Полонені таліби готували втечу з бази Гунтанамо

Понеділок, 28 січня 2002, 15:16
Таліби готувалися до втечі з військової бази Гуантанамо на Кубі. Бойовики "Аль-Каїди" таємно збирали каміння й ховали його у своїх камерах. Вони збиралися, нібито, закинути булижниками охорону і ховатися на острові Свободи. При цьому не уточнюється, як саме заковані у наручники і кайдани люди, яким дозволяють пересуватися тільки під охороною, могли що-небудь непомітно підняти із землі.

Так чи інакше, але голова Міноборони США Дональд Рамсфельд, що відвідав у неділю разом з декількома сенаторами Гуантанамо, заявив, що система безпеки бази цілком його влаштовує і відповідає всім вимогам, які до неї пред'являються. Рамсфельд також сказав, що задоволений роботою, яку проробили військові, бази, які побудували на території імпровізовану в'язницю.

Міністр оборони торкнувся і головного на сьогодні питання. Рамсфельд підкреслив, що США не мають намір надавати полоненим статус військовополонених: "Це буде абсолютним нерозумінням суті Женевської конвенції, якщо хтось раптом вирішить, що бойовики "Аль-Каїди" - безперечної терористичної організації - будуть вважатися армією, і їм будуть надані кращі умови.

Що стосується руху "Талібан", його солдати також не носили уніформи, у них не було відзнак, вони не ходили із зброєю відкрито і були тісно пов'язані з "Аль-Каїдою". Враховуючи все це, хоч я і не юрист, я вважаю, що і мові бути не може про те, щоб ув'язнені на базі Гуантанамо отримали статус військовополонених".

НТВ.Ру

Читайте також:

* США почали допитувати талібів
* Почався процес над американським талібом
* Терористи хотіли висадити базу США в Бахрейні
* Миротворці зіграють в футбол зі збірною Афганістану
* В Афганістані створюється армія на гроші Японії за допомогою Великобританії
* США заперечують негуманне ставлення до талібів
* В Афганістані розбився американський вертоліт

* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування