Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Змову проти Омельченка підготували олігархи. Ті ж самі, які прослуховують телефони

Вівторок, 12 лютого 2002, 20:58
Міський голова Києва Олександр Омельченко назвав спробою "захоплення влади" останні події в столичній адміністрації.

Виступаючи у вівторок в ефірі радіо "Свобода", Омельченко заявив, що за цим "стоять олігархічні сили", яким потрібна влада для того, щоб "уникнути відповідальності за економічні злочини".

Мер зазначив, що олігархи "вже намагалися взяти владу у Києві ". На минулих виборах міського голови, сказав він, кияни "не просто віддали перевагу мені особисто, вони тоді зробили свідомий вибір між законом і беззаконням".

Олігархи, сказав мер, "не змирилися з поразкою". "Останнім часом вони підняли в ЗМІ скажену істерію, направлену проти законної влади в столиці України, в тому числі, і незаконне підслуховування розмов політичних діячів", - сказав Омельченко.

Черговим кроком цих сил на шляху захоплення влади в столиці Омельченко вважає події 11 лютого, коли "на місце глави міськадміністрації була спроба посадити іншу людину". Мер розцінює ситуацію, що склалася "і як спробу протиставити столицю Київ всім містам, селам і регіонам України, щоб розвернути локальний конфлікт до загальноукраїнських масштабів".

Омельченко закликав киян зберігати спокій, виваженість і пильність. "У Києві буде забезпечений громадський спокій, правопорядок і законність. Буде забезпечена нормальна діяльність усього міського господарства", - заявив він.

Мер повідомив, що декілька тижнів тому ознайомився із заявою президента Леоніда Кучми про те, що всі урядові чиновники і губернатори підуть у відпустку.

Разом з тим, зазначив він, "відпустка і звільнення - різні юридичні речі".

Зі слів міського голови, він "порадився" з главами райдержадміністрацій Києва і своїми заступниками, і в ході наради було прийняте рішення про те, що "Київ вчинить так, як рекомендував президент".

Омельченко повідомив, що підготував листа до адміністраціъ глави держави про надання йому тимчасової неоплачуваної відпустки з 11 лютого на час виборів.

При цьому він зазначив, що його заступники і голови райадміністрацій, що балотуються в народні депутати, також подали відповідні заяви про відпустку, після чого було видане розпорядження відправити їх у відпустку з 11 лютого.

Зі слів мера, глава адміністрації президента Володимир Литвин написав на його листі резолюцію "Дьоміну-Омельченку - погодитися і ознайомити Омельченка". "Замість цього я отримав 11 лютого о 15 годині з рук прем'єра у себе в кабінеті указ про звільнення (з посади) на час виборів", - сказав він.

"Подання готував уряд, особисто підписував прем'єр", - зазначив мер. "Я отримав указ президента, якого в цей час не було в Україні. У цей день я вранці, за протоколом, проводжав його до Борисполя, де були і Кінах, і Літвін, і розмови на цю тему не було", - додав Омельченко.

"Тому я чекаю приїзду президента, щоб з'ясувати ситуацію - звідки цей указ і ким він надуманий", - заявив мер.

Відповідаючи на питання ведучого, Омельченко нагадав, що він очолює виборчий блок "Єдність" і зареєстрований кандидатом в депутати, а кандидати в депутати, за законодавством, "не підлягають звільненню". При цьому Омельченко зазначив, що прем'єр Анатолій Кінах, який очолює Партію промисловців і підприємців і який балотується в депутати другим номером в списку блоку "За єдину Україну", не звільнений з посади на час виборів. Він також вказав на те, що призначений в.о. глави адміністрації Ігор Шовкун йде на вибори під №20 в списку блоку "ДемПУ-Демсоюз".

Омельченко відкинув припущення про те, що він претендує на посаду прем'єра.

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування