Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа про торгівлю зброєю – далі буде

Середа, 30 січня 2002, 14:51
Представники Генеральної прокуратури України виїжджають в Італію для участі у судовому засіданні в місті Турін, де 13 лютого відбудеться слухання з обвинувачення у нелегальній торгівлі українською зброєю Дмитра Стрешинського.

Представник прокуратури "спостерігатиме за ходом судового засідання", повідомив генеральний прокурор України - начальник управління військової прокуратури Олександр Атаманюк.

За його словами, прокуратура Туріна надала українському слідству матеріали з цієї справи, виділені в окреме провадження. "Ми підтримуємо контакти з нашими італійськими колегами з метою встановлення істини у даній справі", - підкреслив Атаманюк.

Газета "Київський телеграф" оприлюднила матеріали слідства з обвинувачення прокуратури Туріна у незаконній торгівлі українською зброєю і назвала в числі причетних секретаря Ради національної безпеки і оборони України Євгена Марчука.

Тим часом, в понеділок представники Служби безпеки України заявили про відсутність даних, які підтверджують причетність посадових осіб країни до нелегальної торгівлі зброєю.

Служба безпеки і інші контролюючі органи провели перевірки фактів, оприлюднених в ЗМІ, і прийшли до висновку, що на сьогоднішній день даних про причетність українських посадових осіб до незаконної торгівлі зброї немає, говориться у повідомленні прес-центра СБУ.

Перший заступник секретаря Ради національної безпеки Леонід Рожен нагадав про публікації, що з'являються останнім часом "в окремих закордонних і вітчизняних ЗМІ з обвинуваченнями України у порушенні нею міжнародних зобов'язань в сфері озброєнь, постачання української зброї до зон бойових дій і міжнародним терористичним угрупуванням".

"Це підриває імідж України як держави, яка, безумовно, виконує свої міжнародні зобов'язання, і наносить значної шкоди її міжнародному авторитету надійного партнера в сфері експорту товарів військового призначення і подвійного використання", говориться у повідомленні СБУ.

Розслідування, проведені як компетентними відомствами України, так і спеціальними групами експертів Ради безпеки ООН, підтвердили безпідставність і бездоказовість таких заяв, які базуються в основному на неперевіреній інформації, яка отримана з сумнівних джерел.

СБУ повідомляє, що в 1994 році Служба безпеки спільно зі спецслужбами країн НАТО провела спецоперацію з затримання судна "Jadran Express", яке незаконно перевозило більше ніж 3000 тонн зброї до країн колишньої Югославії. Прокуратура Італії порушила кримінальну справу проти президента панамської фірми Дмитра Стрешинського, яка здійснювала перевезення. Матеріали у справі поступили з Італії до України, СБУ виконує окремі доручення Генеральної прокуратури України з виявлення причин окремих обставин цієї незаконної операції.

За словами начальника департаменту контррозвідки СБУ Сергія Макаренка, завдяки існуючій системі експортного контролю вдалося запобігти деяким спробам організувати незаконне постачання по підробним документам озброєння і військової техніки з України іноземних фірм-посередників, створених в основному в офшорних зонах.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування