ДРУЖИНА ЮЩЕНКА ЗА ОБРАЗУ ЧЕСТІ І ГІДНОСТІ ОТРИМАЄ 2,5 ТИС. ГРН.

Середа, 30 січня 2002, 11:30
Шевченківський районний суд м.Києва зобов'язав ведучого російської авторської програми "Однако" Михайла Леонтьєва відшкодувати на користь Катерини Чумаченко дві з половиною тисячі гривень, а також 25 грн. 50 коп. як повернення державного мита. Таке рішення суд ухвалив, розглянувши позов Чумаченко до ЗАТ "Українська незалежна корпорація" (телеканал "Інтер"), до видання "Київські відомості" та до ведучого програми "Однако" Леонтьєва про захист честі та гідності.

10 квітня 2001 року в прямому ефірі телеканалу "Інтер" було ретрансльовано російську авторську програму "Однако" без попереднього запису, у якій, на думку Чумаченко, було розповсюджено неправдиву інформацію про те, що нібито вона є керівником масштабного американського проекту, який допомагає Віктору Ющенку захопити владу в Україні.

У своєму позові Чумаченко стверджує, що автор і ведучий програми штучно створив їй негативний імідж, втрутився у її приватне життя, образив її гідність та показав як людину непорядну. 13 квітня 2001 року газета "Київські відомості" опублікувала матеріал - точну копію авторської програми "Однако" з посиланням на цю програму.

Суд встановив, що позов Чумаченко може бути задоволено частково, оскільки відповідно до ст. 48 Закону України телеканал не несе відповідальності за інформацію, яка не відповідає дійсності, якщо вона міститься в авторській програмі, ретрансльованій без попереднього запису.

Таким чином, суд постановив, що телеканал "Інтер" не може нести відповідальність за інформацію, яку оприлюднив у своїй авторській програмі Леонтьєв.

Також не несе відповідальності за надрукований матеріал і газета "Київські відомості", оскільки редакція і журналісти не несуть відповідальності за інформацію, яка не відповідає дійсності, якщо ця інформація є дослівним відтворенням матеріалу іншого видання, на яке у тексті йде посилання. Суд вважає, що позивачка Чумаченко має право на відшкодування завданої їй моральної шкоди частково.

Суд зобов'язав ведучого авторської програми "Однако" в ефірі упродовж 30 днів спростувати неправдиву інформацію, яку він подав у своїй програмі 10 квітня 2001 року. Також суд постановив стягнути з нього 2,5 тис. грн. і 25 грн. 50 коп. як повернення державного мита. Рішення Шевченківського райсуду Києва може бути оскаржено в апеляційному суді протягом наступних 30 днів.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування