Генпрокуратура відмовила адвокату Мирослави Гонгадзе

П'ятниця, 15 лютого 2002, 12:26
Адвокату Мирослави Гонгадзе Генеральна прокуратура України відмовила в ознайомленні з постановою про призначення додаткової експертизи "таращанського тіла" із залученням німецьких експертів. Про це повідомила адвокат Валентина Міненко.

За її словами, відмовляючи в ознайомленні з цією постановою, Генпрокуратура покликалася на ст.49 Кримінально-процесуального кодексу (ця стаття регламентує права потерпілих під час попереднього слідства.

Зокрема, у статті йдеться, що потерпілий має право знайомитися з усіма матеріалами справи з моменту закінчення попереднього слідства).

Генпрокуратура наголосила, що потерпіла сторона беззаперечно має право ознайомитись у повному обсязі з матеріалами справи лише після завершення попереднього слідства.

Міненко нагадала, що свого часу Генпрокуратура відмовлялася визнати потерпілих потерпілими також на підставі ст.49 КПК. На підставі цієї ж статті відмовлялося у проведенні додаткової експертизи за участю американських експертів, а потім Генеральна прокуратура призначила цю експертизу і залучила до її проведення потерпілу сторону. "Усі відмови нам надавали на підставі статті 49", - констатувала адвокат.

Як нагадала Міненко, про необхідність проведення додаткової експертизи із залученням німецьких експертів потерпіла сторона заявляла ще в червні-липні минулого року.

"Відмовляючи адвокату в ознайомленні з постановою про проведення додаткової німецької експертизи, прокуратура фактично усунула потерпілих від участі у її проведенні, хоча рішення про її проведення було прийнято Генпрокуратурою під тиском неодноразових звернень потерпілої сторони", - заявила адвокат.

Вона наголосила, що "на сьогодні потерпілим невідомо, що саме буде предметом досліджень німецьких експертів, які запитання перед ними поставлено. Потерпілі позбавлені можливості поставити свої запитання перед експертами, які, на їх думку, не були досліджені попередніми експертизами, і відповідь на які внесла б ясність у розслідування вбивства Георгія Гонгадзе".

Таким чином, Генпрокуратура, на думку Міненко, "намагається якомога далі усунути від слідства потерпілих". Адвокат уточнила, що додаткову експертизу вже призначено, але їй невідомо, коли вона має відбутися.

Генеральний прокурор України Михайло Потебенько видав постанову про проведення додаткової, третьої експертизи "таращанського тіла".

В інтерв`ю журналістам заступник генпрокурора Олексій Баганець повідомив, що йдеться про проведення генотипоскопічної експертизи на предмет ідентифікації тіла. При цьому, наголосив він, генпрокурор прийняв таке рішення з умовою, що Міністерство закордонних справ України зможе знайти у Німеччині компетентного спеціаліста для проведення такої експертизи, щоб дотриматись вимог Кримінально-процесуального кодексу.

Попередня німецька експертиза встановила, що "таращанське тіло" не належить зниклому журналісту Георгію Гонгадзе.

UNIAN

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News