Шукайте чоловіка

Четвер, 31 січня 2002, 15:38
За лаштунками української політики сталася сенсація, на яку допоки ніхто не звернув належної уваги: з’явилася певна політична сила, готова виступити проти самої "мами", як в українському бомонді прийнято називати Людмилу Миколаївну Кучму.

Цей сюжет насправді чи не гостріший за "плівки Мельниченка" - коли зважити на добре знану "металеву" волю та рішучу вдачу нашої "першої леді", а також на надзвичайно серйозне ставлення самого Леоніда Кучми до всього, що стосується його родини. Отже, хтось надумав образити "маму", а відтак – той невідомий "хтось" ризикує згодом отримати статус головного опозиціонера країни з усіма відповідними і прогнозованими наслідками.

Можливо, саме тому справжні "заколотники" ховаються за спинами політиків-бізнесменів рангом понижче. Останні – чи то наївні, чи надмірно самовпевнені, чи просто налякані – взялися за розкол, виплеканого самою Людмилою Кучмою і її приятельками-однодумцями, об’єднання "Жінки за майбутнє".

До останнього часу в жодної тверезої та здорової людини не могло виникнути навіть припущення щодо того, що в "Жінок" можуть виникнути хоч якісь проблеми. Представницям прекрасної половини в політиці не міг відмовити в гарній рекламі жоден телеканал, про феномен шаленого за темпами і масовістю розвитку українського варіанту "гендерної політики" написали ледь не всі газети.

Їхні обличчя сяють для "молодих і просунутих" користувачів Інтернету з дорогого сайту, а пересічний громадянин України має приємність милуватися (коли це не заборонено Центрвиборчкомом) рекламою "Жінок за майбутнє" на бігбордах на центральних вулицях міст України.

Селяни ж (втім, і мешканці деяких міст також) відчули на собі справжню материнську турботу нової політичної сили: за інформацією, нещодавно оприлюдненою Комітетом виборців України, близько третини безкоштовно розданих громадянам в передвиборчий час товарів та послуг припадає саме на "Жінок".

Щоправда, КВУ розцінює цей факт як порушення. А вдячні громадяни, як свідчать офіційно оприлюднювані результати соціологічних опитувань, дедалі більше шанують, поважають і люблять політичне об’єднання, котрому ще не виповнилося й року. Соціологи стверджують, що за "Жінок" готові голосувати до десяти відсотків виборців. Такого успіху в аполітичному українському суспільстві ще не було. Щоправда, для "розкрутки" жіночого об’єднання використовується сумнозвісний "адміністративний ресурс".

Господарі телеканалів та місцеві влади дуже добре пам’ятають, що очолює "Жінок за майбутнє" Валентина Довженко - давня приятелька "першої леді". І, незважаючи на заяву самої пані Довженко щодо того, що пані Кучма не має наміру балотуватися до Верховної Ради, губернатори добре поінформовані про те, що Людмила Миколаївна дуже сильно потребує моральної, політичної і всілякої іншої підтримки заради розвитку і поширення благодійних програм, котрими вона опікується.

Одним словом, вже давно не є таємницею, що Людмила Кучма розраховує на переконливу перемогу по-жіночому близької їй політичної сили на майбутніх парламентських виборах, бо не хоче згортати активну доброчинну діяльність після того як закінчаться президентські повноваження чоловіка "першої леді".

Але, як кажуть, "не так сталося, як гадалося". Принаймні, підготовка виборчого списку об’єднання "Жінки за майбутнє" затягнулася так надовго, що політичні кола були спантеличені. Ситуацію прояснило дуже добре поінформоване "Дзеркало тижня". Виявляється, в середовищі "Жінок" виник внутрішній конфлікт через… чоловіка!

Йдеться про доволі відомого бізнесмена і теперішнього народного депутата (який, до речі, і на минулих, і на майбутніх парламентських виборах фігурує в перших числах списку Партії зелених України) Василя Хмельницького.

Пан Хмельницький, фінансова підтримка якого зробила вагомий внесок в перемогу ПЗУ на виборах 1998 року, нещодавно перейнявся проблемами гендерної політики. Про це, зокрема, свідчить те, що майже весь колектив підприємства "Запоріжсталь", на яке пан Хмельницький має прямий вплив, на чолі з керівництвом вступив до лав "Жінок за майбутнє".

Є й інші свідчення співпраці "зеленого" політика з найперспективнішим жіночим об’єднанням України - навіть юридична адреса "Жінок за майбутнє", як свідчить "Дзеркало", співпадає з робочою адресою Василя Хмельницького та його помічників.

На цьому місці зворушливий сюжет про безкорисливу дружбу "пересічного політика" Хмельницького з "простими українськими жінками" Валентиною Довженко та Людмилою Кучмою уривається.

Деякі представниці жіночого об’єднання в кулуарах стверджують, що напередодні формування виборчого списку "Жінок" пан Василь повівся несподівано не по-джентельменськи: почав налаштовувати пані Довженко проти пані Кучми. Кажуть, політик-бізнесмен почав серйозно замислюватись про свої особисті перспективи в об’єднанні, яке вже увійшло до трійки лідерів за всіма офіційними рейтингами. Так само кажуть, що пані Довженко серйозно замислилася щодо необхідності вибору між "чистою політикою" та "політичною благодійністю" (до того ж - під патронатом дружини теперішнього президента). Відтак, яблуком розбрату став розподіл місць у виборчому списку об’єднання.

Навряд чи справа на цьому закінчиться. Адже Валентина Довженко з подачі Василя Хмельницького вже відчула смак свободи і незалежності. Але й Людмила Кучма, як відомо, не звикла легко поступатися, здаючи позиції і міняючи власні плани. Політичне (і, головне - бізнесове) майбутнє Василя Хмельницького стає, в кращому випадку, дещо туманним.

Але ж таке завершення доволі авантюрної історії, здається, з самого початку мало бути логічним і прогнозованим. А тому поведінка пана Василя видається ще більш інтригуючою: навряд чи Хмельницький, що, доклав надзвичайних зусиль задля того, щоб увійти до впливових кіл, раптом вирішив "почати все з початку". В усякому разі він не покинув своє місце в першій п’ятірці списку цілком лояльної ПЗУ.

Отже, виходить, діями Хмельницького у його "заколоті" проти Людмили Кучми керує хтось третій, хто зацікавлений в тому, аби "мама" і, відповідно, її чоловік не мали великого впливу на майбутню Верховну Раду?

Навіть найдосвідченіші та найінформованіші українські політологи натепер не беруться припускати, яка саме політична сила склала хитромудрий план і керує діями Василя Хмельницького (з його згоди чи під тиском).

Може, йдеться про шалені гроші, котрі затьмарюють розум й інстинкт самозбереження, може, хтось спокусив пана Василя невимовними перспективами самостійного політичного впливу…

Дехто припускає, що "в політичному підпіллі" вже виплекана настільки потужна фінансово-політична сила, яка готова "посунути" діючу владу і представити суспільству свого кандидата на роль "спадкоємця" Леоніда Кучми. Аналітики роблять багато припущень.

Але, знаючи неписані правила "українського політичного етикету" і цілеспрямовану вдачу Людмили Кучми, можна припустити, що незабаром ми дізнаємося про цю "команду" авторів сценарію з Василем Хмельницьким у головній ролі. Для них ця історія може стати "кінцем фільму".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...