Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Що Ющенку добре, те есдекам смерть

Середа, 13 лютого 2002, 13:15
Якби вибори до Верховної Ради України відбулися сьогодні, 18,8% учасників опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова проголосували б за блок Віктора Ющенка "Наша Україна", а 15,2% - за Комуністичну партію України.

 
 
У загальнонаціональному дослідженні УЦЕПД ім. Разумкова, яке проводилося з 30 січня по 6 лютого 2002 року, взяли участь 2012 респондентів віком від 18 років. Опитування проводилося у всіх областях України, Криму, Києві і Севастополі. В анкету були внесені всі 36 партій і виборчих блоків, що подали документи до Центрвиборчкому, двоє з яких- блок "За Ющенка" і партію "Жінки України"- ЦВК з виборів зняв.


 
 
Блок Ющенка має безумовну перевагу у західному регіоні країни, рівень підтримки якого виборцями становить 43,4%. Разом з тим у центрі України (Київська, Житомирська, Вінницька, Хмельницька, Черкаська, Кіровоградська, Полтавська і Чернігівська області) цей блок підтримує рівно у половину менше - 20% респондентів, а у південному і східному регіонах країни - 8,8% і 8,7% відповідно.

З КПУ справа йде з точністю до навпаки - комуністів підтримують 19,3% респондентів східних областей, 18,9% - південних, 15,8% - центральних і менше за все у західних - 3%.

Згідно з даними центра Разумкова, Партія зелених України сьогодні набрала б 6,0% респондентів, а ВПО "Жінки за майбутнє" разом з СДПУ(О) - по 5,3%.

Прихильники зелених мешкають компактно на півдні - 9,9%, на сході - 7%, у центрі - 5,1%, і на заході тільки 3% учасників опитування.

Найкращий показник для есдеків, як не дивно, зафіксовано у південних областях - 7,4%, потім у центральних - 5,4%, у східних - 5%, і менше за все у західних - 3,6%.

 
 
На півдні України користуються найбільшою підтримкою "ЖЗМ" - 7,1% учасників опитування у регіоні. У центрі країни "Жінок" підтримують 5,9% опитаних, на сході - 5,5%, на заході - 2,5%.

Оскільки, за даними УЦЕПД, похибка не перевищує 2,3%, необхідний для представництва у парламенті 4%-ний бар'єр могли б подолати виборчий блок "За єдину Україну!" (за який віддали свої голоси 3,9% учасників опитування), "Блок Юлії Тимошенко" (3,5%), Соціалістична партія України (3,1%), блок "Жінки за майбутнє дітей" (1,8%).

Також рівно 4% теоретично міг би набрати блок Наталії Вітренко, за який віддали свої голоси 1,7% опитаних.

У нижній частині списку виявилися "Яблуко" - тільки 1,5%, блок "Демократична партія України - партія "Демократичний Союз" - 1,3%, і "Єдність" - 1%.

Інші 23 партії і блоки у сумі набирають і того менше - 6,9% голосів респондентів. У цю "суму" ввійшли партія "Нова генерація України" (0,9%), Комуністична партія робітників і селян (0,8%), блоки "За Ющенка", "Російський блок" і партія "Жінки України" (0,6%), СДПУ Юрія Буздугана (0,5%) і оновлена Комуністична партія України (0,4%).

 
 
Недавно створені партії "Команда Озимого покоління" і "Народний Рух України за єдність" отримали б тільки по 0,3% голосів.

Ніхто з опитаних не проголосував би за Партію всеукраїнського об'єднання лівих "Справедливість" і Українську Національну Асамблею. При цьому проти всіх партій і блоків голосували б 6,2% учасників опитування, а 6,8% респондентів сьогодні на вибори йти не збираються. Не визначилися зі своїм вибором на сьогоднішній день 18,5% учасників опитування.

По даним УЦЕПД, майже 35% респондентів вірять Симоненку і вважають, що КПУ є опозиційною політичною силою.

Крім неї до опозиційних об'єднань відносять БЮТ (31,6%), СПУ (26,4%), ПСПУ (22,3%), навіть блок Віктора Ющенка "Наша Україна" (16,7%) і партію "Яблуко" (6,6%).

 
 
На бажання віддати тій або іншій партії свій голос, більше за все впливає "діяльність партії або блоку у виборчому окрузі до початку виборчої кампанії" - 16,3%. На друге місце за впливовістю 15,6% респондентів ставлять передвиборчу програму. Окрім цього, 14,6% дотримуються ідеології тієї чи іншої партії. 11,9% звертають увагу на діяльність партії/блоку у Верховній Раді, і лише 9,9% вибирають партію через симпатію до лідера. 5,6% покладаються на волю випадку і голосують "за настроєм"; 3,7% прислухаються до порад друзів.

На думку 46% респондентів, рівень демократичності виборів у порівнянні з першими незалежними виборами у Верховну Раду 1990 року не змінився. Разом з тим, 19,7% опитаних зазначили, що у порівнянні з 1990 роком вибори стали менш демократичними і прозорими, а 14,6% - що рівень демократичності і прозорості виборів став значно вищим.

Майже 63% учасників опитування не отримували ніяких вказівок від свого шефа, голосувати за ту або іншу партію або блок. Але ось 4,9% опитаних сказали, що їм "порадили", за кого варто проголосувати. І більш того, 2,9% респондентів вже примушували за місцем роботи чи навчання вступати в яку-небудь партію.

44,9% учасників дослідження впевнені, що дебати - потрібна річ і тому їх необхідно провести. 32,5% респондентів вважають, що теледебати повинні пройти, але кожна партія може самостійно ухвалювати рішення про участь у них. При цьому 15,7% опитаних вважають, що теледебати між кандидатами не потрібні.

У дослідженні соціологічної служби УЦЕПД ім. Разумкова з 30 січня по 6 лютого 2002 року взяли участь 2012 респондентів віком від 18 років. Опитування проводилося методом особистого інтерв'ю в 27 регіонах України, похибка вибірки не перевищує 2,3%.




NB. Про всі подробиці походу Ющенка та Медведчука на дискотеку, а Литвина – у народ, про змагання Януковича за мандатом, про передвиборче шоу політичних двійників, про списки майбутніх депутатів, які переховуються за прізвищами Ющенко, Мороз і Тимошенко, про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування