Блок Тимошенко може тільки натякати на причетність влади

Вівторок, 29 січня 2002, 21:49
Соратники Юлії Тимошенко не можуть визначитися, чи була вівторкова ДТП замахом на їх лідера. Принаймні, перед пресою вони демонстрували мистецтво говорити натяками, але аж ніяк не ставити чітко крапку. Тому, на запитання про причетність до аварії ворогів, швидше за все, буде відповідь "ні" - в іншому випадку опозиціонери вже давно виступили б з "рішучим протестом".

Заступник Тимошенко у "Батьківщині" Олександр Турчинов після туманного коментаря для преси послівно продиктував УП: "Ми не можемо виключати причетність влади". Тобто така версія у опозиціонерів автоматично заноситься до набору гіпотез.

 
 
Підозру на владу кидає один темний факт у аварії та велика зацікавленість, яка існує до цього у режиму.

Як розповів Турчинов, для з'ясування істини соратники Тимошенко створили "свою оперативну групу". Відразу після аварії на місці пригоди опинився депутат від "Батьківщини", і ДАІшник-свідок зіткнення "однозначно" вказав йому на провину водія "Жигулів". Однак минула година, і "свідчення змінилися".

Можливо, міліціонер вибився зі сценарію Банкової, і потім цю "слабку ланку" довелося виправляти. Хто його знає, чи не було першою реакцією міліціонера, який став на бік сильнішого в цьому ДТП, вигородити володаря "Мерседеса". Коли ж дізнався, що їздить у представницькому авто не міністр, а опозиціонерка, то історію довелося трохи відредагувати. А, може, ДАІшник просто заплутався.

Крім цього моменту публіці не відомі інші факти на користь змови проти Тимошенко. Самі лише припущення. Головне з них базується на тому, що влада, апріорі, зацікавлена у нейтралізації Тимошенко.

Минулий тиждень став бенефісом лідера БЮТи. Вона усміхалася телекамерам, заткнувши за пояс Генпрокуратуру. Вона точно не програла дебати Медведчуку на "Свободі". І вона з великим успіхом відвідала Західний регіон.

"Якби машина Юлії Володимирівни не була броньованою, та якби не подушки безпеки, шансів вижити не було", - зазначив Турчинов. Однак, чи можна вбити "Жигулями"? Машина, яка поцілила у Тимошенко, була хоч і старою, але важкою – завантаженою овочами: капустою, помідорами…

Однак водій "Жигулів" у будь-якому випадку не знав, що у Тимошенко броньований "Мерседес". Якщо це був замах або ж випадковість (але така, що могла призвести до трагічних наслідків), то Тимошенко врятували німецькі автомобілебудувальники. Машина – принаймні, ззовні - не справляє враження жертви змови.

Не варто також забувати, що існує ще один метод усунення зі сцени – залякування. З іншого боку, для Тимошенко такий підхід абсолютно не прийнятний. Лідер БЮТи – остання з політиків, на яку діють подібні методи. Якщо вже обирати серед віртуальних планів зловмисників, то куди вірогіднішою є версія тимчасової, але повної нейтралізації Тимошенко.

Чи є потреба влади у цьому? Київський суд і так відмінив рішення про повернення Тимошенко імунітету народного депутата – і присутність або відсутність опозиціонерки на судовому засіданні навряд чи щось би змінило. І її виїзд за межі Києва знову став би незаконним – хай соратники і говорять, що вона збиралася у вівторок поїхати на Донеччину. Однак різниця між невиїзною Тимошенко і Тимошенко з діагнозом "струс мозку" все ж відчувається . Можна годинами клястися в гуманізмі і відданості принципам громадянського суспільства, але недієздатна Тимошенко владі більше симпатична.

Розмірковуючи про інші сценарії, можна опустити безглуздий варіант про причетність самої Тимошенко до нападу на себе. По-перше, він потребує не зовсім адекватної психіки. По-друге, картинка "Тимошенко у бинтах" хоч і викликатиме співчуття у електорату, але практично повністю паралізує її управлінські функції. По-третє, надто високий ризик, що перебіг подій при реалізації плану "самонападу" може вийти з-під контролю.

Симуляція відпадає сама собою. Правий Турчинов, коли говорить, що діагнози Тимошенко поставили у "Феофанії" – лікарні, яка утримується на балансі Управління справами адміністрації президента. "Структури, яку складно запідозрити у симпатіях до нашої сили".

Залишається ще одна версія – все трапилось випадково. Жодного зловмисного плану не було. Тоді питання в тому, чи дійсно влада, оцінивши ситуацію на місті, просто вирішила повісити на лідера БЮТи провину за аварію? Чи, можливо, водій Тимошенко дійсно був не правий? Однак після того, як силовики своєю ж власною поведінкою набагато років наперед закріпили за собою імідж брехунів, довіри до офіційної версії про порушення правил з боку "Мерседесу" не буде. Доведеться тільки чекати нереального – що хтось у чомусь зізнається.


P.S. Які політичні наслідки матиме аварія, в яку потрапила Юлія Тимошенко?

Володимир Полохало, шеф-редактор журналу "Політична думка": Я не знаю всіх деталей зіткнення, але на широкий загал, на сприйняття пересічними громадянами, у нас кількість аварій з політиками більше, ніж їх питома вага у суспільстві. Це викликає певні підозри, чому ж саме політики стають жертвами ДТП.

Якщо ж по суті, то це перша аварія, яка трапилася з відомим політиком, який впливає на населення, має певну харизму, має величезний потенціал розширення свого впливу та має потенціал підтримки виборців.

Це звучить цинічно, але якщо Юлії Тимошенко доведеться довго лікуватися, вона втратить ініціативу особистого спілкування з виборцями, відтак – і можливість донести бачення щодо виходу з кризи. З точки зору політтехнології, це мінус її блоку, її штабу, тим, хто очікує на її перемогу.

Якщо говорити про виборчий контекст. Як мінімум конкуренти Юлії Тимошенко мають висловити їй співчуття. На жаль, я не почув такої реакції від колег по цеху, не відчув духу корпоративності.

Є один момент, який стосується будь-якої людини. У нас безпека на шляхах не на належному рівні. У нас політична ситуація залежить від правил дорожнього руху.

І ще. Я не хотів би, щоб мас-медіа та політики співчували Литвину і забули про пересічну людину, яка загинула в тій аварії. Співчуття має бути порівну всім.

Михайло Погребинський, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології: Політичні наслідки залежатимуть від того, наскільки серйозні отримані Тимошенко травми. Я сподіваюся, що вони залишать їй можливість брати участь у передвиборчій кампанії. Якщо залишать, тоді жодних наслідків аварія не матиме – крім того, що додасть два-три пункти її рейтингу через співчуття до неї.

Якщо ж травми обмежать її участь у виборах, тоді аварія відіб'ється на шансах блоку Тимошенко подолати чотиривідсотковий бар'єр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування