Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Про порушення повідомляю анонімно

П'ятниця, 15 лютого 2002, 11:42
"Кожен день нам дзвонять і розповідають про порушення виборчого законодавства. Ось у вівторок повідомляли, що в Ізюмі школярів раніше відпустили із занять, щоб вони розклеювали листівки на підтримку зама губернатора Василя Потапова, який балотується у Верховну Раду у 178-му окрузі. Але всі дзвінки та інші звернення до нас анонімні. Люди бояться", - так сказав у бесіді з УП голова Харківської обласної організації комітету виборців України Михайло Камчатний.

Те, що населення Харківщини боїться відкрито говорити про порушення закону давно не новина. У квітні 2000-го, коли місцева телекомпанія "АТН" робила сюжет про те, як готувався у місті референдум (матеріал вийшов в ефір увечері в день голосування), деякі з тих, хто побажав повідомити про порушення, просили знімати їх зі спини і змінити голос. Проте, тоді знаходилися і ті, хто не боявся ставати до камери обличчям і повідомляти своє ім'я. Пам'ятаю, серед них був простий реалізатор з Барабашівського ринку. Але більше, звичайно, представників опозиційних партій.

Зараз же ці партії, на думку Камчатного, виявляють незрозумілу пасивність і не звертаються зі скаргами ні до прокуратури, ні до окружної комісії. А Комітет виборців, з його слів, в окружкомах ставлять на місце, нагадуючи, що скаржитися мають право тільки суб'єкти виборчого процесу – тобто партії і блоки.

У партійних штабах УП повідомили, що порушення вони документують, але у прокуратуру і окружкоми не звертаються. І керівник кампанії "Яблука" Андрій Капустін і секретар обкому Соцпартії Андрій Войцеховський повідомили, що вся інформація про порушення відправляється до Києва їх парткерівництву, а воно вже буде вирішувати, що з нею робити. Така тактика, за їх словами, визначена розпорядженнями цього керівництва і у чому її доцільність вони не пояснили.

Аналогічний підхід і у комуністів. (При цьому секретар Харківського міському Олексій Перепелиця зазначив, що про серйозні порушення їм повідомляють анонімно, а свої імена не бояться назвати тільки інформуючи про випадки недозволеної агітації.) "Наша Україна" також на харківському рівні вирішила не скаржитися. Як декілька днів тому сказав голова її штабу Володимир Філенко, їх активісти сфотографували всі помічені порушення агітації, після чого альбом був переданий до ЦВК.

У Блоці Тимошенко, правда, повідомили, що направили скаргу в обласну прокуратуру, але докладнішої інформації отримати не вдалося, оскільки харківські лідери тимошенківців знаходилися у Києві. У прес-службі ж обласної прокуратури сказали, що про таку скаргу їм невідомо.

Що ж до характеру порушень, то повідомляють про використання лікарів і вчителів для агітації у підтримку блоку "За єдУ". Перепелиця розказав про залякування керівника кампанії комуністів у Чугуєвському районі Івана Васильєва: його побили, підпалили частину будинку, а вікно розбили цеглою. Зі слів секретаря міському, всі три факти зареєстровані протягом останніх двох місяців, ведеться слідство. Проте, у прес-релізі, який поширив обкомом КПУ у четвер, говориться про "підпали, биття вікон, побиття людей", але конкретних імен не називається.

Поширюються чутки про тиск влади на кандидатів різного рівня, яких ніби спонукали відмовлятися від намірів балотуватися або знімати кандидатури. Зокрема, надходить така інформація і стосовно мерів-комуністів Люботіна і Лозової Сергія Літвинова і Івана Петруненка, які збираються балотуватися на новий термін.

Секретар харківського міському у розмові з УП визнав, що вони скаржилися партійному керівництву на наявність проблем, але не став говорити, у чому ці проблеми полягають. Проте, конкретних публічних заяв кандидатів, які зазнали тиску немає. І масового зняття кандидатур, принаймні у Верховну Раду, поки не спостерігається. На сайті ЦВК є інформація, що вибули з боротьби лише 5 з 208. Але реально число вибулих ще менше.

Справа у тому, що зняла кандидатуру і за 172-му і за 174-му поки одна людина - депутат 2-го скликання Леонід Гармаш, який спершу зареєструвався відразу у трьох округах, а остаточно вирішив балотуватися у 173-му. Кандидат соціаліст Лариса Клименко у 171-м окрузі на сайті ЦВК вважається такою, що зняла кандидатуру, але як неодноразово говорили в обкомі СПУ, вона продовжує боротьбу. А представники правоохоронних органів у 177-му і 181-му округах свої кандидатури дійсно зняли.

Ну а найпоширенішим порушенням з точки зору Комітету виборців була агітація у період до 9 лютого. Тут першість тримає блок "За єдину Україну". Ці три слова часто зустрічалися і на рекламних щитах, і на банерах, що висять над дорогами. Іноді мова начебто не йде про виборчий блок - наприклад, банер повідомляв про конкурс дитячого малюнка під назвою "За єдину Україну". Траплялася, але набагато рідше, і реклама "Жінок за майбутнє".

Наприклад, лайтбокс із зображенням жінки і віршованими рядками про "силу
Могутню". Назви блоку на лайтбоксі немає, але вигадати риму може кожний школяр.

Деякі мажоритарники, правда, використали період до 9 лютого більш плідно. Так, майже всі кандидати від блоку "За єдУ" в округах Харкова мали час ефіру у ток-шоу "Пряма мова" на "7-му каналі". Вони ж були частими персонажами сюжетів теленовин, де виступали у ролі благочинців або організаторів спортивних змагань.

А кандидат від СДПУ(о) у 269-му окрузі доцент Юридичної академії Валерій Богуцький розповідав то про цілющі властивості водохресної води, то про свої враження від київської виставки свого однопартійця (№174 в списку) голови Харківської організації союзу художників Віктора Ковтуна.

Для появи в ефірі гроші вирішують далеко не все. Ясно, що у "Яблука" гроші є, однак, як заявив його кандидат у мери Харкова Сергій Потімков, комерційні радіокомпанії відмовляються брати партійну рекламу, озвучену його голосом.

На прес-конференції у середу Потімков заявив, що знаходиться в інформаційній блокаді, оскільки він ще у листопаді заявив про плани балотуватися у мери, але жоден місцевий ЗМІ про це не повідомив. Він заявив, що збирається проривати інформаційну блокаду за допомогою журналістів, але зі всіх харківських телекомпаній про прес-конференцію Потімкова дав сюжет тільки "Симон". Для інших існує лише один кандидат - Володимир Шумілкин.

Правда, Потімкову вдалося частково вийти з блокади. Прес-конференцію не тільки знімали, але і показали "Інтер" і "1+1". Ходить чутка, що були присутні столичні компанії на цьому заході завдяки проханню Михайла Бродського до їх керівництва. Але неможливо уявити, щоб інтерес київського телебачення до Харкова допоміг здійснити мрію Потімкова та іншого претендента на мерську посаду комуніста Алли Александровської про організацію передвиборчих дебатів між всіма кандидатами на посаду міського голови.



NB. Про всі подробиці походу Ющенка та Медведчука на дискотеку, а Литвина – у народ, про змагання Януковича за мандат, про передвиборче шоу політичних двійників, про списки майбутніх депутатів, які перховуються за прізвищами Ющенко, Мороз і Тимошенко, про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування