше всього цікавить.

Ведуча з Києва: Я хотіла запитати про ті неприємні речі, які пішли гуляти по всіх ЗМІ – і в пресі, і в інтернеті, - що Мельниченку загрожує вбивство. Чи відомо пану Морозу про такі погрози?

О.Мороз: Мені відомо з цього приводу чимало, але ми ж весь час чуємо, наприклад, ввімкнувши першу програму телебачення, що ми живемо в демократичній країні, де є Конституція, де є гарант дотримання цієї Конституції. Ми запропонуємо гаранту дотримання Конституції, щоб він забезпечив безпеку свого громадянина. У нього для цього є можливості.

Ведуча: Я дякую, пане Морозе, що знайшли час для вечірньої "Свободи". З нами був народний депутат Олександр Мороз, який намагається допомогти героєві "касетного скандалу" майору Мельниченку повернутися в Україну і взяти участь у парламентських виборах.

NB Про всі подробиці ефіру Тимошенко та Медведчука, про те, як Тимошенко агітувала офіцерів, а хлопці Ахметова - за "Єду", кого Ющенко веде на своєму імені до парламенту, а також списки фаворитів - про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування