Як Україна вибори проведе, такий авторитет і заробить - Олбрайт

П'ятниця, 15 лютого 2002, 17:46
Успішне проведення парламентських виборів в Україні стане вагомим внеском у зміцнення демократичних інститутів країни, а також її авторитету в світі, заявила голова ради директорів Національного демократичного інституту міжнародних відносин, екс-держсекретар США Мадлен Олбрайт у ході зустрічі з президентом України Леонідом Кучмою у п'ятницю у Києві

Як повідомив в інтерв'ю журналістам виконуючий обов'язки керівника управління інформації і зв'язків з громадськістю адміністрації глави держави Андрій Чирва, у ході зустрічі, яка тривала більше години, сторони обговорили широке коло питань стосунків України і США, ролі України на міжнародній арені і майбутні вибори в країні. Чирва охарактеризував бесіду як "відкриту і конструктивну дискусію".

Говорячи про роль України в світі, Олбрайт зазначила, що Україна відіграє велику і важливу роль на міжнародній арені.

У ході обговорення виборів Кучма підкреслив, що він, "як ніхто інший", зацікавлений у тому, щоб вибори пройшли чесно, прозоро і демократично. У зв'язку з цим він зазначив, що з цією метою запросив в Україну велику групу міжнародних спостерігачів з різних країн і міжнародних організацій.

В Україні створена достатня правова база для проведення виборів, сказав президент, додавши, що ухвалений закон про вибори народних депутатів відповідає міжнародним стандартам. У свою чергу Олбрайт назвала важливим прийняття цього закону, зазначивши, що правова база виборчого процесу дійсно покращилася. Разом з тим, вона підкреслила необхідність докласти зусиль, щоб реалізувати цей закон на практиці.

У ході зустрічі сторони підкреслили необхідність суспільного контролю за ходом виборів для попередження порушень. Кучма повідомив, що в Україні така система створена.

За 10 років існування незалежної держави Україна досягла того, що людина може вільно висловлювати свою думку, сказав президент. Україні на даному етапі необхідно сприяти у зміцненні об'єднавчих процесів, а не діяти засобами тиску.

Сторони також відзначили велике значення забезпечення рівного доступу учасників виборчого процесу до засобів масової інформації. Кучма закликав міжнародні громадські організації до співпраці з українською владою. "Давайте не боятися влади, а працювати разом", - сказав він.

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News