Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Шанс для тих, хто позаду

Вівторок, 29 січня 2002, 13:47
У вівторок були оприлюднені результати чергового соціологічного опитування, що проводилося 17-22 січня Центром "Соціальний моніторинг" та Українським інститутом соціальних досліджень. Лідери передвиборчих рейтингів не змінилися – чотирьохвідсотковий бар'єр долають "Наша Україна" (14,8%), КПУ (14%), Партія зелених Кононова (6,3%), "Жінки за майбутнє" (6,2%), блок "За єдину Україну" (6,2%) та СДПУ (О) (4%).

Кому віддадуть голоси ті, хто не визначився?

Проте "електоральне болото", що на цей місяць складає майже 20% (ті, хто ще не визначилися з вибором), може доволі серйозно вплинути на остаточну конфігурацію нової Верховної Ради. Адже, за думкою Олександра Яременка (директора УІСД) та Михайла Міщенка (завідувач відділу політичного аналізу та прогнозування УІСД), зовсім не обов'язково припускати, що вони проголосують аналогічно до тих, хто вже визначився з своїми політичними уподобаннями.

Тому, за словами соціологів, досить великі шанси потрапити до парламенту мають блоки Наталії Вітренко та Юлії Тимошенко (на січень їхній показник 1,4% та 2,3% відповідно). Причина – харизматичність цих жінок, яка може відіграти свою роль ближче до виборів. Крім того, за дослідженнями Центру Юлію Тимошенко слід вважати жінкою року, бо майже 20% респондентів свідомо назвали саме її ім'я, відповідаючи на відповідне питання.

Проте відносно блоку Юлії Тимошенко все ж таки за останній місяць спостерігається деяке зменшення рейтингу – з 3,3% до 2,3%. В першу чергу фахівці це пов'язують із зменшенням підтримки Тимошенко на Західній Україні (з 7% до 4%) та в Києві (з 5% до 2%). Цікаво, що падіння популярності БЮТ на Заході країни співпало із початком успішного туру Тимошенко по регіону. Ймовірно, що якби дослідження проводилося на кілька днів пізніше, цифри були б дещо інші.

Крім того, до парламенту можуть потрапити соціалісти Олександра Мороза. І хоча зараз рейтинг СПУ – лише 1,4%, партія має досить велику кількість "латентних симпатиків", які можуть або остаточно визначитися із вибором соціалістів, або змінити думку на їхню користь ближче до виборів.

"Яблуко" Михайла Бродського також ймовірно потрапить до Верховної Ради, якщо буде продовжувати інтенсивну рекламну кампанію. Залежність популярності цієї політичної сили від яскравої реклами демонструють такі цифри: в грудні за розкручене ім'я партії віддавали свої голоси 3,7%, в той час як в січні, під час заборони політичної реклами, - лише 1,9%.

Партії та блоки-клони покищо не користуються особливою підтримкою громадян, і соціологи припускають, що, найімовірніше, вони не зіграють принципової ролі у виборах. Проте, разом свої 1-2% в оригіналів забрати зможуть.

Регіональні прихильники

Січневі дані також показали, що "Тейпгейт-2" покищо жодним чином не вплинув на рейтинг "Нашої України". Проте, спостерігається значна регіоналізація прихильників "НУ". Так, на заході країни за блок Ющенка, якби вибори відбулися наступного тижня, свої голоси віддали б до 38% громадян, на сході та півдні – лише 6%, а в Криму – 4%.

Комуністів найбільш підтримують у Криму - 22% населення. Очевидно, робота Грача має свої наслідки. Крім того, на Сході та Півночі й дотепер зберігається своєрідний "червоний пояс" – 21% та 17% відповідно.

Найбільше охочих голосувати "За ЄдУ" на Сході (9%) та в Центральному регіоні (7%). Недивно, враховуючи те, що вотчини основних важковаговиків цього блоку знаходяться саме там. А вотчина іншої політичної сили, блока Олександра Омельченка "Єдність", - Київ - готовий віддати за нього аж 14% голосів.

Майже кожний дев'ятий мешканець Півдня готовий віддати свій голос за Зелених Кононова. Проте, в інших іміджевих політичних сил - "Яблука" та "Жінок за майбутнє" відсутній регіональний розподіл голосів.

Молодь обирає…майбутнє?

Чверть людей старшого віку (від 50 років й старші) готові віддати свої голоси за комуністів, а серед молоді до 28 років таких лише 3%.

Проте, для Зелених та "ЖЗМ" характерна абсолютно протилежна картина. Отже, за ПЗУ готові проголосувати 14% молодих й 2% старших людей. За "жінок" би проголосувала кожна десята молода особа, а серед людей за 50 – лише 3%.

Ідеологія та вітчизняні політичні сили – дві "великі різниці"

Серед ідеологічних уподобань найбільш прихильників має комуністична ідеологія (16%). 13% підтримують національно-демократичні цінності (втім, особливо це НДП не допомагає). Майже половина прихильників цієї ідеології буде голосувати за "Нашу Україну". За екологічну свідомість – 12,5% респондентів.

9% респондентів за гібрид ринкової економіки з поверненням до Росії. За спостереженнями соціологів п'ята частина таких виборців проголосували б "За ЄдУ". Ідеї соціал-демократії поділяють 8,5% громадян України (за даними "Соціального моніторинга"), проте лише третина з них голосувала б за СДПУ (О).

І все ж таки більше 20% українців не орієнтуються або не можуть відповісти на питання про свою ідеологічну орієнтацію.

Далі буде…

Соціологи зазначають, що найбільш достовірні прогнози щодо того, яким буде остаточний розподіл голосів можна буде робити лише тоді, коли стануть відомі усі зареєстровані політичні сили. Адже кількість партій та блоків, включених до "бюлетеня" тієї чи іншої соціологічної контори, суттєво впливає на те, яким чином обирає серед них респондент.

Чим більший вибір, тим менше голосів набирають лідери рейтингу. Особливо це стосується блоку "Наша Україна". Для порівняння можна навести дослідження "Соцису" та фонду "Демократичних ініціатив", оприлюднене минулого тижня, в якому блок Ющенка набрав 16% упевнених голосів плюс 15% вельми ймовірних.

Певну роль відіграють й результати жеребкування, адже місце в бюлетені певним чином впливає на виборця (згадаймо, що відбувалося в США під час останніх президентських виборів). Отже, точніші прогнози можна очікувати вже найближчем часом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування