Чи могло бути гірше?

Середа, 13 лютого 2002, 12:04
Комітет виборців України оприлюднив чергові дані про перебіг передвиборної кампанії в січні 2002 року. На подив представників цієї громадської організації, їхні песимістичні прогнози про зливу порушень себе не виправдали. Звичайно, мали місце численні порушення заборони про агітацію, використання адміністративного апарату – на користь одних сил та проти інших, випадки "чорного PR" тощо. Але, назагал, "могло бути гірше".

Спостерігачи від КВУ відвідали 577 населених пунктів, 679 місцевих партійних осередків та 418 різноманітних заходів. Порівняно з груднем кількість порушень помітно не збільшилося.

Близько 1/3 порушень було зафіксовано з боку представників органів влади та керівників підприємств, установ і організацій. Приблизно однакову кількість порушень було зафіксовано з боку партій та окремих мажоритарних кандидатів. Тенденцією січня стало збільшення кількості порушень з боку кандидатів в мажоритарних округах, порівняно з порушеннями з боку партій та виборчих блоків, зазначають представники комітету.

Щодо січня, то фактично ніхто з порушників не був покараний. Ряд виборчих комісій оперативно реагували на зауваження та заяви довготермінових спостерігачів КВУ, наслідком чого стало припинення дострокової агітації в окремих випадках, порушення кількох справ правоохоронними органами.

Протягом першого місяця цього року мало завершитися формування окружних виборчих комісій. Цей процес відбувався з формальним дотриманням норм діючого виборчого законодавства, однак проходив він в досить складних умовах з втручанням у нього представників державної влади та посадових осіб. Занепокоєння в спостерігачів КВУ також викликає той факт, що в керівництві комісій в переважній більшості (23.7%) представлені партії, що входять блоку "За Єдину Україну", що можна кваліфікувати як порушення рівності суб'єктів виборчого процесу.

КВУ не виявив значних порушень під час висування та реєстрації кандидатів. В основному, відмови у реєстрації були аргументованими і зумовлені недбалим ставленням претендентів до вимог реєстрації. Однак звертає на себе увагу вибірковий підхід окремих комісій до реєстраційних документів. Так, перевірка одних кандидатів була прискіпливою, інших - суто номінальною. Також мали місце перевищення членами комісій своїх повноважень, довільне трактування ними окремих положень виборчого законодавства.

Наймасовіші порушення були пов'язані з агітацію під час заборони. Вони були настільки численні, що члени КВУ навіть відмовляються їх перелічувати. Втім, певний висновок з цього зроблено. Обходили заборону на політичну рекламу найбільш підготовлені штаби, що мають досить міцну програму дій. Ті ж штаби, що й досі не з'ясували, як вони будуть "обробляти" виборців, не порушували заборону в січні, не проявляються вони й зараз.

Наступний вид порушень, які виявляли члени комітету – це використання службового становища на підтримку тієї чи іншої політичної сили, втручання посадовців у виборчий процес. В основному це – висловлення публічної підтримки окремим суб‘єктам виборчого процесу з боку посадовців, видання підлеглим наказів, щодо підтримки окремих суб‘єктів виборчого процесу, використання службових коштів, транспорту, приміщень, засобів зв‘язку, тощо на користь тієї чи іншої партії/блоку або кандидата. Абсолютна більшість зафіксованих порушень спрямована на підтримку блоку "За єдину Україну" (70%), а також окремих кандидатів у мажоритарних округах. По 9% порушень цього виду приходяться на СДПУ (О) та "Єдність", 6% належать "Жінкам за майбутнє".

Крім того, спостерігається поступове зміщення акценту дії адмінресурсу на підтримку конкретних кандидатів у мажоритарних округах, тоді як в попередні місяці більше зусиль було спрямовано на підтримку політичних партій. Так, в цілому, мажоритарщики стали основним джерелом порушень в січні.

КВУ наводить такі приклади порушень цього виду:

Вінницька обл. Керівники місцевих організацій політичних партій, які входять до блоку "За єдину Україну" (С. Татусяк, заступник голови обласної адміністрації, НДП, В. Гаврилюк, заступник голови обласної адміністрації, ПРУ, В. Черній, начальник обласного управління АПК) постійно користуються своїм службовим становищем для проведення агітаційної роботи. Рекламні телевізійні ролики створюються безкоштовно Вінницьким державним телебаченням та Агентством "ВІТА". Інформаційні повідомлення про діяльність блоку мають перевагу при розміщенні в програмах новин місцевих ТРК. Названі посадові особи агітують за блок під час проведення службових нарад. Під час поїздок по території області використовується службовий автотранспорт.

Дніпропетровська обл. практично всі навчальні заклади області отримали телефонограму з "рекомендацією" облдержадміністрації підготувати стенди з надписами "За єдину соборну Україну", "За соборну Україну" і т.п., а також провести на лютневі свята культурно-масові заходи під гаслом "За єдину Україну".

Закарпатська обл. На нарадах райдержапарату з головами місцевих рад, керівниками різних установ, організацій району голова Тячівської райдержадміністрації п. В. В. Кушілка офіційно закликав присутніх працювати на авторитет виборчого блоку — "За єдину Україну". 09 січня 2002 року відбулася нарада з головами міської, селищних та сільських рад у приміщенні Тячівської районної державної адміністрації. Підтримуючи голову райдержадміністрації , з подібним виступили і його заступники.

Закарпатська обл. Під час своєї зустрічі в Іршавському районі голова облдержадміністрації Геннадій Москаль закликав присутніх підтримати на виборах до Верховної Ради міністра з надзвичайних ситуацій Василя Дурдинця. "Надзвичайна" пропозиція Геннадія Геннадійовича ошелешила носіїв місцевого адмінресурсу, один з яких після хвилинного мовчання все-таки наважився запитати принципового губернатора, чому не так давно на подібному зібранні він закликав підтримувати голову Іршавської РДА Степана Бобика (член СДПУ(о)), який також балотується кандидатом у нардепи. Губернатор відбувся жартом, мовляв, напевно, я був тоді п'яний.

Рівненська обл. 10 січня під час сесії обласної ради її голова Д.Корилкевич висловився на підтримку кандидата до ВР І.Бакая, сказавши буквально слідуюче: 1) "Нам треба обрати таких народних депутатів, до яких можна було б звернутися і вирішити справи області. Якби нам побільше таких Бакаїв".

Харківська обл. У роботі народних приймалень Виборчого блоку "За Єдину Україну" беруть участь посадові особи органів державної влади.

Київська обл. 4 лютого 2002 року вийшов наказ № 30 начальника відділу освіти Васильківської міської ради Володимира Гаркавенка про проведення всеукраїнського конкурсу учнівської творчості "Об’єднаємось брати мої". Цитуємо (стилістика автора збережена): "Згідно розпорядження Президента України від 28.01.2002 р. № 02 та про підтримку виборчого блоку "За єдину Україну" та про проведення днів Шевченка та з метою виховання патріотизму серед учнівської молоді НАКАЗУЮ:… "

Київська обл. Заст. голови П-Хмельницької РДА Коваленко О.С. очолює штаб кандидата по ВО №98 Петренка М.М. При цьому він використовує службовий транспорт; для розміщення штабу надане приміщення у Будинку вчителя, яке відноситься до комунальної власності.

Чернівецька обл. 24 грудня начальник управління освіти та науки облдержадміністрації М.Бауер після засідання колегії відділу освіти Новоселицької райдержадміністрації залишив директорів шкіл та дошкільних установ і повідомив, що має намір балотуватися до Верховної Ради в 204-му округу та толерантно намагався їм роз’яснити, яку позицію вони мають займати під час виборчої кампанії. З приводу цих порушень Голова Новоселицької райради М.Мельничук звернувся до Голови ЦВК М.Рябця та голови Комітету з питань науки і освіти ВРУ

Чернігівська обл. Василь Ковальов (Голова чернігівської облради). З виступу на нараді в ОДА з питань взаємодії органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування з виборчими комісіями: "Ми повинні доказати, що область в змозі провести державницьку лінію в питаннях виборів і вибрати людей, які потрібні і для місцевої влади, і люди, які потрібні в парламенті. Практично ми орієнтацію якусь маємо відносно кандидатів, нам треба чітко провести цю лінію. Я не побоюсь сказати. Хай нас звинувачують, це таке..."

Другий тип адміністративного впливу вже вчиняються не "за" певні політичні сили, а проти. Хоча, порівняно з груднем, зафіксовано дещо менше фактів адміністративного тиску на суб‘єктів виборчої кампанії та ЗМІ, подібні порушення відчутно впливають на хід виборчої кампанії. Адміністративний тиск здійснювався у формі перевірок ЗМІ, обмеження доступу певних суб‘єктів виборчого процесу до ЗМІ, звільнення з роботи громадян які підтримують певні партії/кандидатів, мав місце тиск на деяких потенційних кандидатів з метою перешкодити їх висуванню.

АР Крим. Кримське територіальне відділення Антимонопольного комітету України вже провело перевірки в приватної ТРК "Жіса" і Держтелерадікомпанії "Крим", а з 1 лютого збирається перевірити приватні телеканали "Чорноморська", "Ялта-ТВ", "Візит", "Феодосія", "Керч". Представник Нацради у Криму з телебачення і радіомовлення Анатолій Сиваченко звернувся з листом до в.о. голови Антимонопольного комітету України у Криму Олени Асмолової, в якому йдеться про неприпустимість "тотальної перевірки", яку Антимонопольний комітет проводить стосовно всіх телерадіокомпаній у розпал передвиборної кампанії.

Київ. Генеральна прокуратура відкрила карну справу проти газети "Голос України", яку видає Верховна Рада, по факту нецільового використання бюджетних коштів. Головний редактор газети Сергій Правденко, виступаючи в парламенті відкинув висновки Рахункової Палати (на підставі яких була відкрита справа) і заявив, що розцінює дії прокуратури як тиск на свободу слова. С.Правденко є членом ВО "Батьківщина". "Голос України подав в суд на Голову Рахункової палати В.Симоненко.

Кіровоградська обл. Відділення зв‘язку без особливих на те підстав припинили доставку газет осередкам партії "Батьківщина".

Одеська обл. Кандидат від виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі Юрій Кармазін заявив, що напередодні виборів в Одесі "встановлено надзвичайно жорстоку цензуру". Зокрема, наголосив він, більшість ЗМІ не тільки не погодилися оприлюднити його звернення, як народного депутата та народного депутата Віктора Шишкіна щодо порушень в передвиборчій кампанії, але й не дали навіть привітати виборців з Новим 2002 роком.

Харківська обл. За інформацією місцевого осередку ВО "Батьківщина", кандидат від "Батьківщини" до обласної ради Слабунов В. С. відмовився висуватись від цієї політичної сили після виклику до органів влади та "роз'яснення" щодо його недоцільності участі у виборах.

Харківська обл. Після відставки міського голови м Ізюм, в. о. міського голови Іванов В. Ф. викликав до себе представників "Батьківщини", "Нашої України" та СПУ та непрямо закликав їх не висувати кандидатур на посаду міського голови з огляду на наявність кандидата "з великим господарським досвідом" (члена НДП, голови Ізюмської РДА Сидора Б. Т.).

Чернівецька обл. Як заявив заступник голови обласної ради Б.Руснак в області збори виборців з висунення кандидатів в депутати до місцевих рад заборонено проводити без дозволу та погодження з райдерж-ад-мі-ніст-ра-ціями, що, на його думку, свідчить про нехтування правами виборців і є грубим порушенням виборчого законодавства.


Чернівецька обл. На сесії обласної ради депутат облради Ауріка Божеску звинуватила керівництво Герцаївського району у незаконному звільненні з роботи завідувача районною бібліотекою, помічника-консультанта народного депутата Івана Попеску, до якого опозиційно налаштована облдержадміністрація. Факт переслідування свого консультанта підтвердив нардеп І.Попеску, який заявив, що справу про поновлення зав.бібліотеки на роботі буде розглянуто в судовому порядку.

Черкаська обл. Райдержадміністріція Катерінопольського району примушує до відставки та невисунення своєї кандидатури, селищного голову села Єрки, Катеринопільського району Леоніда Олексійовича Польового який є єдиним в районі сільським головою, що не є членом СДПУ(о). Він є членом Демократичної партії, яка не представлена в ОДА впливовими чиновниками.

Найбільш поширеною, за спостереженнями КВУ, була агітація шляхом безкоштовного або за зниженими цінами надання товарів та послуг. В січні набагато більше таких порушень зафіксовано з боку кандидатів-мажоритарщиків – близько половини (проти 1/4 в січні); інша половина досить рівномірно розподілилась між 11 партіями/блоками, які по цьому показнику були не такими активними, як попередні два місяці.

Донецька обл. Кандидат у народні депутати по в.о. №48 М.Янковський разом з міським головою Рогачем В.А. 10 січня 2002 роздавали в лікарні №1 м. Горлівки набори медикаментів першої необхідності, упаковки мультивітамінів "Стирол-фарм", солодощі. Протягом січня за кошти нардепа Янковського проводиться телефонний провід в далекий від селища Кондратівка хутор, ремонтується теплотраса Кондратівки. Роботи проводяться працівниками концерну "Стирол", генеральним директором якого і є Янковський.

Харківська обл. Кандидат по 176 ВО О. Бандурка перерахував на газифікацію сіл Борисівка та Веселе Дергачівського району гроші у розмірі відповідно 30 000 та 20 000 грн.

Хмельницька обл. в м. Шепетівці голова міської організації СДПУ(о) п. Воропай вручив 1000 грн. ветерану Кудашову і талони на безкоштовне отримання хліба.

Черкаська обл. 3 січня в м. Черкаси заступник голови облдержадміністрації С. Терещук, кандидат по в/о 195 від блоку "За ЄдУ" та керівники АТ "Маїс" і Черкаської ресурсної кампанії відвідали обласну лікарню і передали для лікування хворих із сільської місцевості набір медикаментів.

Черкаська обл. 12-13 січня кандидат по в.о. 198 М. Онуфрійчук, провів зустрічі з виборцями Звенигородки, Тального, Катеринополя і Жашкова. Під час візиту народний депутат та представники благодійного фонду "За добробут і духовність" передали для потреб жителів виборчого округу №198 найсучасніше медичне обладнання 109 тис. грн. У Тальному М. Онуфрійчук також подарував районному управлінню праці та соціального захисту населення комп’ютер і копіювальну техніку. 29 січня М. Онуфрійчук спільно з представниками згаданого фонду побували у селі Тальянки Тальнівського району, де відвідали сім’ю з тяжкохворою дитиною і вручили грошову допомогу (500 грн.) на лікування.

Чернівецька обл. Газета "Новий день" (№1 від 4 січня 2002 року) оприлюднила інформацію про те, що напередодні Нового року психоневрологічному диспансеру та двом школам-інтернатам за сприяння Аграрної партії України надано допомогу продуктами харчування на суму близько 1300 гривень. Інформація підписана Дмитром Онуфрійчуком, першим заступником голови Глибоцької РДА, керівником штабу районного блоку "За єдину Україну."

Четвертий тип порушень - використання брудних передвиборчих технологій, Розповсюдження інформації, агітація від імені політичних опонентів. Порушення такого типу зустрічались і раніше, проте в січні їх можна назвати масовими. В першу чергу йде мова про численні факти розповсюдження листівок без вихідних даних з агітацією за блок Юлії Тимошенко, до яких, як заявляють представники БЮТ, вони не мають жодного відношення. Такі факти були зафіксовані в Донецькій, Ів-Франківській, Кіровоградській, Луганській, Сумській, Херсонській, Хмельницькій, Чернівецькій, Черкаській областях. З цього приводу представниками "Батьківщини" в декількох випадках були подані заяви в прокуратуру.

КВУ не бере на себе відповідальність підтвердити чи спростувати вказані заяви "Батьківщини". Проте ми вважаємо своїм обов‘язком зазначити, що обставини та зміст деяких із вказаних фактів агітації дійсно є досить підозрілими.

Приклади:

Вінницька обл. В Вінниці розповсюджувались агітки за кандидата на посаду міського голови Д.Дворкіса, до яких останній, за його словами не має відношення.

Львівська обл. Керiвництво Львiвської регiональної органiзацiї партiї "Яблуко" спростувало свою причетнiсть до появи на Львiвщинi кандидатiв-клонiв. Як повiдомила прес-служба Львівської організації "Яблука", партiї стало відомо, що на Львiвщинi дiяла група осiб, якi, називаючись членами партiї "Яблуко", вiдвiдували квартири громадян iз прiзвищами найвiрогiднiших претендентiв на депутатський мандат i пропонували їм виставити свою кандидатуру по тому ж округу, що їхнi вiдомi однофамiльцi.

Тернопільська обл. Невідомий чоловік на одному з оптових ринків міста намагався обійти чергу, представляючись депутатом міськради Соколовським, Інша особа з черги в цей же час (припускають, що це був напарник псевдоСоколовського) розігрівала людей відповідною агітацією. Через кілька днів подібна агітація велася на центральному ринку Тернополя. Місцева газета, поряд із заміткою про всі ці події, змушена була надрукувати фото Соколовського, щоб люди, які його не знають в обличчя, мали змогу розібратись в ситуації.

Спостерігачи КВУ також зафіксували факти насилля щодо учасників виборчого процесу. Адже в січні помітно збільшилась кількість нападів на журналістів, а також активістів політичних партій.

Запорізька обл. Місто Бердянськ. 28-го січня року, на головного редактора газети "Бердянск деловой" Тетяну Горячєву було скоєно напад. Невідомий, що слідкував за журналісткою, вихлюпнув їй в обличчя соляну кислоту. Потерпіла отримала опіки обличчя і очей 2-3 ступеня. Останні публікації у газеті "Бердянск деловой" зачіпали інтереси впливових осіб міста, через що редакція і особисто Тетяна Горячєва отримувала погрози. Українська асоціація видавців періодичної преси вважає зухвалий злочин спробою залякати редакцію газети і журналістів, створити перешкоди виходу видання в період парламентських виборів.

Кіровоградська обл. 8 січня вдома в Кіровограді здійснено замах на життя члена обласного штабу блоку "Наша Україна" Григорія Ковальчука. Це вже третій напад на Ковальчука, попередній трапився в кінці листопада, коли злочинці вилучили документи та нагороди Г.Ковальчука. 25 січня в місті Кіровограді на вулиці вчинено напад і побито обласного координатора Блоку Української Молоді Дмитра Косаренка.

Львівська обл. Керівник Бузького районного штабу блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" (Львівська область) Богдан Глова був побитий двома невідомими, які із погрозами зажадали від нього не проводити активну виборчу діяльність. Інцидент стався 25 січня увечері у селищі Червоне, коли Глова (інвалід другої групи) повертався додому на велосипеді.

Херсонська обл. 19 січня в Херсоні було побито старшого редактора служби новин місцевої телерадіокомпанії "ВІК" Ю.Макалову. Напад на Макалову було здійснено о 18:30 в центрі міста, журналістку не тільки жорстоко побили та зняли шубу, але і відібрали документи та диктофон із записами.. В результаті нападу Макалова отримала струс мозку.

Черкаська обл. Побито журналіста Ростислава Супрунова. 13 січня невідомий зателефонував додому потерпілому та запропонував якийсь скандальний компромат. Професійний азарт взяв гору над почуттям самозбереження і журналіст вийшов на зустріч з анонімом. Біля під’їзду на нього накинулися невідомі та жорстоко побили.

Наступний вид порушень - порушення процедури формування окружних виборчих комісій, хоча на оцінку КВУ ці порушення не мають системного характеру. Після того, як були сформовані ОВК, до ЦВК надійшли заяви від кількох десятків членів окружних виборчих комісій, які попросили ЦВК звільнити їх з керівних посад або взагалі вивести зі складу цих комісій. В результаті розгляду заяв ЦВК звiльнив вiд обов'язкiв 54 членiв окружкомiв, що звернулися з такими заявами (в т.ч. 4-х голiв окружкомiв, 8-ми заступникiв голiв окружкомiв, 18-ти секретарiв, а також 24 членiв окружних виборчих комiсiй).
Оскільки в багатьох заявах членів окружних комісій наголошується, що вони не надавали згоди на представництво в окружкомі жодній політичній партії, це можна розглядати як фальсифікацію або порушення формального підходу до підбору кадрів окремими політичними партіями. За словами Голови ЦВК найбiльша кiлькiсть таких заяв надiйшла вiд представникiв Народного Руху України, партiї "Солiдарнiсть" i Демократичної партiї України, Народно-демократичної партiї, Лiберальної партiї України i партiї "Реформи i порядок".

До спостерігачів КВУ не надходило інформації, яка б свідчила про те, що відмови від участі в роботі ОВК є наслідком тиску на членів виборчих комісій.

Крім зазначених порушень з боку політичних партій, після формування блоків "Наша Україна" та "За Єдину Україну" в деяких округах склалась ситуація, що порушує вимоги (п. 7, ст.20) Закону України про вибори народних депутатів України. Згідно цієї норми голова, заступник та секретар комісії не можуть бути представниками однієї партії(блоку).

Оскільки ОВК були утворені раніше, ніж утворились блоки партій "За Єдину Україну" та "Наша Україна", в деяких випадках склалась ситуація, коли 2, а інколи і 3 керівники ОВК представляють один блок. Приклади таких недоліків формування ОВК:

АР Крим. В.о. № 3 Голова та заступник голови комісії представляють блок "За єдину Україну" (партії "Трудова Україна та АПУ).

Волинська обл. В.о. №23. Всі члени ОВК представляють "Нашу Україну" (РУХ, "Солідарність", УНР).

Львівська обл. В.о. № 117, N122, N123 та 126. В першому випадку двоє керівників комісії представляють "Нашу Україну", в інших трьох – "За Єдину Україну".

Одеська обл. В.о. №138 заступник голови та секретар комісії є представниками "Нашої України" (УНР та "Солідарність").

