Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Так Кучма ставав Лукашенком

Вівторок, 12 лютого 2002, 13:47
Справа Гонгадзе виходить в те єдине русло, яке можливе в умовах аури невинності, накресленої Генпрокуратурою навколо лику Кучми. Парламентська комісія починає процес міжнародної боротьби з "гарантом". Тепер для цього є головна умова – висновок експерта зі світовим ім'ям. Результатом опозиція бачить, як мінімум, статус невиїзного для Леоніда Даниловича. Якщо він, звичайно, не хоче повторити долю чилійського колеги.

Число людей, які готують позови проти Кучми, у вівторок поповнилося депутатом Олександром Єльяшкевичем, який чекає висновків "Бек Тек" по "своїх" епізодах. Раніше про тверде бажання подати цивільний позов до суду на території США заявила Мирослава Гонгадзе. Третім може стати Сергій Подольський, уривки записів про якого також досліджуються близьким до ФБР експертом. Четвертим – будь-який громадянин України, який вважатиме, що при фальсифікації парламентських виборів або референдуму 2000 року були порушені його права. Судитися за кордоном можна – справа Піночета тому приклад: екс-диктатора, незважаючи на імунітет сенатора, арештували у Великобританії за рішенням іспанського суду, до якого подав позов родич (який і в Чилі за все життя міг так і не приїхати!) однієї з жертв режиму. Розказуючи цю історію, представники опозиції люблять посилатися на Конвенцію ООН про запобігання тортурам, яку ратифікували і Україна, і США.

Крім судових інстанцій, антикучмівські манускрипти надійдуть і до урядів провідних держав світу. У ході засідання тимчасової слідчої комісії з розслідування справи Гонгадзе було вирішено звернутися до "впливових Європейських структур і державних інститутів країн-членів Ради Європи, США і Канади із закликом "дистанціюватися" від президента України Леоніда Кучми".

На засіданні у вівторок комісія прийняла за основу текст цього звернення, підготовлений її секретарем Сергієм Головатим, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Лист Головатого" (людини, між іншим, грамотної - єврочиновника, глави комітету з питань регламенту ПАРЄ) отримають генсек Ради Європи, президент Парламентської Асамблеї РЄ і глави держав, урядів і парламентів країн-членів Ради Європи, США і Канади. Документ буде містити заклик "дистанціюватися від президента Леоніда Кучми", оскільки американська експертиза плівок Мельниченка "засвідчила протиправні дії ряду високих посадових осіб України".

На думку комісії, вказані адресати не повинні "дискредитувати себе" контактами з президентом України перед світовою спільнотою.

У той же час, закликаючи дистанціюватися від Кучми, комісія просить не робити світовим вигнанцем український народ і парламент України. Остаточний текст буде готовий до середи, 13 лютого. Жир також виступив з ініціативою звернутися до політичних сил України від імені комісії із закликом підтримати таке звернення.

Крім того, комісія має намір підготувати запит до генпрокурора Потебенька про порушення кримінальної справи проти експертів, які першими проводили експертизу записів і назвали їх "фальшивкою", таким чином, ввівши комісію в оману. (Дослідження Київського НДІ судово-медичної експертизи виявило, що фонограми 1-3 на представлених контакт-касетах є "копіями, які зроблені шляхом перезапису заздалегідь створеного макета"; в зв'язку з цим Потебенько зробив висновок, що на основі методичних вимог до фонограм, як речових доказів, в яких сигнал піддавався редагуванню, встановити експертним методом достовірність інформації неможливо.)

Ще одним рішенням Комісія з справи Гонгадзе запропонувала звернутися до голови Верховної Ради Івана Плюща із закликом скликати екстрене засідання парламенту. Глава комісії Олександр Жир зазначив, що необхідно дочекатися результатів експертизи інших фрагментів "плівок Мельниченка" в епізодах про напад на народного депутата Олександра Єльяшкевича, замах на помічника народного депутата Сергія Головатого Олексія Подольського, а також виборів президента 1999 року і квітневого референдуму 2000 року. Ці висновки, як очікується, будуть готові вже у нинішню неділю.




NB. Про всі подробиці походу Ющенка та Медведчука на дискотеку, а Литвина – у народ, про змагання Януковича за мандатом, про передвиборче шоу політичних двійників, про списки майбутніх депутатів, які переховуються за прізвищами Ющенко, Мороз і Тимошенко, про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування