Крим - злачне місце

Четвер, 14 лютого 2002, 19:34
День святого Валентина заразив кримських політиків енергетикою кохання. Так співпало, що саме 14 лютого закінчився термін реєстрації кандидатів у депутати кримського парламенту. І цю дату "Кримський блок Леоніда Грача" оголосив своїм "офіційним стартом виборчо-агітаційної кампанії".

Символічний стартовий пістолет Блоку Грача "вистрілив" біля пам'ятника 1-го секретаря Кримського Обкому КПРС Миколі Кириченку, правління якого припадало на 60-70-і роки. Місце було обране не випадково.

Для кримчан Кириченко - фігура знакова. Його досі згадують, як "залізного кримського хазяїна", якого до смерті боялися чиновники і торгові працівники, від чого полиці магазинів на півострові, незважаючи на тотальний дефіцит в інших областях, завжди були заповнені ковбасою і сиром.

У день "ностальгічного" старту невелика площа перед пам'ятником, на якій зібралося близько 200 постійних учасників комуністичних мітингів, вражала, насампред, відсутністю червоного кольору. Замість традиційних яскраво-червоних стягів люди тримали у руках білосніжні прапори із зображенням логотипа Блоку Грача - 5 кримських прапорів, таким чином розташованих по колу, що в середині з'являється біла п'ятикутна зірка.

Проте, білий колір прапорів Блоку Грача символізує що завгодно, але не капітуляцію з викиданням білих переговорних ганчірочок. Хоч незнайомі з особливостями політичної лексики головного кримського комуніста саме так могли розцінити його лозунг "Ми ні з ким не маємо наміру боротися", з якого почався "виборчо-агітаційний старт".

Уважний спостерігач за ходом передвиборчої кампанії у Криму відразу зрозумів, що вся стартова промова Грача була присвячена його головному супернику на виборах Сергію Куніцину, який презентував двома днями раніше свою "Команду Куніцина", яка має намір перемогти комуністів і взяти на себе формування керівництва нових парламенту і уряду.

Лідер Блоку Грача заявив: "Ми ні з ким не маємо наміру боротися. Боротися збирається той, у кого немає інших можливостей, у кого немає розуму, у кого немає програми, громадської підтримки і хто хоче приховати те, що награбував. Ми з ними боротися не будемо, тому що це хлопчаки у політиці. А хлопчаків ображати не можна, нехай пробачать мене діти. Хлопчаки нехай ще вчаться. Ці хлопчаки вже чимало нашкодили.

Треба було б, щоб дядько Прокурор, якщо ще він є у нашій країні, та й запитав би зрештою, коли ж вони будуть жити згідно закону. Це не за горами. І після 31 березня, коли народ нас підтримає і сформує істинно народну владу, спитаємо всіх хлопчаків, хто сьогодні розтринькує гроші державні, хто сьогодні кидає ці гроші на боротьбу у різні політичні течії, щоб обдурити власний народ".

Прізвище Куніцина, як бачите, не називалося, але абсолютно зрозуміло, що саме він і є той самий поганий хлопчисько.

Потім, спілкуючись з журналістами після старту, Грач був грайливий. Наприклад, відповідаючи на питання про білий колір свого прапора, червоний спікер заявив: "Найголовніше, що він не блакитний". Чомусь і інше питання - чи не означає вибір бренду "Блок Грача" замість розкрученого імені Компартії відмови від комуністичних ідеалів - викликав також сексопатологічну реакцію. Леонід Іванович, який ще не цілком відійшов від своїх визнань про те, що не любить "політичних хлопчиків", з докором відповів: "Як ви любите займатися політичним сексом".

У появі у Криму власних клонів Леонід Іванович звинуватив улюблену і всіхлюблячу країну. З його слів, на 2-х його двійниках, які намагалися (правда, безуспішно) зареєструватися кандидатами у депутати по одному з ним округу, справа не закінчиться.

"Ненька Україна, вона з таким кримінальним темпераментом, що ще можна передбачати появу інших". У процесі "стартового" спілкування журналістам-буржуїнам вдалося вивідати Головну Військову Таємницю блоку Грача. Найбільший на півострові Мальчиш-Кібальчиш розкрив секрет, що у кожному з кримських 100 округів крім офіційних кандидатів від спікерського блоку, імена яких були озвучені на партійній конференції, є декілька дублерів.

Ці невідомі поки нікому кандидати підготовані на той випадок, якщо хто-небудь з легальних, за висловом Грача, "зламається". Тоді нелегали вийдуть з підпілля і замінять відступників блоку. А взагалі, все, як у старому кіно про розвідників: герої-резиденти йдуть на ризик, а глибоко законсервовані "кроти" тихо чекають свого часу.

У підпіллі у День святого Валентина у Сімферополі зустрічалися з журналістами і представники Команди озимого покоління, які обрали місцем зустрічі напівпідвальний бар "Алькатрас". Тут, в андеграундовій обстановці, під світлом софітів з'явився такий собі Лев Хляліч - №8 у партійному списку КОПів, а в миру - 1-ий заст. голови страхової компанії "Укрінмедбуд". Журналісти, правда, чекали земляка Хорошковського, але гість їх заспокоїв тим, що сам він "кримчанин по лінії дружини".

Слухати нечленований потік слів цього молодого паростка майбутньої влади, чесно кажучи, було важко. Всі спроби вхопити його несформовану думку або своїми додатковими питаннями дати їй можливість у муках народитися приводили тільки до повторення одного і того ж заклинання: краще бути багатим і здоровим, ніж бідним і хворим, влада повинна бути доброю і хорошою, країна - улюбленою, молодь - відповідальною, старі - утихомиреними.

Єдине, що конкретно вдалося дізнатися від Хляліча - КОП вважає, що 53% українців - їхні потенційні прихильники, але поки у масштабах України паростки розраховують на 10% голосів, у масштабах Криму - більше.

Оскільки жодної іншої інформації чи якихось допоміжних матеріалів журналісти не отримали, було прийняте кулуарне рішення - розглядати, як Кримську програму КОП єдиний документ, виданий на руки - меню "Алькатраса", прикрашене фірмовими озимопоколінчастими жовтими мазками. Партійна програма сподобалася. У ній були чай, кава розчинна і "Капуччіно", 4 види соків, мінеральна вода, гарячий шоколад, 3 слабкоалкогольні напої.

Родзинкою партійної програми стали коктейлі: "Чорний принц", "Бродяга", "Туга за жінкою" і, нарешті, "Брудний Гаррі". Уважне вивчення складу програмних напоїв дало несподівані результати. З'ясувалося, що якщо до "Туги за жінкою" (горілка, салюте, сік) додати морозиво, то вийде "Бродяга". А розвести "Бродягу, який сумує за жінкою", крем-лікером, все це вже буде нічим іншим, як "Брудним Гаррі".

Так і пройшов цей день у Сімферополі: з політичним сексом, кримінальним темпераментом і тугою Гаррі за жінкою.


NB. Про всі подробиці походу Ющенка та Медведчука на дискотеку, а Литвина – у народ, про змагання Януковича за мандатом, про передвиборче шоу політичних двійників, про списки майбутніх депутатів, які скриваються за прізвищами Ющенко, Мороз і Тимошенко, про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News