Херсонська обл. У зв'язку зі змінами, що відбулися у окружній виборчій комісії № 184 та припиненням повноважень секретаря, на засіданні комісії одноголосно була обрана секретарем комісії Тетяна Карпець, яка була висунута у комісію Партією "Солідарність". В результаті голова ОВК Ярослав Кушнір та секретар ОВК представляють один блок - "Нашу Україну".

Крім того, спостерігачі відзначають і інші недоліки формування ОВК:

Донецька обл. У виборчому окрузі №59 одна людина, член окружної виборчої комісії, представляє дві різні партії. В Додатку №5 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 січня 2002 року №31 членом окружної виборчої комісії №59 значаться: Стешенко Роберт Григорович, 1938 року народження, освіта вища, проживає в м.Торез – від Народного Руху України та Тешенко Роберт Григорович, 1938 року народження, освіта вища, проживає в м.Торез – від партії "Солідарність". Однак, насправді це одна людина, Стешенко Роберт Григорович, що є палким прихильником НРУ, про що офіційно і заявляє.

Львівська обл. Згідно постанови ЦВК, Головою 123 Жовківської ОВК призначено Хмиза Василя Петровича, 1952 р.н. (Партія Регіонів). Проте його обов‘язки став виконувати Хмиз Василь Фадійович 1963 р.н.

Крім цих фактів, члени КВУ зафіксували ще кілька варіантів порушення. Йдеться про порушення процедури засідання ОВК. Була зафіксована низка порушень ст. 23 і 25 Закону про вибори, - не завжди окружні виборчі комісії збирались вчасно, не всіма виборчими комісіями було повідомлено про свою роботу. В деяких виборчих комісіях порушувалась принцип відкритості виборчого процесу. Не завжди на засіданнях велися протоколи, часто були присутні представники органів влади та інші не уповноважені особи.

Мали місце порушення, допущені при реєстрації кандидатів. Були зафіксовані окремі факти відмов в реєстрації кандидатів, які на оцінку КВУ не були достатньо аргументовані.

До цього переліку також слуд додати такі факти: ЗМІ неоприлюднювали розцінки на політичну рекламу в ЗМІ; примус до вступу до політичних партій - таких порушень було зафіксовано набагато менше, ніж в попередніх місяцях; примусовий збір коштів на виборчу кампанію. Спостерігачами КВУ зафіксовані поодинокі факти тиску на підприємців яких змушують надавати кошти на виборчу кампанію окремих політичних сил.

Крім цього використовувалися недозволені законодавством методів політичної боротьби. Були зафіксовані поодинокі факти таких порушень, хоча одне з них (оприлюднення розмови В.Ющенка та О.Омельченка) мало значний суспільний резонанс.

Членам КВУ вдалося пересвідчитися в тому, що існують дієві способи боротьби з порушеннями, які, нажаль, мало хто використовує. В першу чергу йдеться про подання скарг до різноманітних органів, що наглядають за виборами. На думку "комітетників", навіть, якщо третину скарг буде розглянуто та задоволено, можна буде відчути зміни.
КВУ наводять такі приклади власної успішної роботи з оскарження. Приміром, в Ів-Франківській, Черкаській та Чернівецькій областях в результаті заяв від спостерігачів КВУ були демонтовані щити з рекламою блоків "За Єдину Україну" та "Наша Україна". В Херсонській області в результаті розгляду аналогічної заяви був змушений зняти агітаційні плакати один з кандидатів.

В Луганській області втручання спостерігачів КВУ дозволили попередити порушення процедури засідання ОВК, а також декілька порушень, допущених в ході реєстрації кандидатів. В Полтаві після усного звернення спостерігача КВУ до ТВК, були усунені перешкоди проведенню зборів з висунення кандидатів до місцевої ради. В результаті звернень КВУ ОВК попередили редакторів декількох газет, які порушувались вимоги до проведення передвиборної агітації.

Крім того, вважають члени КВУ, до оскарження мають залучатися й самі політики. На сьогодняшній день, ці суб'єкти виборчого процесу майже не переймаються такою діяльністю, хоча їхні скарги мали б набагато більшу вагу, ніж скарги звичайних громадських організацій.





NB. Про всі подробиці походу Ющенка та Медведчука на дискотеку, а Литвина – у народ, про змагання Януковича за мандатом, про передвиборче шоу політичних двійників, про списки майбутніх депутатів, які переховуються за прізвищами Ющенко, Мороз і Тимошенко, про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...