У збірної України є тренери та футболісти, проте немає гасла

Четвер, 31 січня 2002, 18:33
Після призначення нового головного тренера збірної України, та після визначення суперників національної команди на відбір до Євро-2004 залишалося дізнатися, хто ж допомагатиме Буряку в тренерському штабі, та імена футболістів, на яких розраховуватимуть в черговій спробі пробитися на Європу чи світ.

І в четвер на прес-конференції в клубі майстрів "Динамо" Леонід Буряк назвав тих, з ким "куватиме" долю української команди в наступні 2 роки.

Вибір же Леоніда Іосифовича стосовно тренерського штабу дещо здивував, і не тому, що його помічниками стали доволі молоді тренери, а те, що жоден з них ще не працював зі збірними командами. Але насамперед про обранців Буряка, якими стали Анатолій Дем'яненко (тренер "Динамо"), Олег Кузнецов (головний тренер київського ЦСКА) та Володимир Козаренко (працівник ФФУ). Стосовно двох перших, то цих футболістів київського "Динамо", а згодом тренерів не варто представляти, а ось Володимир Козаренко свого часу також працював разом з Буряком в одеському "Чорноморці". Свій вибір Леонід Іосифович пояснив тим, що обидва працюють тренерами в командах, в яких знаходяться кандидати до збірної України, наче в "Шахтарі" чи в "Металургу" їх немає.

Список же кандидатів на майбутній відбірний цикл до чемпіонату Європи 2004 року нараховує 51 футболіста, з них 35 футболістів з чемпіонату України та 16 легіонерів. Варто відзначити, що в цьому списку несподівано не знайшлося місця динамівцю Києва Віталію Косовському. Цікаво, що єдиним кандидатом від молодіжної збірної України став Андрій Воронін, який виступає за німецький "Майнц". Також повернулися до списку кандидатів і декілька футболістів зі "старої гвардії" - Нагорняк, Кандауров та Максимов. Проте, за словами Буряка, не варто розцінювати цей список претендентів до збірної України як остаточний. Так, головний тренер збірної України відзначив, що в національній команді будуть грати найкращі, навіть якщо вони не потрапили до завітної 50-ки.

Також Леонід Буряк відзначив напрямки підготовки національної команди. І окремо варто зауважити, про створення тренерської ради. Одним з головних завдань цієї ради буде рекомендація тренерам збірної футболістів до національної команди. За думкою Буряка створення такої ради залучить до відповідальності і тренерів клубів, які рекомендуючи того чи іншого футболіста також будуть нести відповідальність за функціональний та фізичний стан гравця. На питання, чи запропонують місце в цій раді, тренеру "Шахтар" Невіо Скалі, Буряк підкреслив, що збирається побувати на наступному зборів гірників в Іспанії і має намір поговорити з італійцем і в подальшому співпрацювати з ним.

Про підготовку до національної команди та про суперників збірної України, вже розповідали по черзі і Буряк і президент ФФУ Григорій Суркіс, який також був присутній на цій прес-конференції. І Суркіс, і Буряк у своїх оцінках суперників збірної України по відбірній групі 6, а це команди Іспанії, Греції, Північної Ірландії та Вірменії,були майже одностайними. На їх думку іспанці сильні суперники, проте ми їх перемагали на клубному рівні, греки з їх новим наставником також на подарунок, північноірландці завжди псували всім нерви, а стосовно Вірменії, то коментарі взагалі зайві - команда з Кавказу вже вчетверте гратиме з нами в одній групі. І обидва головні учасники сьогоднішньої прес-конференції відзначили, що нині не варто створювати якихось гасел для збірної, а намагатися вивести збірну України на чемпіонат Європи.

Буряк також відзначив, що йому було тяжко переконати Суркіса в тому, щоб не збирати національну команду в лютому місяці, оскільки саме в цей час футболісти готуються в командах до сезону, але вже в наступні три місяці команда проведе серію товариських матчів. Так, у грі з японцями 21 березня, найпевніше, що збірна України розраховуватиме на футболістів, які виступають в національному чемпіонаті, можливо, вдасться залучити Реброва,бо й сам Сергій не проти зіграти в цій грі. Наступна ж товариська гра пройде в Києві з грузинами, на яку повинні зібратися всі найсильніші футболісти. Окрім того, в середині травня збірна України гратиме на представницькому турнірі в Москві, де окрім господарів виступатиме Югославія та, можливо, збірна Туреччини.

Перед самим же початком відбірного турніру до ФФУ надійшло запрошення від збірної Ірану на проведення товариського матчу, на яке скоріш за все українська сторона погодиться. Варто додати, що в майбутньому відбірному циклі ФФУ планує провести матчі збірної не лише в Києві та у Львові, як це було в минулому році. Черговими претендентами на прийняття матчів збірної України розглядаються Дніпропетровськ, Донецьк та Суми.

Незважаючи на те, що в збірної України є тренерський штаб, є футболісти і є майбутні спаринг-партнер, є ще одна подія, від якої також залежатиме виступ збірної України. 11 березня в Греції представники збірних шостої групи, де виступають українці будуть обговорювати календар ігор. І за словами Суркіса, українська делегація буде намагатися "нав'язати" свій календар всім іншим учасникам, в той же час тісно співпрацюючи з федерацією Вірменії.

Не обійшли стороною і Суркіс, і Буряк питання про Реброва та Шевченка, які нині перебувають не в найкращій формі. За словами Буряка, Ребров все ж таки, напевно, залишить "Тоттенхем". До українця нині виявляють зацікавленість лондонський "Арсенал" та французький "Бордо". Також Буряк додав, що Реброву потрібно знову запрацювати так, як він працював в київському "Динамо", і в нього все буде краще. До того ж, потрібно врахувати і те, що Сергій вже одружився, а це також впливає певним чином на його гру.

Суркіс же в продовження цієї теми також розповів історію ,що, коли він Реброва підняв серед ночі після приїзду менеджера "Тотенхема", який повідав українцю, що ним зацікавлений лондонський клуб, Суркіс запитав в Сергія чи хоче він до цієї команди, то Ребров відповів згодою. І нині Суркіс жалкує з приводу того, що не відмовив Сергія в тому, що йому не підходить "Тоттенхем" і, можливо, англійський чемпіонат, адже Ребровим цікавилися і італійці. Шодо Шевченка, то Суркіс не вважає, що в форварда збірної України та італійського "Мілану" нині спад. Нагадаємо, що Шевченко в 2002 році забив лише один гол з пенальті, а також двічі не забив з тієї ж одинадцятиметрової позначки. На думку Суркіса навесні Шевченко знову розпочне забивати, йому потрібна лише довіра тренерів, одноклубників і вболівальників.

Ще одним цікавим моментом у виступі Суркіса, який впіймав кураж, стало те, що вперше за 10 років з футболістами в збірній Україні буде укладено контракти: "В практиці десятирічної історії українського футболу у нас ніколи не було контрактів з гравцями збірної та ФФУ. Нині такий контракт розробляється. Тут будуть чітко визначені обов'язки та зобов'язання обох сторін. Але попри все, мені здається, що окрім обов'язків, потрібно щоб була і гордість одягати футболку національної збірної. В нас постійно запитають, чому футболісти національної збірної не співають гімн. Тому, що не знають, на жаль."- все це, на думку Суркіса, гімн, гідність футболістів, в результаті призводить до успіху.

Не обійшлося, все-таки, на цій прес-конференції і без згадування про наступні вибори. Так, Григорій Суркіс, який є кандидатом в народні депутати України, розповів про моразм, який відбувається напередодні виборів. Нині на складах ФФУ знаходиться 150 тисяч м'ячів, для дітей за програмою "урок футболу в школі". І ФФУ не може їх дати через те, що, за словами Суркіса, всі відразу скажуть, що Суркіс пропагує ідеї соціал-демократів. І вони вирішили почекати два місяці, а потім віддати ці м'ячі. Ось такий "кричущий" факт нелюбові деяких політиків до футболу та дітей навів Григорій Суркіс, який завжди запевняв всіх, що якщо потрібно буде вибирати між футболом і політикою, то він обере футбол.

І на останок гарна новина для вболівальників. Суркіс пообіцяв, що вони розберуться з неадекватною реакцію працівників міліції на дії вболівальників під час проведення деяких матчів, що заважало справжнім любителям футболу спостерігати за грою. Але, в той же час попросив не вчиняти бійок на трибунах та вести себе цивілізовано.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
21:36
Через російський обстріл передмістя Херсона загинула літня жінка
Усі новини...