Чорний понеділок Омельченка

Понеділок, 11 лютого 2002, 17:01
У понеділок почалося нарешті те, що очікувалося ще з моменту відставки Медведчука. Система "рівновіддалення" Кучми взялася за Омельченка – другого героя крутої історії зі звільненням парламентського віце-спікера. Київський градоначальник підставився сам. Коли оговтався, було вже пізно.

Для кайфу від цієї операції треба викласти всю хронологію подій. Отже, у п'ятницю Омельченко, на якому за зловживання адмінресурсом вже й тавра немає де ставити, написав листа Кучмі, де повідомляв про відпуску на час передвиборчої кампанії. Водночас свої повноваження він передав близькому соратнику Михайлу Голиці. Тобто навіть без Омельченка-голови адміністрації владний ресурс Києва працював би як треба.

Написав собі Омельченко заяву і поїхав у п'ятницю-суботу на бій Кличка до Німеччини. Повертається, і у неділю дізнається, що протягом цього вихідного дня його неідейний заступник Ігор Шовкун (член партії "Демосоюз", №20 списку "демократичного" блоку на виборах) був викликаний спочатку до Кучми, потім до Кінаха, і обидва вони пропонували йому обійняти посаду "виконуючого обов'язки голови Київської міської державної адміністрації". Він погодився, хоч з п'ятниці вже був у відпустці - також в зв'язку з участю у виборах.

Цей момент, до речі, показує, що істинна причина призначення в.о. голови Київської міськдержадміністрації дуже конкретна - раз і назавжди усунути Омельченка. До речі, ні з того, ні з сього, у понеділок зранку прокинулися архітектурні смаки Кінаха: "Я не фахівець в архітектурі, але, скажемо відверто, мене непокоїть та досить хаотична робота, що стосується тих чи інших архітектурних рішень у столиці України - Києві". Декілька років тому, коли Кінах був простим президентом УСПП, його відносини з Омельченком складалися зовсім непогано. Ось де була перша ранкова ластівка.

Однак, повернімося до подій ранку понеділка. Омельченко їде з Кучмою у Бориспіль, де пускає сльозу, коли літак гаранта набирає висоту, прямуючи до Ханти-Мансійська. При чому на відкрите питання про те, чи підписав президент його заяву про відпустку, прямої відповіді не отримує.

Омельченко - "сам не дурак", попитав "корєшей" – Кінаха, Литвина та Потебенька – чи йдуть вони у відпустку на час виборів, чи ні. З них ніхто у відпустку не збирався, куди ж – під Кінахом крісло розгойдує Дубина, Литвин на стаціонарному лікуванні, а Потебенько от-от вхопить за хвіст Мельниченка.

І тут наш простак-Омельченко сказав собі "йо-ма-йо, шо ж я сделал-та!" і давай строчить другу заяву Кучмі, мовляв, не йду я у відпустку, погарячкував.

Попнувхся Омельченко у кабінет, а його не пускають. "Чому?" А есбеушники йому і кажуть: "Приміщення обшукуємо, де Кінах буде представляти нового мера". "Кого це?" А вони йому: "Шовкуна".

Ігор Шовкун, нагадаємо, працює заступником голови Київської міськдержадміністрації , начальником головного управління економіки. Також Шовкун балотується кандидатом у депутати від блоку "Демократична партія України - Демсоюз" під 20 номером. "Демсоюз" - партнер СДПУ(О), найзапеклішого ворога амбіційного мера.

Сан Санич швиденько зв'язався з адміністрацією президента, а там йому сказали, що його перша заява про відпустку була задоволена. "Вот те раз!", - сказав Омельченко.

"Вот те два!", – сказав Кінах, який привіз Омельченку ту ж саму підписану Кучмою заяву, згідно з якою Омельченко усувається від обов'язків голови Міськдержадміністрації, а замість нього призначено того самого Шовкуна, якого сам Омельченко відправив у відпустку ще у п'ятницю. При цьому Шовкун приїхав у мерію разом з Кінахом, провів його до машини, а з пресою спілкуватися відмовився.

"Вот вам три!", – передав привіт з Ханти-Мансійська Кучма. Гарант у Тюмені разпатякався: "Омельченко - не президент, подобається йому чи ні, він повинен виконати це рішення. Виконуючим обов'язки призначена інша людина", - сказав, як відрізав, Кучма.

А якщо в Омельченка є питання і йому не подобається рішення президента, "нехай читає закони і Конституцію" - за законодавством київського міського голову призначає президент.

І тут все стало зрозуміло – Кучма, не добираючи слів, ляпнув, що відпустка Омельченка буде довготривалою: "Такої влади, яку зосередив в своїх руках Омельченко, немає в жодному регіоні України. Це питання вимагає додаткових рішень". "Капець!" – подумав Омельченко. Час замовляти "Лебедине озеро" на ТРК "Київ".

Тут потрібно пояснити один момент. Омельченко обіймає у Києві дві посади – київського міського голови і голови Київської міськдержадміністрації. На першу його обрали кияни, на другу призначив Кучма. Важелі оперативного управління у руках голови адміністрації. Водночас міський голова, за законом "Про столицю", може призначати першого заступника і заступників цього ж самого голови адміністрації. Також міський голова очолює міську раду. Одним словом, все дуже заплутано.

Однак поєднання цих функцій однією людиною, тобто Омельченком, з одного боку, унеможливлювало політичне протистояння у міському керівництві. З іншого боку, столиця опинилася під глухим ковпаком однієї особи. Посаду київського міського голови Омельченко може залишити, тільки якщо програє на виборах. Тепер, якщо він дійсно буде звільнений, то у Києві настане двовладдя. З перерозподілом повноважень не на користь Омельченка.

Висновок із цього один: на місці Омельченка, поки Кучма у Ханти-Мансійську, потрібно було б швиденько штурмом брати Банківську, та тирити свою заяву про відпустку, авось Кучма, зайнятий своєю новою зовнішністю, не помітить.

Однак, чим закінчиться ця гекачепістська історія з поваленням "режиму Омельченка" – буде видно після 1 квітня. А поки що Кучма шле привіти з Тюмені. На черзі – Литвин. "Як тільки Литвин вийде з лікарні, він піде у відпустку", - сказав Кучма і додав, що "на підході до виходу у відпустку два губернатори", однак, не уточнив які. Від гріха подалі пішли у відпустку Семиноженко та Бондар.

Зі всіх тільки Кінах може спати спокійно. Кучма пообіцяв його відправити у Грузію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування