Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НА КУЧМУ ЧЕКАЄ ДОЛЯ ПІНОЧЕТА

Понеділок, 11 лютого 2002, 18:06
Голова тимчасової слідчої комісії з розслідування обставин вбивства Георгія Гонгадзе Олександр Жир переконаний, що колишній майор держохорони Микола Мельниченко зобов'язаний виконати рішення американського суду і передати до Мінюсту США записи, якими він володіє і які викликали "касетний скандал".

У понеділок на прес-конференції у Києві Жир сказав: "Моя особиста позиція - Микола Мельниченко, перебуваючи на території США, зобов'язаний дотримуватися американських законів. Він повинен передати записи уряду США".

Депутат також зазначив, що "не знайшов державної таємниці" в тих фрагментах "плівок Мельніченко", які чув.

Він висловив думку, що "представники уряду США хвилюються, чи будуть плівки їм передані". Депутат вважає, якщо у американської сторони з'являться записи, в яких містяться "розпорядження президента про побиття, викрадення, тортури, замовлення вбивство", вони будуть зобов'язані діяти відповідно до міжнародних норм, зокрема, до Конвенції "Про тортури".

У зв'язку з цим Жир навів як приклад екс-диктатора Чілі Августо Піночета, який був арештований і притягувався до відповідальності не на території своєї країни.

За словами Жира, дружина журналіста Мирослава Гонгадзе, що знаходиться в США, "буде звертатися до американського суду". "Зараз вона консультується зі своїми американськими адвокатами", - повідомив депутат.

У минулий четвер в прямому ефірі радіо "Свобода" Жир обнародував результати експертизи, проведеної в США відомим американським фахівцем Брюсом Кенігом. Ця експертиза підтвердила автентичність записів, зроблених Мельниченком в кабінеті президента України Леоніда Кучми, в яких мова йде про журналіста Гонгадзе.

Недавно суд Південного округу штату Каліфорнія ухвалив рішення задовольнити позов Міністерства юстиції США про передачу йому всіх записів, зроблених екс-майором держохорони. У ефірі радіо "Свобода" Мельниченко заявив, що ще не передав плівки американській стороні.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування