Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Жир привіз повний звіт експертизи записів Мельниченка й розкрив деякі її деталі

Понеділок, 11 лютого 2002, 17:53
Голова парламентської слідчої комісії з розслідування обставин загибелі журналіста Георгія Гонгадзе Олександр Жир заявляє, що привіз в Україну оригінали даних експертизи, проведеної в США американським експертом Брюсом Кенігом, які підтверджують автентичність плівок екс-майора держохорони Миколи Мельниченка.

У понеділок у Києві на прес-конференції він продемонстрував документ, заявивши, що привіз його для розгляду на засіданні комісії.

Другий примірник залишився в США, сказав Жир.

І зачитав з документа, що саме було надано Кенігу для проведення експертизи: один компакт-диск на 80 мін. звучання, магнітофон "Тошиба" і периферійні пристрої для запису.

"Висновок: монтажу в наданих епізодах, а також маніпуляції з цими записами не проводилися", - нагадав Жир раніше озвучений ним висновок.

Жир також повідомив, що привіз в Україну контрольний примірник компакт-диска, який опечатав Кеніг, програму "Тошиба" і 2 диски, які можна прослуховувати на плеєрі, для роботи комісії.

Він також підтвердив, що для експертизи був наданий запис, тривалість звучання якого становить 6 хвилин. 40 сек. з 5-ма епізодами бесід президента Леоніда Кучми з екс-міністром внутрішніх справ Юрієм Кравченком.

Відповідаючи на питання про ідентифікацію голосів, які звучать на фрагментах, Жир зазначив, що "він зацікавлений в тому, щоб голоси були ідентифіковані".

"Я поставив це питання експерту" - відзначив депутат, однак, за його словами, Кеніг упевнений, що цього не треба робити, тому що, запис автентичний. Разом з тим, цю експертизу провести можна, якщо є сумніви.

Олександр Жир також заявив, що "до кінця тижня в США буде закінчена експертиза записів колишнього майора держохорони Миколи Мельниченка, в якій йдеться про депутата Олександра Єльяшкевича".

Жир повідомив, що для експертизи наданий чіп, на якому був зроблений запис. Експертизу має провести також Брюс Кеніг.

Відповідаючи на питання, чому для експертизи запису, в якому йдеться про Гонгадзе, не був переданий чіп, як цей було у випадку з Олександром Єльяшкевичем, Жир сказав: "Я знаю, чому не чіп, але оприлюднювати інформацію не буду".

За словами Жиру, на засіданні комісії у вівторок у Києві буде поставлене питання про подальше проведення експертиз, що містять відомості про Олексія Подольського, про "фальсифікацію" виборів президента в 1999 році, референдум в квітні 2000 року та інших обставин.

"Завтра комісія ухвалить рішення про ці плани", - сказав голова тимчасової слідчої комісії.

Відповідаючи на питання про залучення даних експертизи, проведених в США, результати яких оприлюднені в четвер, Жир зазначив, що "ми запропонуємо направити в Генпрокуратуру України висновки, й комісія ухвалить таке рішення".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
18:21
Зеленський провів Ставку: увага до захисту інфраструктури, ситуація на фронті, виробництво зброї
18:20
Михальчик здобув срібну нагороду на перегонах "24 години Ле-Мана"
18:19
Зеленський сподівається, що Трамп не буде проти України
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
Росіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
17:37
Порносайт для котів: зоозахисники в оригінальний спосіб закликали стерилізувати тварин
Усі новини...