Міноборони чомусь вирішило ще раз спростувати продаж танків "Талібану"

Середа, 13 лютого 2002, 15:56
Міноборони України заявляє, що звинувачення про причетність України до незаконного продажу зброї за кордон, зокрема, про продаж танків Т-55 колишньому афганському режиму талібів не мають під собою жодних підстав.

Як повідомили у середу у прес-службі Міноборони, повідомлення про порушення Україною міжнародних зобов'язань про експорт товарів військового призначення, які з'явилися останнім часом в деяких вітчизняних та іноземних ЗМІ, "базуються на неперевіреній інформації, отриманій із сумнівних джерел".

Як повідомлялося, у грудні минулого року МЗС України спростував заяву лідера "Північного альянсу" Афганістану Ахмад Шах Масуда в інтерв'ю, яке було опубліковане у російській газеті "Известия" 2 грудня 2001 року, в якому той стверджував, що з України таліби через Афганістан ніби отримують танки, автомати, міни і бомби.

Раніше народний депутат України, екс-міністр оборони, президент асоціації "Укравіапром" Валерій Шмаров назвав перебільшеним увагу деяких засобів масової інформації до справи про причетність до нелегальної торгівлі українською зброєю Дмитра Стрешинського, зазначивши, що це є "розігріванням суспільства перед виборами".

У середу у Турині у закритому режимі почалося попереднє судове засідання щодо можливої причетності українських посадових осіб до незаконної торгівлі зброєю.

Як повідомлялося, за даними Служби безпеки України, в 1994 році СБУ спільно із спецслужбами країн НАТО провела спецоперацію по затриманню судна "Jadran Express", яке незаконно перевозило більше 3000 тонн зброї у країни колишньої Югославії. Прокуратура Італії порушила кримінальну справу проти президента панамської фірми Дмитра Стрешинського, яка здійснювала перевезення. Матеріали справи надійшли з Італії до України.

Газета "Київський телеграф" вперше оприлюднила матеріали розслідування з обвинувачень прокуратури Турину у незаконній торгівлі українською зброєю і назвала в числі причетних до торгівлі секретаря Ради національної безпеки і оборони України Євгена Марчука. Він, у свою чергу, відкинув ці звинувачення і пов'язав їх з діяльністю РНБО стосовно ряду комерційних структур.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування