Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Афганістані тривають бої пуштунів

Четвер, 31 січня 2002, 16:36
Почалися бойові дії між двома пуштунськими угрупуваннями, які намагаються взяти під контроль столицю провінції Пактія місто Гардез. Обидві сторони використовують потужну зброю - артилерію, міномети і навіть установки залпового реактивного вогню. У місті вбиті вже 38 чоловік. Про це агентству Afghan Islamic Press доповів мер Гардеза Вазір Хан.

Він пояснив, що за столицю провінції б'ються два польових командири - його рідний брат Падишах Хан і дехто Саїфулла. Глава тимчасового уряду Афганістану Хамід Карзай недавно призначив польового командира Падишаха Хана губернатором провінції. Але спокійно зайняти її столицю, де мером сидить його брат, Падишаху Хану не вдалося.

Велику частину Гардеза самовільно захопили люди Саїфулли. Тоді Падишах відправився за підкріпленням і повернувся з "Градами". Жителі 50-тисячного міста у паніці вирушили до Кабула, який знаходиться усього у 60 кілометрах на півночі. Увечері у середу Падишах Хан відрапортував, що захоплена велика частина міста. Люди Саїфулли тримають оборону у штаб-квартирі місцевої поліції.

Над полем битви літають американські літаки-розвідники. Бойових літаків американці не посилають, і поки не втручаються. Проте глава тимчасового уряду Карзай, який щойно закінчив вояж в США, направив до Пактії своїх емісарів, щоб запобігти розправі над захисниками Гардеза.

Зараз робляться інтенсивні спроби створити регулярну афганську армію і одночасно роззброїти стихійні загони. Задля запобігання ще одній громадянській війні нове афганське керівництво готово миритися з іноземною військовою присутністю.

Виступаючи учора у Нью-Йорку, Карзай звернувся до членів Ради Безпеки ООН з проханням "розширити і продовжити мандат багатонаціональних сил у цій країні". "Їх присутність, - прямо сказав глава тимчасового уряду, - розглядається афганським народом як ознака всесвітньої участі у забезпеченні миру у країні".

У Пентагоні не вважають проблемою те, що їх бомби і загони спеціального призначення використовуються афганцями для внутрішніх розглядів. Напередодні американські військові запустили процедуру розслідування випадку з участю спецназівців. Жителі провінції Урузган звинуватили їх у тому, що вони атакували не талібів, а чиновників адміністрації Карзая.

У зв'язку з цим інцидентом міністр оборони США Дональд Рамсфелд зробив заяву: "Через частий перехід афганців з одних політичних позицій на інші важко визначити, чи були вбиті під час рейду ворогами або друзями. Там є люди, які воювали на боці талібів, але які зараз хочуть влитися в існуючий у регіоні уряд".

Газета.Ру

Читайте також:

* США побудують в Афганістані нафтопровід
* Арештовані два міністра талібів
* Дік Чейні не вірить у мертвого бен Ладена
* Полонені таліби готували втечу з бази Гунтанамо
* США почали допитувати талібів
* Почався процес над американським талібом
* Терористи хотіли висадити базу США в Бахрейні
* Миротворці зіграють в футбол зі збірною Афганістану
* В Афганістані створюється армія на гроші Японії за допомогою Великобританії

* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...